Σαρωτικός ανασχηματισμός η πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα

Σαρωτικός ανασχηματισμός η πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα
Greek Prime Minister Alexis Tsipras is followed by Minister of State Nikos Pappas (L) and government spokesman Gabriel Sakelaridis (not pictured) as he leaves his office to visit Greek President Prokopis Pavlopoulos in Athens July 8, 2015. Tsipras met Pavlopoulos to brief him on the latest developments. Euro zone members have given Greece until the end of the week to come up with a proposal for sweeping reforms in return for loans that will keep the country from crashing out of Europe's currency bloc and into economic ruin. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX1JMCW

Ποια πρόσωπα θεωρείται δεδομένο ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση – Νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Με 229 ναι, 64 όχι – ανάμεσά τους 32 «όχι» και έξι «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ – υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Ειδικότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο 32 βουλευτές, έξι δήλωσαν παρών ενώ καταγράφηκε και μία απουσία.

«Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκφράζοντας ουσιαστικά τον προβληματισμό του Αλέξη Τσίπρα για τον διαχωρισμό 39 βουλευτών του, ανάμεσά τους στελεχών που κατέχουν υπουργικές θέσεις και υψηλά αξιώματα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την συμφωνία με τους εταίρους.

Πλέον ο ανασχηματισμός μοιάζει πιο κοντά από ποτέ και μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα, αφού συνεδριάσει το Eurogroup για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου, των τριών δηλαδή υπουργών της αριστερής πλατφόρμας που έχουν διαφοροποιηθεί κάθετα από τη νέα συμφωνία θεωρώντας την επαχθές και αδιέξοδο μνημόνιο.

Έχει επίσης δημιουργηθεί ήδη κενό με τις παραιτήσεις του Νίκου Χουντή προ ημερών και της Νάντιας Βαλαβάνη από χθες, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να αναζητήσει και πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής και όχι μόνο από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το news247.gr, ερωτηματικό αποτελεί τι θα αποφασιστεί για τον Θεόδωρο Δρίτσα και το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς είναι δεδομένες οι αντιρρήσεις του στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Από εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να καλυφθεί η θέση στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ υπό μετακίνηση φαίνεται πως βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ή για το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ή για το υπουργείο Εσωτερικών, στην περίπτωση που ο Νίκος Βούτσης μετακινηθεί στο προεδρείο της Βουλής.

Εάν τελικά προχωρήσουν οι διαδικαςίες αντικατάστασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μέσω της συλλογής υπογραφών 50 βουλευτών, τη θέση της δεν αποκλείεται να πάρει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν και τα πρώτα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το οριστικό ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την προσφυγή σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Με δεδομένο ότι προειδοποίησε για την απώλεια της δεδηλωμένης και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τη στήριξη των βουλευτών του, αλλά και με διατυπωμένη ήδη τη θέση του ότι δεν επιθυμεί να γίνει Παπαδήμος – δηλαδή να συνεργαστεί με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ – ή μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η διέξοδος των εκλογών είναι η ευκταία για το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον ESM, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να θέλει περί τον ένα μήνα. Εξ αυτού του λόγου ως μία πιθανή ημερομηνία για εκλογές αναφέρεται η 13η Σεπτεμβρίου.

Ποιοι είναι εκείνοι που διαφώνησαν
Οι περισσότεροι βουλευτές που καταψήφισαν ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα. Πρόκειται για τους:
Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, η οποία είχε απομακρυνθεί από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά δεν είχε διακόψει τους δεσμούς.

Στην Αριστερή Πλατφόρμα εντάσσονται και οι προερχόμενοι από την ΚΟΕ, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Βασίλειος Κυριακάκης. Το ίδιο ισχύει και για τους Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρέα που προέρχονται από την ΔΕΑ.

“Όχι” ψήφισαν και οι δύο βουλευτές Βοιωτίας που είναι κοντά στον κ. Μανώλη Γλέζο και στους Ενεργούς Πολίτες, οι κ.κ Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας.

Αποστάσεις πήραν και βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική κίνηση των “53”. Πρόκειται για τους Κώστα Ζαχαριά, Βασιλικη Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη και Χρήστο Καραγιαννίδη.

Αποστάσεις πήραν επίσης και βουλευτές που δεν ανήκουν σε κάποια τάση (δεν υπάρχουν πλέον συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τάσεις) και μέχρι τώρα ήταν πιο κοντά στις επιλογές του πρωθυπουργού:

Συγκεκριμένα οι: κ.κ. Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Νικόλας Μιχαλάκης, Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Βασιλική Λέβα, Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Η Ραχήλ Μακρή δεν εντάσσεται σε κάποια τάση.