Πώς φτάσαμε κοντά στο Grexit για 2,5 δισ. ευρώ

Πώς φτάσαμε κοντά στο Grexit για 2,5 δισ. ευρώ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ Φ. ΟΛΑΝΤ Ν. ΤΟΥΣΚ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Οι διαφορές Μέρκελ - Τσίπρα για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και ο κίνδυνος για ιδεολογικό διχασμό.

Δραματικές ήταν οι διαπραγματεύσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόλαντ Τουσκ.

Ο Τουσκ κάλεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες μεταξύ αυτών η “Καθημερινή” και η Frankfurter Allgemeine, τους ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης να επαναφέρουν τη συζήτηση για την Ελλάδα σε επίπεδο δεδομένων.

Όπως δήλωσε στις 07:00 το πρωί της 13ης Ιουλίου ήταν «έτοιμος να πω δημόσια ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ» αναφορικά με το Ταμείο Επενδύσεων.

Η συμφωνία κινδύνεψε με αποτυχία και για ένα μικρό διάστημα διαφαινόταν πιθανή μια έξοδος της Ελλάδα από την ευρωζώνη, εξήγησε, όμως στο τέλος, την κρίσιμη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κινήθηκαν.

«Η θέση της κ. Μέρκελ ήταν να διοχετευθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και του κ. Τσίπρα ήταν να πάνε 15 δισεκατομμύρια για επενδύσεις. Οπότε τούς χώριζαν 2,5 δισεκατομμύρια. Εκεί τους είπα πως αν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα, είμαι έτοιμος να πω δημόσια ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

» Ο κ. Τσακαλώτος και η ομάδα του ανέλυσαν την πρόταση σε διπλανό δωμάτιο και μετά ήρθε όλη η ομάδα με τον κ. Τσίπρα και τον έλληνα υπουργό και με κάποιους συμβούλους και είπαν ότι τη δέχονται με κάποιες μικρές αλλαγές, που δεν ήταν σημαντικές. Η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή από όλους μας».

Στην ερώτηση πώς θεωρεί ότι άλλαξαν γνώμη οι δύο πλευρές, ο κ. Τουσκ απαντά:

«Νομίζω πως θα ήταν υπερβολικό να πω ότι φτάσαμε κοντά σε μια επιφοίτηση, αλλά ήμαστε τόσο κοντά για να φύγουμε από το δωμάτιο. Εκεί συνειδητοποίησαν ότι έχουμε συμφωνία, αν συμφωνήσουν και αυτή τη μία λεπτομέρεια. Από τη στιγμή που το κατάλαβαν και οι δύο πλευρές, χρειαστήκαμε κυριολεκτικά 10 λεπτά για να γράψουμε το τελευταίο κείμενο».

Τονίζει επίσης ότι παρά την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, η Γερμανία δεν ήταν η πιο «σκληρή» χώρα.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ ήταν έτοιμη για συμβιβασμό και μερικά κράτη-μέλη φοβούνταν ότι αυτός ο συμβιβασμός δεν θα περνούσε από τα Κοινοβούλιά τους. Όλα γίνονταν άτυπα, όταν έλαβα σήμα από πέντε κράτη-μέλη ότι ο κ. Ρούτε (πρωθυπουργός της Ολλανδίας) θα ήταν ο καλύτερος εκπρόσωπός τους. Εγώ μάλλον αφελώς πίστευα πως θα είχαμε συμφωνία τα μεσάνυχτα, καθώς ήξερα ότι η συμφωνία έπρεπε να γίνει με όλα τα μέλη και όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας. Ήθελα να αποφύγω την παγίδα, που θα ήταν άλλες χώρες να μη δεχτούν τη συμφωνία» δηλώνει.

Για το σχέδιο Σόιμπλε

Όσο για την πρόταση Σόιμπλε περί προσωρινού Grexit, ο Ντ.Τουσκ αναφέρει:

«Το σκεπτικό του κ. Σόιμπλε, που δεν είναι μόνο δικό του, ενός πιθανού και ελεγχόμενου Grexit, είναι διανοητικά νόμιμο. Δεν είναι υπερβολικό, καθώς σίγουρα αυτό ήταν μια πιθανή εναλλακτική λύση σε αυτήν τη διαδικασία. Η διαίσθησή μου είναι ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει και στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως η Ευρώπη και η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα με μία έξοδο από το ευρώ. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι για την κ. Μέρκελ αυτό ήταν ένα δυνατό διαπραγματευτικό εργαλείο, αλλά όχι ο πολιτικός της στόχος. Όλοι οι ηγέτες και η κ. Μέρκελ είχαν σκοπό να αποφύγουν το Grexit και το επιχείρημα του κ. Σόιμπλε έδειξε στον κ. Τσίπρα ότι αυτή η δραματική λύση ήταν ρεαλιστική και επιτεύξιμη».

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΕ υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό που επετεύχθη τη Δευτέρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης απέναντι στις επικρίσεις που δέχεται, κυρίως από κάποιους στην Ελλάδα.

«Ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας διαπραγματεύθηκε την παροχή 80 δισεκ. ευρώ βοήθειας για τη χώρα του και μάλιστα με επιεικείς όρους», είπε.

Ο Τουσκ αναφέρθηκε επίσης και στην εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, την οποία επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι κανείς δεν είναι έτοιμος για επαναστατικές αλλαγές, όπως ένα κοινοβούλιο των χωρών της ευρωζώνης ή για έναν ενιαίο προϋπολογισμό αυτών των χωρών.

Κίνδυνος ο ιδεολογικός διχασμός
«Τελευταία έγινε πολύ λόγος για αξιοπρέπεια και ταπείνωση», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ιστορία, και κυρίως η γερμανική, μας διδάσκει πού οδηγεί αυτό», πρόσθεσε.

Ο Πολωνός προειδοποίησε κατά ενός ιδεολογικού διχασμού της Ευρώπης. Όπως το 1968 έτσι και σήμερα υπάρχει μια ευρεία δυσαρέσκεια με τις τρέχουσες συνθήκες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα σε μια επαναστατική διάθεση και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει εναλλακτική στο τρέχον οικονομικό σύστημα, χωρίς πολιτικές λιτότητας και περικοπές, εξήγησε ο Τουσκ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ επέκρινε μάλιστα και τον Αμερικανό οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τάσσεται κατά των πολιτικών λιτότητας, επισημαίνοντας: «Αυτό που λέει ο Κρούγκμαν σίγουρα είναι ιδεολογικά λαμπρό, όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Τουσκ, η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στην υιοθέτηση του ευρώ, αλλά στην ελληνική πολιτική. Οποιαδήποτε άλλη υπόθεση είναι παράλογη, τόνισε.