10 επενδυτικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε

10 επενδυτικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε
Photo: pixabay.com
Αν γνωρίζεις από πριν τι μπορεί να πάει στραβά, είναι πιο εύκολο να το αποφύγεις…

Του Χρήστου Τσούνη

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι επενδύσεις αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσουμε τον πλούτο μας και να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας ευημερία στο μέλλον. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο έμπειροι επενδυτές κάνουν λάθη που μπορεί να κοστίσουν ακριβά.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από τα πιο κοινά επενδυτικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε,για να είμαστε σίγουροι ότι οι επενδύσεις μας, θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές.

1. Δεν έχουμε επενδυτικό πλάνο

Το πρώτο και σημαντικότερο λάθος είναι το να μην έχουμε συγκεκριμένο επενδυτικού πλάνο. Πολλοί ξεκινούν να επενδύουν χωρίς να έχουν συγκεκριμένο στόχο ή στρατηγική. Είναι σημαντικό λοιπόν, να γνωρίζουμε τι θέλουμε να πετύχουμε με τις επενδύσεις μας, πόσο ρίσκο είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε, αλλά και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων μας. Χωρίς πλάνο, είναι εύκολο να παρασυρθούμε από συναισθηματικές αποφάσεις ή να τοποθετήσουμε τα χρήματα μας σε λάθος επενδύσεις.

2. Δεν διαφοροποιούμε το χαρτοφυλάκιο μας

Η διαφοροποίηση είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου. Εάν επενδύσουμε όλα τα χρήματά μας, σε ένα μόνο περιουσιακό στοιχείο ή σε μια συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών, αυξάνουμε αυτόματα τον κίνδυνο του να έχουμε απώλιες. Πρέπει λοιπόν, να είμαστε βέβαιοι, ότι το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει μια ποικιλία από μετοχές, ETFs και άλλα επενδυτικά προϊόντα.

3. Παρασυρόμαστε από την Αγορά

Οι αγορές είναι ασταθείς, με πολλά σκαμπανεβάσματα, και μπορεί να επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες, όπως οικονομικές ανακοινώσεις, πολιτικά γεγονότα κλπ. Ένα συχνό λάθος λοιπόν, είναι να αγοράζουμε ή να πουλάμε τα assets μας με βάση τη βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς. Αντίθετα, σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να ακολουθούμε το επενδυτικό μας πλάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4. Υπερεκτιμούμε τις ικανότητες μας

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν την πορεία της αγοράς ή να επιλέξουν τις καλύτερες μετοχές χωρίς τη βοήθεια ειδικών ή την κατάλληλη έρευνα και ανάλυση. Ωστόσο, οι επενδυτικές αποφάσεις βασίζονται σε πολύπλοκους παράγοντες και μπορεί να είναι δύσκολο να τις διαχειριστεί κανείς μόνος του. Αν δεν έχουμε λοιπόν τις κατάλληλες γνώσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία, για να μας βοηθήσει να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις.

5. Έλλειψη Υπομονής

Οι επενδύσεις θέλουν χρόνο. Πολλοί επενδυτές κάνουν το λάθος να περιμένουν άμεσα κέρδη και απογοητεύονται όταν δεν τα βλέπουν. Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποδώσουν καλά αποτελέσματα. Είναι λοιπόν σημαντικό, να δίνουμε χρόνο στα χρήματα μας να αναπτυχθούν πριν απογοητευτούμε για το οτιδήποτε. Και όταν λέμε χρόνο, εννούμε αρκετά χρόνια.

6. Αποτυχία Διαχείρισης του Ρίσκου

Το να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε το ρίσκο, είναι κάτι πολύ σημαντικό για την επιτυχία των επενδύσεων μας. Πολλοί επενδυτές δεν αξιολογούν σωστά το ρίσκο που συνδέεται με τις επενδύσεις τους και καταλήγουν να παίρνουν υπερβολικά επικίνδυνες αποφάσεις. Χρησιμοποιούμε λοιπόν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, όπως η διαφοροποίηση, για να μειώσουμε το ρίσκο μας, αυξάνοντας παράλληλα τα πιθανά μας κέρδη. Και κάπως έτσι αρχίζουν όλα να συνδέονται μεταξύ τους.

7. Παράβλεψη των φορολογικών υποχρεώσεων

Πολλοί επιλέγουν είτε να αγνοούν είτε να μην ενημερώνονται για τους φόρους που έρχονται μαζί με τα κέρδη από τις επενδύσεις. Είναι πολύ σημαντικό πριν επενδύσουμε, να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε κατανοήσει το φορολογικό πλαίσιο και πώς οι φόροι αυτοί θα επηρεάσουν τις αποδόσεις μας. Επίσης,λαμβάνουμε υπόψη τις φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τις επενδύσεις μας και πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά. Βέβαια, αν θέλουμε να αποφύγουμε τους φόρους, υπάρχουν διάφορα ETFs, τα οποία δεν υπόκεινται σε φόρους. Τα γνωστά σε όλους μας UCITS ETFs. Ακόμα και σε αυτά όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να τα δηλώνουμε. Ένας καλός λογιστής εδώ, θα μας λύσει όλες τις απορίες.

8. Ακολουθούμε τις συμβουλές των άλλων χωρίς έρευνα

Είναι φυσιολογικό να αναζητούμε συμβουλές από φίλους, οικογένεια κλπ. Ωστόσο, το να ακολουθούμε τυφλά τις συμβουλές αυτές, χωρίς να κάνουμε τη δική μας έρευνα, μπορεί να οδηγήσει σε λάθη. Πάντα χρειάζεται να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας και να κάνουμε τη δική μας ανάλυση πριν πάρουμε οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

9. Δεν παρακολουθούμε το χαρτοφυλάκιο μας

Οι επενδύσεις μας δεν πρέπει να είναι “αφήστε και ξεχάστε”. Πρέπει να παρακολουθούμε τακτικά το χαρτοφυλάκιό μας και να αξιολογούμε την απόδοση του. Αν χρειάζεται, προσαρμόζουμε τις επενδύσεις μας, για να παραμείνουμε εντός των στόχων μας και να ανταποκρινόμαστε στις αλλαγές της αγοράς, οι οποίες είναι αρκετά συχνές.

10. Δεν εκπαιδευόμαστε

Αυτό το άφησα για το τέλος, μιας και ίσως είναι το σημαντικότερο λάθος που κάνουν αρκετοί επενδυτές. Ο κόσμος των επενδύσεων είναι πολύπλοκος και συνεχώς εξελίσσεται. Δεν πρέπει λοιπόν, να υποτιμούμε τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, διαβάζουμε βιβλία και άρθρα και ενημερωνόμαστε για τις τελευταίες τάσεις και στρατηγικές.

Το να αποφεύγουμε λοιπόν αυτά τα κοινά λάθης, μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις αποδόσεις μας και να πετύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επιτυχία στις επενδύσεις απαιτεί πειθαρχία, υπομονή και συνεχή μάθηση.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: