10 Years Most Admired Companies: Μια μεγάλη γιορτή για την εταιρική αριστεία!

10 Years Most Admired Companies: Μια μεγάλη γιορτή για την εταιρική αριστεία!
Δείτε το online αφιέρωμα του Fortune Greece με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη της έρευνας για τις πιο "Αξιοθαύμαστες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα" από το Fortune Greece και την KPMG. 

Μοst Admired Companies in Greece: Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που για πρώτη φορά το Fortune Greece, σε συνεργασία με την KPMG, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και καταρτίσαμε την έρευνα για τις πιο Αξιοθαύμαστες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η έρευνα, που αναδείχτηκε σε κορυφαίο θεσμό για την εταιρική φήμη, επιβραβεύει κάθε χρόνο, από μια δεξαμενή 420+ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τις 20 «Πιο Αξιοθαύμαστες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα». Εταιρείες all stars, εύρωστες, που δίνουν λύσεις στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Η αξιολόγηση των εταιρειών γίνεται με γνώμονα τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που έχει εγκαθιδρύσει η αμερικανική έκδοση του Fortune. Στην έρευνα συμμετέχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, από όλους τους κλάδους της οικονομίας και των οποίων ο ετήσιος τζίρος κυμαίνεται άνω των 50 εκατ. ευρώ και είναι κερδοφόρες.

Τα εννέα κριτήρια στα οποία βασίζεται η τελική κατάταξη είναι:

1. Καινοτομία
2. Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
3. Διαχείριση εταιρικών πόρων
4. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
5. Χαρακτηριστικά / Ποιότητα Διοίκησης
6. Οικονομική ευρωστία
7. Μακροπρόθεσμη επενδυτική αξία
8. Ποιότητα προσφερόμενων προϊόντων / υπηρεσιών
9. Εξωστρέφεια/Ανταγωνιστικότητα

Μελετώντας τις ψήφους ανά κριτήριο των MAC για την δεκαετία προκύπτει ότι το «πιο δημοφιλές» είναι η «Οικονομική Ευρωστία», και ακολουθούν – με μικρές διαφορές- τα κριτήρια «Χαρακτηριστικά / Ποιότητα Διοίκησης» «Καινοτομία», «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού». Ειδικά για το 2024, παρατηρούμε τη συνέχιση της παραπάνω τάσης, με την «οικονομική ευρωστία» να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και την «καινοτομία» να ακολουθεί με μικρή διαφορά.

Στην έρευνα ψηφίζουν κάθε χρόνο περισσότερα από 2.000 κορυφαία στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν για να προκύψουν, με σειρά κατάταξης, μετά από δύο κύκλους ψηφοφορίας, οι “Most Admired Companies”.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια, συνολικά 38 εταιρείες έχουν καταφέρει να κερδίσουν μια θέση στην τελική 20αδα τουλάχιστον 3 φορές. Από αυτές πέντε εταιρείες βρίσκονται στη λίστα κάθε χρονιά: Παπαστράτος, AEGEAN, Όμιλος ΟΤΕ, Tιτάν και Coca–Cola Τρία Έψιλον.

Η εταιρεία Παπαστράτος έχει καταφέρει να κατακτήσει πέντε φορές την πρώτη θέση και ακολουθεί η AEGEAN με 3 φορές, επιστρέφοντας μετά από τέσσερα χρόνια στην πρώτη θέση το 2024.

Συνολικά στη δεκαετία του θεσμού (2015-2024), το «Λιανικό Εμπόριο» αναδεικνύεται ως ο κλάδος με τις περισσότερες εταιρείες στην πρώτη πεντάδα των Most Admired Companies με ποσοστό 26%, ενώ στο σύνολο της λίστας την υψηλότερη συμμετοχή έχει ο κλάδος «τρόφιμα – ποτά» (21%) και ακολουθεί η βιομηχανία με 18%.

Με σύγχρονους τρόπους διοίκησης και το βλέμμα στο αύριο, οι Most Admired Companies πρεσβεύουν αξίες που υπηρετούν την αειφόρο ανάπτυξη και την κερδοφορία τους, με απτά και μετρήσιμα οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον!

Δείτε το ειδικό online αφιέρωμα για τα 10 χρόνια Most Admired Companies

Δείτε τους νικητές της φετινής έρευνας Most Admired Companies 2024