100mentors: Μας συστήνουν το BITE με στόχο τη μετάβαση των επιχειρήσεων από την απλή επικοινωνία προς την πραγματική μάθηση (βίντεο)
- 29/04/2020, 11:10
- SHARE
H πλατφόρμα 100Mentors μας συστήθηκε κυρίως μέσα από τον χώρο της εκπαίδευσης. Έδωσε και δίνει τη δυνατότητα προσωπικών απαντήσεων στις ερωτήσεις κυρίως μαθητών και σπουδαστών, οι οποίοι κατοικούν οπουδήποτε στον πλανήτη, από τα λαμπρότερα μυαλά του κόσμου, τους μέντορες τους. Ανθρώπους που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν, όχι μόνο από κοντά, αλλά και «ψηφιακά». Από γιατρούς, αγρότες και περιβαλλοντολόγους, μέχρι φωτογράφους, ερευνητές του CERN και μηχανικούς της NASA.
Στη περίοδο της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων, όπου το e-learning και η εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως ουσιαστικά επιβλήθηκαν από τις συνθήκες της πανδημίας Covid-19, με το κλείσιμο των σχολείων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Tipping Point μέσω της πλατφόρμας τους έδωσε λύσεις, απαντήσεις και υιοθετήθηκε ακόμη και από το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι μαθητές, που βρίσκονται μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί της Ελλάδας είχαν τη δυνατότητα να συναντούν μέσω live video ανθρώπους-πρότυπα.
Αυτή την την εικονική σκηνή πλέον η ομάδα των 100mentors τη μεταφέρει και στον χώρο των εταιρειών, μέσω του προγράμματος BITE, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, καθώς ο κορωνοιός έφερε νέα δεδομένα και στο επιχειρείν.
Εργασία εξ’ αποστάσεως (remote working), online εκπαίδευση των εργαζομένων, νέοι ρόλοι για το προσωπικό και υιοθέτηση νέων ευέλικτων σχεδίων και τεχνολογικών εργαλείων σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα, που ακόμη και μετά την άρση των πρώτων μέτρων, θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της Gartner, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών (74%), εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει το καθεστώς της τηλε-εργασίας για έναν ποσοστό του προσωπικού του, ακόμη και μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.
Έχοντας ως δεδομένο ότι η δουλειά μας αποτελεί το βασικό περιβάλλον μάθησης και εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας, θα χρειαστεί να μάθουμε ξανά και ξανά και να προσαρμοστούμε. Και όπως έλεγε και ο Βρετανός φυσικός Stephen Hawking, ευφυΐα είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή.
Mε τις ερωτήσεις πάντα σε πρώτο πλάνο, το BITE φιλτράρει για τις εταιρείες «bite-sized» ερωτήματα, που προέρχονται από τους «non-experts», σπουδαστές του αντικειμένου της εταιρείας ή αν το επιθυμεί η εταιρεία εργαζόμενους της, αφού αυτοί πρώτα περάσουν από τα λεγόμενα «Inquiry Labs». Δηλαδή ψηφιακά μαθήματα που εκπαιδεύουν τους mentees να θέσουν υψηλής ποιότητας ερωτήσεις, προς συγκεκριμένους κεντρικούς εταιρικούς στόχους.
Μιλήσαμε με την ομάδα των 100mentors για αυτό το νέο εγχείρημα και συγκεκριμένα με τον Γιώργο Νικολετάκη, CEO της εταιρείας, την Ελίνα Μπαζίνας Head of BD και την Ιωάννα Θεοδώρου, Head of Educational Partnerships.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο ένα απόσπασμα της συνέντευξης, που έγινε με τους όρους του BITE και απαντήσεις των 100 δευτερολέπτων:
Ακολουθεί όλη η συνέντευξη με τον Γιώργο Νικολετάκη
Γιώργο, η πανδημία Covid-19 έφερε στη ζωή μας το τελευταίο χρονικό διάστημα την αναγκαστική απομόνωση. Πώς επηρέασε τη δική σας λειτουργία, αλλά και παράλληλα ποιες ευκαιρίες «άνοιξε» για την πλατφόρμα των 100mentors;
Ο κορωνοϊός επιτάχυνε μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Θα έπαιρνε όμως κάπου στα πέντε χρόνια η μετάβαση στο σήμερα, όταν πλέον περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια μαθητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι έμαθαν σε δύο μήνες να εργάζονται και να εκπαιδεύονται συστηματικά από το σπίτι. Αυτό συνέβη λόγω της πανδημίας βίαια, με απευθείας μετάβαση στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς μια οργανωμένη εκ των προτεραίων προσέγγιση για την ψηφιακή μάθηση. Πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι τα περισσότερα σχολεία, πανεπιστήμια και εταιρείες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν την κανονικότητα στις κοινότητές τους, και όντως κατάφεραν πολλά. Οφείλουμε όμως να κάνουμε την αντιδιαστολή μεταξύ επικοινωνίας και μάθησης. Ένα πρόγραμμα με συνεχόμενα zoom, skype, hangouts (#synchronous) calls, δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και εκπαίδευση. Η αποκατάσταση της επικοινωνίας, για να μη χαθεί η σύνδεση με την μαθησιακή διαδικασία ήταν βασικό βήμα, αλλά ήρθε ή ώρα να δούμε την ψηφιακή μάθηση συνολικά.
Ποιο ρόλο κληθήκατε να παίξετε εσείς κατά τη διάρκεια αυτής της συνθήκης;
Σε αυτό το σημείο έγινε εμφανής ο ρόλος των 100mentors για τα σχολεία και τις εταιρείες που θέλουν να πάνε πέρα από την ζωντανή επικοινωνία (με τα σύγχρονα εργαλεία τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας), προς τη μάθηση, η οποία επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά με ασύγχρονα μέσα, γεγονός που ήταν και ο λόγος που η εφαρμογή μας, διαθέσιμη σε iOS & Android, εκτοξεύτηκε σε αρκετές χώρες στον κόσμο από mentors και mentees. Αυτό σε συνδυασμό με την επικέντρωσή μας στις εταιρείες, τριπλασίασε το ARR μας για το 2020 και μας ανέδειξε ως παγκόσμιο παίκτη στο “peer-to-peer L&D”, στα εταιρικά events και στο Employee Engagement, με αποτέλεσμα τα πρώτα μας παγκόσμια συμβόλαια με Fortune 500 εταιρείες.
Πώς προέκυψε η «στροφή» σας στον χώρο των επιχειρήσεων;
Έξι μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία κάναμε μια συνολική αξιολόγηση για το που βρισκόμαστε, που θέλουμε να φτάσουμε ως εταιρεία και ποιο είναι το παγκόσμιο αποτύπωμά μας. Δε μείναμε ευχαριστημένοι. Ήμασταν βιώσιμοι, αλλά μακριά από τους στόχους που είχαμε θέσει για το 2020. Μιας και είμαστε η εταιρεία που διδάσκει την «Τέχνη του Ερωτήματος» και το Inquiry Based Learning σε εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές τους σε όλο τον κόσμο, είπαμε να εφαρμόσουμε την μεθοδολογία και την τεχνολογία μας σε εμάς τους ίδιους για να δούμε τι πάει στραβά.
Έτσι, εκπαιδεύσαμε τους χρήστες μας και εμάς τους ίδιους να θέσουμε σκληρά, υψηλής ποιότητας ερωτήματα, για το πως λειτουργούμε και το για το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούμε. Επιλέξαμε τελικά δέκα ερωτήματα από μια πληθώρα των επονομαζόμενων «Why Questions» (σε αντιδιαστολή με τα «What Questions», που μπορείς απλά να τα πληκτρολογήσεις σε μια μηχανή αναζήτησης και να πάρεις μοναδικές απαντήσεις) που, όπως φάνηκε, δεν είχαμε τολμήσει να ρωτήσουμε ποτέ τους εαυτούς μας. Η διεργασία αυτών των ερωτήσεων ανέδειξε ότι οι εταιρείες χρειάζονταν πολύ περισσότερο τα ερωτήματα από τα σχολεία, γεγονός που άλλαξε για πάντα τους 100mentors. Σήμερα μιλάμε για τριπλασιασμό του ARR μας, μέσα στο 2020, σχεδόν αποκλειστικά από την επικέντρωσή μας σε εταιρικούς πελάτες. Παραθέτω σχετικό χωρίο όπως χρησιμοποιείται σε πανεπιστημιακό business case study για τους 100mentors, αλλά και σε προσωπικό μου άρθρο.
Η δουλειά μας αποτελεί το βασικό περιβάλλον μάθησης και εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Ποιες είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται στους εργαζόμενους μιας εταιρείας μέσα από το πρόγραμμα «BITE» που έχετε λανσάρει;
Οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν είτε: α) σε «Employees to students», εξωτερικά προγράμματα, είτε β) σε «Employees to employees» εσωτερικά προγράμματα, οπότε μιλάμε για Learning & Development department και budget – για mentoring or soft skills προγράμματα.
Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι λειτουργούν ως ψηφιακοί μέντορες από τα σπίτια ή από το γραφείο τους, απαντώντας ασύγχρονα ή ζωντανά, όποτε και αν το επιθυμούν. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο μέσος όρος ασχολίας ενός εργαζόμενου μέντορα είναι κατά προσέγγιση πέντε λεπτά/εβδομάδα, γεγονός το οποίο καλύπτει περίπου ένα μέγεθος της τάξης των 500 mentees/έτος, μαθητών ή συναδέλφων του σε όλο τον κόσμο.
Τα BITEs είναι απλά η κορύφωση της παραπάνω online δραστηριότητας που συμβαίνει ούτως η άλλως ή μπορεί να προσφέρεται ξεχωριστά στην εταιρεία, χωρίς να χρειάζεται να εγγραφεί κανένας εργαζόμενος από την εταιρεία – πελάτη. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις συνεργάζονται μαζί μας, επειδή φιλτράρουμε «bite-sized» ερωτήσεις, που προέρχονται από τους «non-experts», σπουδαστές του αντικειμένου της εταιρείας ή αν το επιθυμεί η εταιρεία εμπλέκει τους ίδιους τους εργαζόμενους της, αφού αυτοί περάσουν από τα «Inquiry Labs». Δηλαδή ψηφιακά μαθήματα που εκπαιδεύουν τους mentees να θέσουν υψηλής ποιότητας ερωτήσεις, προς συγκεκριμένους κεντρικούς εταιρικούς στόχους.
Πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα και γιατί να την επιλέξει ως learning event μια εταιρεία;
Το BITE είναι η εικονική σκηνή (virtual stage) για εταιρείες και διοργανωτές εκδηλώσεων, σεμιναρίων και workshops, που εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες να θέτουν καλά ερωτήματα, που διαμορφώνουν και την ατζέντα του event. Λόγω της κοινωνικής απομόνωσης των τελευταίων μηνών, όλες σχεδόν οι εταιρικές και μη εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στον ψηφιακό χώρο, κάπως άτσαλα. Ο σύγχρονος χρήστης, κουρασμένος από τη δική του έκθεση στην οθόνη λόγω τηλεργασίας, επιζητεί κατά τη γνώμη μου μια περιεκτική εμπειρία, με σαφή χρονική διάρκεια, που θα παραπέμπει όσο γίνεται στην εμπειρία της σκηνής, ανάλογης με εκείνης που ζούσε σε έναν φυσικό χώρο, και τέλος επιδιώκει να μάθει κάτι καινούριο και συναρπαστικό, σε ένα κόσμο όπου οι υπάρχουσες απαντήσεις αποδεικνύονται ανεπίκαιρες.
Έτσι κατ’αντιστοιχία, το BITE:
α) προσφέρει ένα πολύ στιβαρό format που θέτει ξεκάθαρες προσδοκίες για το τί να περιμένει να εισπράξει ο συμμετέχων, ανάλογα με τον χρόνο που θα επενδύσει. Ένα BITE διαρκεί 20 λεπτά, στα οποία οι ομιλητές απαντούν live στις ερωτήσεις που έχουν συλλεχθεί, ασύγχρονα μέσα από την εφαρμογή μας, σε 100 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
β) έχει συγκεκριμένο virtual stage experience για τον μέντορα- speaker και τους συμμετέχοντες, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί όλοι οι κανόνες και οι ερωτήσεις από πριν, συνθέτοντας μια πολύ συγκεκριμένη ροή και
γ) εμπλέκει τους λεγόμενους «non-experts» όπως σημειώσαμε και στην προηγούμενη απάντηση, προκειμένου να αποκαλύψει τα «τυφλά σημεία» ή αλλιώς «Blind Spots» όπως τα ονομάζουμε της εταιρείας.
Πώς έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής οι εταιρείες σε αυτό το εγχείρημα;
Ήδη 26 εταιρείες χρησιμοποιούν την web πλατφόρμα και το mobile app των 100mentors για να εμπλέξουν εργαζόμενούς τους από τα R&D, L&D and Employee Engagement τμήματα και πληρώνουν ένα μηνιαίο ποσό ανά ενεργό εργαζόμενο. Σήμερα ήδη έχουμε ήδη οργανώσει δεκάδες BITE events σε σχολεία, πανεπιστήμια, αλλά και σε συνεργασία με εταιρείες και οργανισμούς που έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμά μας. Το επόμενο εταιρικό BITE είναι με την Παπαστράτος στις 30 Απριλίου με θέμα το «Digital Transformation».
Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η μεγαλύτερη πρόκληση των επιχειρήσεων τούτη την ώρα;
Να ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους λειτουργίες που τους επιτρέπουν να αποκαλύπτουν τα «τυφλά τους σημεία» γρήγορα, έτσι ώστε να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από την επόμενη κρίση ή την επόμενη μεγάλη εταιρική πρόκληση που δεν μπορούν να διακρίνουν. Άρα να έχουν τη δυνατότητα να επανεφευρίσκουν συνέχεια τον εαυτό τους μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον μέσα από τα ερωτήματα, το intellectual humility και μια κουλτούρα συνεργατικότητας και ανοιχτής ανατροφοδότησης. Σε καιρό κρίσης γίνεται εμφανές ότι οι υπάρχουσες απαντήσεις/λύσεις δε δουλεύουν. Χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις. Και δεν μπορούμε να έχουμε νέες απαντήσεις και λύσεις, αν πρώτα δεν επανεφεύρουμε τον εαυτό μας, για να έχουμε τις νέες ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να παράγουμε καινούρια γνώση.
*Το επόμενο BITE πραγματοποιείται στις Πέμπτη 30/04 στις 16.00: BITE Digital Transformation with Papastratos με την Σοφία Γκουζιώτη, Digital Director της Παπαστράτος. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήσετε στο ioanna@100mentors.com
Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα BITE; Τρεις διαφορετικές εμπειρίες από Google, Ernst & Young και Αirbnb σε απαντήσεις 100 δευτερολέπτων:
– Μαρίλη Νίκα: Product Manager@ Google
– EY Uk’s FSO Impact
– Barry M., L&D @ Airbnb