13 εύκολοι τρόποι για να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
- 06/06/2014, 20:58
- SHARE
Μια σειρά από απλές και καθημερινές διαδικασίες δείχνει τον τρόπο.
Έχετε όση αυτοπεποίθηση θα θέλατε; Λίγοι άνθρωποι θα απαντήσουν «ναι» στο ερώτημα αυτό. Όμως, σύμφωνα με την Μπέκι Μπλάλοκ, συγγραφέα και πρώην στέλεχος του Fortune 500, ο καθένας μπορεί να μάθει να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Και αυτό είναι μια ικανότητα που μπορούμε να διδάξουμε στον εαυτό μας.
Αρχίστε ξεχνώντας ότι η εμπιστοσύνη, η ηγετική ικανότητα και η ρητορεία είναι ικανότητες με τις οποίες γεννιούνται οι άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το να είσαι ντροπαλός και επιφυλακτικός είναι η φυσική ανθρώπινη κατάσταση. «Έτσι ζούσαν αρχικά οι άνθρωποι και αυτό έχει περάσει στα γονίδια», λέει. «Έπρεπε να είναι προσεκτικοί για να επιβιώσουν. Αλλά τα πράγματα για τα οποία έπρεπε να ανησυχούν τότε δεν είναι τα πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε σήμερα».
Πώς μπορείτε να διδάξετε τον εαυτό σας να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Ιδού οι συμβουλές της Μπλάλοκ:
1. Ταχτοποιείστε τις σκέψεις σας
Ο μέσος άνθρωπος κάνει 65.000 σκέψεις κάθε μέρα, λέει η Μπλάλοκ, και το 85 έως 90 τοις εκατό από αυτές είναι αρνητικά πράγματα λόγω ανησυχίας ή φόβου. «Είναι προειδοποιήσεις για τον εαυτό σας», λέει η Μπλάλοκ, κατάλοιπα από την εποχή των σπηλαίων. Είναι λογικό, αν βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά ο εγκέφαλός μας θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα ξανακάνουμε ποτέ κάτι τέτοιο. Αλλά αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης δουλεύει εναντίον μας, διότι μας αναγκάζει να επικεντρωθούμε σε φόβους αντί σε ελπίδες ή όνειρα.
Το ζήτημα είναι να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, και να διατηρούμε την αρνητικότητα σε μέτρο. «Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι οι σκέψεις μας είναι μόνο σκέψεις», λέει η Μπλάλοκ. Δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την αντικειμενική πραγματικότητα.
2. Ξεκινήστε από το στόχο
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχω ρωτήσει, ‘Τι θέλεις να κάνεις; Τι θέλεις να γίνεις;’ και έλεγαν, ‘δεν ξέρω’», λέει η Μπλάλοκ. «Το να γνωρίζετε τι θέλετε είναι το κλειδί. Οτιδήποτε άλλο κάνετε θα πρέπει να σας οδηγεί στο στόχο όπου θέλετε να επιτύχετε».
3. Ξεκινήστε με ευγνωμοσύνη
Ξεκινήστε τη μέρα σας σκεπτόμενοι μερικά από τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες, συμβουλεύει η Μπλάλοκ. «Οι περισσότεροι από τα 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχετε», λέει. «Αν ξεκινήσουμε με αυτή την προοπτική, θα έχουμε τη σωστή νοοτροπία για το υπόλοιπο της ημέρας».
4. Αφήστε την άνεσή σας και ζήστε άλλες καταστάσεις κάθε μέρα
Το περίεργο με την άνετη ζωή είναι ότι αν βγούμε έξω στον κόσμο και ξεφύγουμε λίγο από την άνεσή μας, την εκτιμούμε πολύ περισσότερο απ’ ότι όταν ζούμε κάθε μέρα με άνεση. Αποφύγετε να παγιδευτείτε στην άνεσή σας και κάντε πράγματα που σας ξεβολεύουν.
Δεν θα έχουμε πάντα κάποιον να μας ξεβολεύει, οπότε πρέπει να το κάνουμε εμείς για τους εαυτούς μας. «Απλά δράστε!» λέει η Μπλάλοκ.
5. Να θυμάστε: Τα σκυλιά δεν κυνηγούν σταθμευμένα αυτοκίνητα
Αν συναντάτε αντιρρήσεις, ερωτήματα και αμφιβολίες, είναι πιθανόν να υπάρχει κάποιος καλός λόγος – κάπου οδηγείστε. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια, αλλά επίσης δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάσετε στα αρνητικά. Εάν δεν κάνετε αλλαγές, και δεν αμφισβητήσετε το status quo, κανείς δεν θα έχει αντίρρηση σε οτιδήποτε κάνετε.
6. Ετοιμαστείτε να ανακάμψετε
«Δεν είναι η αποτυχία που καταστρέφει την αυτοπεποίθησή μας, είναι ότι δεν ανακάμπτουμε», λέει η Μπλάλοκ. «Μόλις ανακάμψουμε, έχουμε μάθει τι δεν λειτούργησε και μπορούμε να ξαναπροσπαθήσουμε».
7. Βρείτε ένα μέντορα
Ότι κι αν θέλετε να κάνετε, υπάρχουν άλλοι που πιθανόν να το έχουν κάνει πρώτοι και μπορούν να σας προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές ή τουλάχιστον να χρησιμεύσουν ως πρότυπα προς μίμηση. Βρείτε αυτούς τους ανθρώπους και μάθετε ότι μπορείτε από αυτούς.
8. Επιλέξτε τους συντρόφους σας με σύνεση
«Η εικόνα που σχηματίζετε -αρνητική ή θετική- θα είναι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο» λέει η Μπλάλοκ. «Γι ‘αυτό να είστε προσεκτικοί ποιους επιλέγετε για παρέα. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε παρέα με ανθρώπους που σας ενθαρρύνουν και σας ανεβάζουν».
9. Προετοιμαστείτε
Σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση, η προετοιμασία μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Πρέπει να δώσετε μια ομιλία; Εξασκηθείτε αρκετές φορές, μαγνητοφωνήστε τον εαυτό σας, και ακούστε τον. Συναντάτε ανθρώπους για πρώτη φορά; Ελέγξτε τους στο Διαδίκτυο, και ελέγξετε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τους. «Εάν είστε έτοιμοι, θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», λέει η Μπλάλοκ.
10. Να ξεκουράζεστε πολύ και να αθλείστε
Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι το να κοιμάστε αρκετά, να αθλείστε, και να κάνετε καλή διατροφή επηρεάζουν πολύ τόσο τη διάθεσή σας όσο και την αποτελεσματικότητά σας. «Μια μέτρια άθληση τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά βοηθά τον ιππόκαμπο και είναι πιο αποτελεσματική από οτιδήποτε άλλο για την αποτροπή της νόσου του Alzheimer και της κατάθλιψης», λέει η Μπλάλοκ.
11. Αναπνεύστε!
«Αυτό είναι τόσο απλό», λέει η Μπλάλοκ. «Αν αναπνέετε βαθιά, διαποτίζετε το μυαλό σας με το οξυγόνο και σας κάνει πιο ξύπνιους και σε εγρήγορση. Είναι πολύ σημαντικό σε μια τεταμένη κατάσταση, διότι θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να ελέγξετε το σώμα σας. Εάν δεν εξασκείστε στον τρόπο αναπνοής, πρέπει να αρχίσετε».
12. Μη διστάσετε να υποκριθείτε
Όχι, δεν πρέπει να προσποιηθείτε ότι έχετε τα προσόντα ή την εμπειρία που δεν έχετε. Αλλά εάν έχετε τις περισσότερες από τις δεξιότητες που απαιτούνται και μπορείτε πιθανόν να μάθετε τις υπόλοιπες, μην υποχωρήσετε.
13. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε βοήθεια
«Μη θεωρείτε ότι οι άλλοι γνωρίζουν τι θέλετε», λέει η Μπλάλοκ. «Θα πρέπει να καταλάβετε τι θέλετε, και στη συνέχεια να τους ενημερώσετε».
Μόλις οι άλλοι γνωρίζουν τι θέλετε, και ότι θέλετε τη βοήθειά τους, μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο δεκτικοί γίνονται. «Οι άνθρωποι κολακεύονται όταν τους ζητάτε συμβουλές και υποστήριξη», λέει. «Αν κάποιος δεν μπορεί να βοηθήσει, πάντα να ρωτάτε κάποιον άλλο. Αλλά από την εμπειρία μου, σπάνια κάποιος θα αρνηθεί».
Διαβάστε ακόμη:
Αποφεύγοντας το σύνδρομο του στρουθοκαμηλισμού