153 «ναι» αλλά χωρίς Κατριβάνου
- 23/05/2016, 09:45
- SHARE
Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το χρέος.
Αντώνης Αντζολέτος
Έστω και «λαβωμένος» ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια της Βουλής για το δεύτερο πολυνομοσχέδιο – προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Από νωρίς το μεσημέρι στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας υπήρχε αναβρασμός, καθώς το Προεδρείο ήταν σε συνεχείς επαφές με την Βασιλική Κατριβάνου, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ανένδοτη τόσο για το Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων όσο και για τον δημοσιονομικό κόφτη.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην β´ Αθήνας είχε εκφράσει από την Παρασκευή τη διαφωνία της προς υπουργούς του κόμματος ακόμα και μέσα στους διαδρόμους της Βουλής. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η κ. Κατριβάνου απέφυγε να πάρει το λόγο τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια.
Η απουσία της από την από την α΄ ανάγνωση του καταλόγου της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε τους φόβους για διαφοροποίησή της σε συγκεκριμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ θόρυβος προκλήθηκε με την καθυστέρηση της Άννας Βαγενά να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Η βουλευτής Λάρισας μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας λίγο πριν ξεκινήσει η β΄ ανάγνωση του καταλόγου.
Τα τηλέφωνα της Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία είναι μέλος της ομάδας των “53+”, είχαν πάρει ¨φωτιά¨ ακόμα και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή στον δεύτερο όροφο της Βουλής και στο γραφείο του Κώστα Ζαχαριάδη, παρουσία της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, γίνονταν όλες οι συνεννοήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα διαγραφής της βουλευτού δεν φαίνεται να μπήκε στο τραπέζι, καθώς στήριξε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά και η ίδια φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει πως θα παραδώσει την έδρα της, όπως ακριβώς είχε πράξει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Έτσι η κίνησή της δεν συνδέθηκε με την περίπτωση του Στάθη Παναγούλη πέρυσι τον Νοέμβριο και την διαγραφή του από την ΚΟ, ο οποίος είχε επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για όποιον δεν θέλει να προχωρήσει μαζί μας», έλεγε κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή στο NEWS 247 λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία γνωρίζοντας καλά τις προθέσεις της βουλευτού.
Υπενθυμίζεται πως ως υπεύθυνη του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας, πριν από ενάμιση περίπου μήνα, είχε ψηφίσει «ναι» επί της αρχής αλλά είχε καταψηφίσει το άρθρο 60 που προβλέπει ότι σε περιόδους αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων παροχής ασύλου περιορίζεται σε 14 ημέρες.
Τη θέση της στην ΚΟ θα καταλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης υπεύθυνος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση.
Το βλέμμα στο Eurogroup
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως επιθυμούν να αφήσουν πίσω τη χθεσινή “αστοχία”. “Σημασία έχει πως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε”, τόνιζε κορυφαία κυβερνητική πηγή και προχωρούν με “όπλο” ψηφισμένα όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα 5,4 δις. ευρώ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναχωρήσει σήμερα για τις Βρυξέλλες.
Μια πρώτη εικόνα θα δοθεί στο Euroworking Group, όπου αναμένεται να μπει το πλαίσιο για το αυριανό Eurogroup, με το Μαξίμου να ευελπιστεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην εκταμίευση του μεγαλύτερου δυνατού ποσού που θα φτάνει τα 11 δις. ευρώ.
Ερωτηματικό το χρέος
Μπορεί η απόσταση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το θέμα του χρέους να είναι ακόμα μεγάλη, ωστόσο από το Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν πως την Τρίτη το βράδυ η Ελλάδα θα πάρει μια καλή πολιτική λύση που θα αφήνει προοπτικές για το μέλλον.
Η διευθέτηση του χρέους, άλλωστε ήταν από τα “χαρτιά” του Αλέξη Τσίπρα τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και σε όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης που λειτούργησε και συσπειρωτικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Οι συζητήσεις και οι δηλώσεις που έχουν γίνει από κορυφαίους αξιωματούχους δείχνουν πως στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση για το θέμα, που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση.
Εδώ και ημέρες από το Μαξίμου ξεκαθάριζαν πως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί μεταξύ του τριγώνου Ουάσιγκτον, Βρυξελλών και Βερολίνου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν τρέφουν αυταπάτες και γνωρίζουν πως το τελικό κείμενο θα είναι προσαρμοσμένο στα όρια που έχει θέσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ελπίζοντας, όμως, πως και το Ταμείο θα μπορέσει να επιβάλει κάποιες ¨πινελιές¨ σε σχέση με την βιωσιμότητά του.
Σε συνομιλία του NEWS 247 με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος γίνεται σαφές πως στο πλαίσιο της κλιμακωτής λύσης που θα δοθεί για το χρέος η ελληνική πλευρά θα θεωρούσε επιτυχία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο:
1. Να υπάρξει υποκατάσταση ακριβών ομολόγων με φθηνότερα που θα αγοράσει ο ESM. ¨Αυτομάτως γλυτώνεις καποια χρήματα¨, δήλωνε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
2. Να υπάρξει εξομάλυνση των λήξεων και επιμήκυνση από τα 10 στα 20 χρόνια.
3. Σταθεροποίηση του επιτοκίου στα σημερινά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν διακυμάνσεις που μπορεί να επηρρεάσουν σημαντικά τις δόσεις.
Στα ζητούμενα για την ελληνική πλευρά είναι στο κείμενο του Eurogroup να αποτυπωθεί με σαφήνεια ένας οδικός χάρτης για το χρέος από το 2018 και μετά.
Στην Κωνσταντινούπολη ο Τσίπρας
Από την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, καθώς από νωρίς σήμερα το πρωί θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ανθρωπιστική Κρίση που διοργανώνει ο ΟΗΕ.
Το κυρίως “μενού” ξεκινά στις 11 με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου, ενώ στις 13.45 ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι με την Άνγκελα Μέρκελ με θέμα: “Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού”.
Ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ στις 6 το απόγευμα και για 45 λεπτά θα έχει την ευκαιρία να θέσει όλα τα ζητήματα του προσφυγικού, αλλά και την πρόοδο της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: news247.gr