16 δισ. ευρώ κοστίζουν τα «φέσια» στην ελληνική οικονομία
- 11/07/2014, 17:17
- SHARE
Εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα και την ΕΕ, χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) κηρύσσουν πτώχευση λόγω καθυστερήσεων στην πληρωμή των τιμολογίων τους.
Συνολικά ο αριθμός των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν λόγω των απλήρωτων τιμολογίων, αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι καθυστερημένες πληρωμές συνεχίζουν να αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα της τάξεως των 360 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχειά του Ευρωπαϊκού Δείκτη Πληρωμών το 2014, εκτιμάται ότι η μέση διάρκεια πληρωμής είναι 76 ημέρες για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, και 155 ημέρες για τις συναλλαγές μεταξύ των δημοσίων αρχών και των επιχειρήσεων. Εκτιμάται, επίσης, ότι το 74% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών.
Για το λόγο αυτό καταρτίστηκε μια νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις «Καθυστερήσεις Πληρωμών», η οποία σχεδιάστηκε για να καταπολεμήσει αυτές τις πληρωμές σε εμπορικές συναλλαγές. Η Οδηγία, η οποία αποτελεί τμήμα του Νομού της Ε.Ε. για τις μικρές επιχειρήσεις (SBA), συνάδει με την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναγνωρίσει τον κεντρικό ρόλο που παίζουν οι ΜμΕ στην Ευρωπαϊκή οικονομία, και να τονίσει ότι η αποτελεσματική πρόσβαση στην χρηματοδότηση είναι μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ.
Οι καινούργιοι κανόνες είναι:
– Οι Δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερών, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερών.
– Συμβατική ελευθερία στις επιχειρησιακές εμπορικές συναλλαγές: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν τα τιμολόγια τους εντός 60 ημερών, εκτός εάν έχουν προβεί σε διαφορετική συμφωνία, η οποία δεν αδικεί τους πιστωτές τους.
– Οι επιχειρήσεις έχουν αυτόματα το δικαίωμα να διεκδικήσουν τόκο για τις καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν να εξασφαλίσουν το κατώτατο πάγιο ποσό των 40 ευρώ ως αποζημίωση. Μπορούν, επίσης, να διεκδικήσουν αποζημίωση για οποιαδήποτε άλλα εύλογα έξοδα.
– Το νομοθετημένο επιτόκιο για τις καθυστερημένες πληρωμές έχει αυξηθεί περισσότερες από 8 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στους Δημοσίους οργανισμούς δεν επιτρέπεται να παγιώσουν το επιτόκιο για τις καθυστερημένες πληρωμές κάτω από το 8%.
– Οι επιχειρήσεις πλέον μπορούν πιο εύκολα να διεκδικήσουν κατάφωρα καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.
– Αύξηση της διαφάνειας και της επίγνωσης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημοσιεύουν τα επιτόκια των καθυστερήσεων πληρωμών, έτσι ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να είναι ενημερωμένα.
– Τα κράτη μέλη προτρέπονται να καθιερώσουν κώδικες συμπεριφοράς για άμεσες πληρωμές.
Τα νέα μέτρα είναι προαιρετικά για τις επιχειρήσεις, στο βαθμό που αποκτούν το δικαίωμα να αναλάβουν δράση, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία επιχείρηση μπορεί να επιθυμεί να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής για μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να κρατήσει μία καλή εμπορική σχέση με ένα συγκεκριμένο πελάτη.
Προς ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων διοργανώθηκε ενημερωτικό σεμινάριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κύριος Πάνος Καρβούνης δήλωσε στο FortuneGreece.com πως γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνονται οι πληρωμές έγκαιρα, παρά την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει. «Και όταν λέμε έγκαιρα εννοούμε το κράτος να πληρώνει τις οφειλές του προς τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερών και εντός 60 ημερών να διευθετούνται οι πληρωμές μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων, διαφορετικά θα επιβάλλεται ένας τόκος 8,25%. Μην ξεχνάτε πως στην ελληνική αγορά οι προθεσμίες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η οδηγία έχει ήδη μεταφερθεί στο ελληνικό δίκαιο και στόχος μας είναι να συμπιεστούν αυτές οι προθεσμίες και να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να διεκδικήσουν το δίκιο τους και δικαστικά αλλά και σε επίπεδο εξωδικαστικής διαμεσολάβησης».
Ο κ. Καρβούνης αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε πως έχουν αρχίσει να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, ωστόσο έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους. «Φέτος είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης ο μαύρος κύκλος έκλεισε και η βελτίωση που έχει γίνει θα πρέπει να υποστηριχθεί».
Όσο για το πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τις κινήσεις που έχουν γίνει για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανέφερε πως η ελληνική προεδρεία βοήθησε πολύ στο να προβληθεί μια θετική εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό. «Οι ιθύνοντες από διάφορες χώρες της ΕΕ επισκέφτηκαν τη χώρα μας και είδαν από κοντά τις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων».
Την ίδια ώρα ο Antti Peltomaki, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας κατέθεσε τη δική του άποψη για το ζήτημα της καταπολέμησης των καθυστερήσεων πληρωμών. Όπως τόνισε στο FortuneGreece.com οι συναλλαγές θα βελτιωθούν δεδομένου ότι θα έχουμε παρόμοιους νόμους που θα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.
«Όλοι καταλαβαίνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία και τους περιορισμούς που υπάρχουν. Πρέπει ωστόσο, σε ορισμένα ζητήματα να γίνει καλύτερη διαχείριση πραγμάτων και να υπάρξει σταθερότητα. Εάν σήμερα μια ελληνική επιχείρηση πάει αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην Φινλανδία είναι βέβαιο πως θα πληρωθεί στην ώρα της. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους Φιλανδούς επιχειρηματίες που ίσως θα ήθελαν να έρθουν εδώ. Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας στην Ελλάδα θεωρώ πως είναι μισοτελειωμένη υπόθεση και για την Ε.Ε. είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη ευκαιρία, να καταφέρει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας. Ήδη οι εξαγωγές, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών όπως η Ισπανία, καταγράφουν σημαντική αύξηση».
Παράλληλα, ο κ. Peltomaki σχολιάσε τις εξελίξεις στην φιλανδική οικονομία, τις οποίας οι αντοχές δεν «έλιωσαν» από την κρίση.
«Μιλάμε αναμφίβολα για μια από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η σταθερότητα. Σίγουρα όμως συντελούνται δομικές αλλαγές σε πολλούς τομείς. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η περίπτωση της ΝΟΚΙΑ. Θα έλεγα πάντως ότι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Ρωσία έχουν και αυτά με τη σειρά τους επιπτώσεις και στις συναλλαγές της Φιλανδίας».