19 ελληνοκινεζικές συμφωνίες και μνημόνια
- 19/06/2014, 19:31
- SHARE
«Πέφτουν» οι υπογραφές σε μια σειρά επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.
Δεκαεννέα, συνολικά, μνημόνια και επιχειρηματικές Ελληνοκινεζικές συμφωνίες υπογράφηκαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα.
Ήδη, μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng, ενώ παράλληλα, σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκου Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη και των Gao Hucheng, υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) υπογράφηκε σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.
Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α.
Αναλυτικά, υπογράφηκαν τα εξής:
– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
– Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας και Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και της Costamare Inc. Αξία συμφωνίας 1,5 δις. δολαρίων
– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της China Development Bank Corporation και της China Development Bank Corporation, αξία συμφωνίας 200 εκ. δολαρίων.
– Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Ελληνικού και την διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον μεταξύ της Lamda Development και της Fosun Group.
– Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας Tripartite. Αξία συμφωνίας 1,224 δισ. Δολαρίων Μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation.
– Πώληση και επαναμίσθωση 2 Bulkers ξηρού φορτίου και 4 Containerships αξίας 160 εκατ δολαρίων και 300εκ δολάρια αντίστοιχα και συμφωνία συνεργασίας για κατασκευή πλοίων ξηρού 6 φορτίου και μεταφοράς κοντέινερ σε κινέζικο ναυπηγείο. Συνολική αξία συμφωνίας 460 εκατ δολαρίων.
– Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) μεταξύ είναι oι δύο οργανισμοί να συζητήσουν την σύναψη Δανειακών Συμβάσεων Diana Shipping Inc, με την ICBC, με σκοπό την αγορά νεότευκτων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ναυπηγημένων στην Κίνα καθώς και την χρηματοδότηση επενδύσεων της Diana Shipping Inc. εκτός Κίνας όπου θα υπάρχουν και Κινέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξία συμφωνίας 200 εκ. δολάρια.
– Δανειακή Σύμβαση μεταξύ της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export- 8 Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 64 εκ. δολάρια.
– Πλαίσιο Συνεργασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 300 εκ. δολάρια.
– Χρηματοδότηση δύο Capesize Bulk Carriers. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Δανείου η Τράπεζα Export-Import Bank of China συμφωνεί να δανείσει το ποσό των 57,36 εκ δολαρίων στην Oceanbulk Maritime LLC για τη μερική χρηματοδότηση της αγοράς των υπό ναυπήγηση φορτηγών πλοίων με αριθμό H1312 και H1313 τα οποία κατασκευάζονται στη ναυπηγείο SHANGHAI WAIGAOQIAO SHIPBUILDING CO., LTD. Αξία συμφωνίας 57,36 εκ. Δολαρίων.
– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC).
– Συνεργασία της SUMEC και της EDF για την από κοινού επένδυση για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η EDF θα αναπτύξει 50MW αιολικών την περίοδο 2014-2015 και 150 MW για την περίοδο 2015-2017. Οι εταιρίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στα παραπάνω έργα. Αξία συμφωνίας 273 εκ. δολαρίων.
– “CONTRACT EFFECTIVENESS AGREEMENT” μεταξύ των εταιριών Veritas Ship Management Ltd και China National Aero- Technology Corporation Shanghai Limited Liability Company, για την κατασκευή 8 x 13 64,000 Deadweight Tons Bulk Carriers στην Taizhou Kouan της China. Αξία συμφωνίας 215 εκατ δολαρίων.
– Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο μέρη θα χρηματοδοτήσουν την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου και πολιτισμού αξιοποιώντας ιδιωτικούς και εθνικούς πόρους για το σκοπό αυτό. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μελλοντική αξιολόγηση περαιτέρω συνεργασιών και σε άλλους συναφείς τομείς.
– Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Εxport Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πωλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας 13,65 εκ. Δολαρίων.
– 5ετης συμφωνία αγοράς κρασιού της εταιρίας «Alpha Estate» από την «Anhui Wine Mall Trading Co Ltd». Αξία συμφωνίας 4,11 εκ. δολαρίων.
– Εμπορική συμφωνία πώλησης εμφιαλωμένων οίνων μεταξύ της ελληνικής εταιρίας Shanghai Meditela Commerce and Trade Co., Ltd., Mediterra οινοποιητικής Creta Olympias S.A, μέλος του ομίλου ΔΕΜΚΟ και της κινεζικής εταιρείας Shanghai Meditela Commerce & Trade Co., Ltd. με σκοπό την προώθηση ποιοτικών Ελληνικών Κρασιών στην Κινεζική και Ασιατική Αγορά. Αξία συμφωνίας 1 εκ. Δολάρια.
– “MESA VOUNOS” Ελληνικό Ελαιόλαδο, μακροχρόνια εμπορική συμφωνία για την προώθηση κρητικού – Ελληνικού ελαιολάδου. Η συμφωνία είναι 10ετής. Αξία συμφωνίας 13,86 εκ. δολαρίων.
Μνημόνιο κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας
Μνημόνιο συνεργασίας και δύο διμερείς συμφωνίες στον τομέα της ναυτιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα υπογράφτηκαν από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και αξιωματούχους της Κίνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού, Li Keqiang, στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης των δύο χωρών για τη Θαλάσσια Συνεργασία, από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον Διοικητή της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας, Liu Cigui. To κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται στη συνεργασία των δύο μερών στους εξής τομείς:
(α) Θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων,
(β) Αναζήτηση και αξιοποίηση θαλάσσιων πόρων,
(γ) Θαλάσσια παρατήρηση, πρόβλεψη και προειδοποίηση ωκεάνιων καταστροφών,
(δ) Βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και πειραματική ανάπτυξη και εκπαίδευση επί θαλάσσιων επιστημονικών ζητημάτων,
(ε) Επιβολή του νόμου στη θάλασσα,
(στ) Θαλάσσια πολιτική, καθώς και σε κάθε άλλο τομέα συνεργασίας που θα συμφωνείται μεταξύ των δυο χωρών. Η συνεργασία θα πραγματώνεται μέσω συνεργασίας επιστημονικών ιδρυμάτων, σεμιναρίων, ανταλλαγής πληροφοριών και επισκέψεων.
Η συμφωνία που υπογράφτηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου και τον πρόεδρο της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Zheng Zhijie, ενισχύει την υφιστάμενη συνεργασία με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα και πρόκειται να αποφέρει σημαντική χρηματοοικονομική βοήθεια σε ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Η παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, είχε αποτελέσει κυρίαρχη προτεραιότητα του κ. Βαρβιτσιώτη και πλέον με τη συμφωνία αυτή, καθίσταται εφικτή η περαιτέρω διευκόλυνση της ρευστότητας των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Στη συμφωνία με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα προβλέπεται, επίσης, οικονομική ενίσχυση σε επενδύσεις που συνδέονται με την εγχώρια λιμενική βιομηχανία και τις λιμενικές υποδομές.
Η άλλη συμφωνία, τέλος, υπογράφτηκε από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον πρόεδρο του Κινεζικού Νηογνώμονα, Dr. Sun Licheng, και με αυτήν εξουσιοδοτείται ο οργανισμός China Classification Society για παροχή υπηρεσιών σε πλοία τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία, γεγονός που θα ενισχύσει το υφιστάμενο, σταθερό και πολύπλευρο θεσμικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ελληνικών πλοίων που κατασκευάζονται ή προσεγγίζουν στην Κίνα.
«Σήμερα υπογράψαμε τρεις συμφωνίες στον τομέα της ναυτιλίας και των θαλάσσιων υποθέσεων που διανοίγουν ένα νέο ορίζοντα στις σχέσεις των δύο χωρών. Δύο έθνη, δύο αρχαίοι πολιτισμοί, σήμερα ήλθαν πιο κοντά μέσα από τη θάλασσα, δημιουργώντας μία κοινή μοίρα για ένα λαμπρότερο μέλλον. Η θάλασσα ήταν, άλλωστε, το στοιχείο που διαχρονικά ένωνε τους δύο λαούς. Αυτό που πέτυχαν η Ελλάδα και η Κίνα στον Πειραιά αποτέλεσε επιτυχές παράδειγμα της αμοιβαίας συνεργασίας και η επιρροή της και η σπουδαιότητα της ξεπερνούν τον αμιγώς ναυτιλιακό τομέα. Αυτή είναι μία κοινή κατάκτηση που αποτελεί τη βάση για τη στενότερη συνεργασία δύο λαών στο μέλλον», σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά την υπογραφή των συμφωνιών.
Διαβάστε ακόμη:
Σαμαράς: Πύλη της Κίνας στην Ευρώπη η Ελλάδα
O κινεζικός γίγαντας που θέλει να μπει σε ελληνικές τράπεζες