3 τρόποι για να αξιοποιήσουμε 1.000 ευρώ

3 τρόποι για να αξιοποιήσουμε 1.000 ευρώ
pexels
Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε τις κινήσεις μας.

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε ποια είναι πραγματικά η δύναμη ενός ποσού 1000€, εφόσον το αξιοποιήσουμε με διάφορους τρόπους.

Θα δούμε συγκεκριμένα την περίπτωση του να το αποθηκεύσουμε απλώς σε ένα συρτάρι ή έναν τραπεζικό λογαριασμό, αυτήν μιας προθεσμιακής κατάθεσης, αυτήν της τήρησης ενός λογαριασμού με 3% επιτόκιο αλλά και μια επένδυση σε χρηματιστήριο, έτσι για την ποικιλία. Μέσα από όλα αυτά θα μπορέσουμε να δούμε όλοι και όλες την πραγματική δύναμη του χρήματος που εκφράζεται μέσω της δύναμης του ανατοκισμού.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι μας έτυχε κάτι καλό και έπεσαν στα χέρια μας 1000€ που δεν τα χρειαζόμαστε άμεσα για να καλύψουμε κάποια βιοποριστική μας ανάγκη και θέλουμε κάπως να τα εκμεταλλευτούμε. Για χάρη του παραδείγματος, επίσης, θα υποθέσουμε πως όποια επιλογή κι αν κάνουμε, θα μείνει έτσι για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Δηλαδή αυτό το χιλιάρικο δεν θα το χρειαστούμε για 30 χρόνια! Πάμε να δούμε τι θα έχει συμβεί στο χιλιάρικό μας αυτό!

Ο πρώτος τρόπος που θα δούμε σήμερα είναι ο πιο εύκολος αλλά και αυτός με την λιγότερη αξία τελικά και μιλάμε για το να τα κλείσουμε σε ένα συρτάρι, ένα σεντούκι ή να τα αφήσουμε απλά σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.  Κάνοντας αυτό, μετά από 30 χρόνια η αξία τους θα έχει πέσει στην μέση λόγω πληθωρισμού. Θα αξίζουν δηλαδή 500€. Πάλι 1000 ευρώ θα έχουμε ΑΛΛΑ θα αξίζουν για 500. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν βάσει παρελθοντικών στοιχείων του πληθωρισμού φυσικά, αφού δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Βάσει αυτών, λοιπόν, από το 1992 έως και το 2022, η αξία των χρημάτων μας που είχαμε σε μετρητά είχαν μειωθεί στην μέση. Αν και στα επόμενα 30 χρόνια ο πληθωρισμός κινηθεί μέσες άκρες στα ίδια επίπεδα το ίδιο ακριβώς θα συμβεί στο χιλιάρικο που έχουμε σήμερα αν απλά το αφήσουμε κάπου να στέκεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δεύτερος τρόπος να τα εκμεταλλευτούμε αυτά τα 1000 ευρώ είναι να τα κλείναμε σε μια προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο 3%. Βέβαια, τέτοια απόδοση δεν βρίσκουμε σε καμία ελληνική Τράπεζα για το ποσό των 1000 ευρώ, οπότε ας δούμε το παράδειγμά μας με ένα ρεαλιστικό επιτόκιο της τάξης του 1% – που και πάλι με τα σημερινά δεδομένα για ένα χιλιάρικο ούτε το 1% είναι ρεαλιστικό, ΑΛΛΑ ΕΣΤΩ! Με το 1%, λοιπόν, το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε 30 χρόνια, θα είναι τα 1000€ που αρχικά καταθέσαμε να έχουν γίνει 1347€.

Σε περίπτωση τώρα που βρούμε κάπου ένα προϊόν που μας δίνει μια απόδοση 3%, αυτό θα σημαίνει ότι τα 1000€ σε 30 έτη θα έχουν γίνει 2427€. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, αν έπρεπε να το περιγράψουμε κάπως! Γιατί και πάλι η αύξηση θα είναι μικρότερη του πληθωρισμού!

Ας δούμε όμως και την περίπτωση που θέλουμε να κινηθούμε κάπως πιο «επιθετικά» μέσα σε σοφά πλαίσια ρίσκου απόδοσης και πάμε σε κάτι πιο επενδυτικό. Αγοράζοντας ένα ασφαλές χρηματιστηριακό προϊόν, θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια απόδοση της τάξης του 10% τον χρόνο, μεσοσταθμικά για τις τρεις αυτές δεκαετίες. Αυτό που θα συμβεί είναι το σημερινό μας χιλιάρικο να φτάσει να αξίζει σχεδόν 17.500€. Ένα καινούριο αυτοκίνητο δηλαδή, αγορασμένο με ένα μόνο χιλιάρικο. Και αυτό έχοντας απλά επενδύσει 1000€ και χωρίς να κάνουμε πραγματικά απολύτως τίποτα παραπάνω.

Ωστόσο, για να κλείσουμε με ορθό μαθηματικά τρόπο, πρέπει να τα λέμε όλα και άρα θα πρέπει να φέρουμε πάλι στο τραπέζι μας τον πληθωρισμό. Ναι, θα έχουμε 17.500€, αλλά πόσο θα αξίζουν τότε; Υπολογίζοντας έναν ετήσιο πληθωρισμό της τάξης του 2,5% για τα επόμενα 30 χρόνια, το κεφάλαιό μας θα έχει χάσει πάνω από την μισή του αξία. Αυτό, όμως, θα συμβεί επενδύσουμε δεν επενδύσουμε. Όσα κι αν βγάλουμε, ο πληθωρισμός θα τα ροκανίζει. ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΚΑΝΙΖΕΙ καθημερινά!

Για αυτό όμως στην τελική εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε την επένδυση ως κάτι αναγκαίο, για να νικήσουμε μέρος του πληθωρισμού και να δώσουμε αξία στα χρήματά μας.

Είδαμε, λοιπόν, σήμερα τι εξέλιξη παρουσιάζει ένα ποσό της τάξης των 1000€ ανάλογα με τις δικές μας επιθυμίες, την δική μας αντοχή στο ρίσκο και τις πρωτοβουλίες που επιθυμούμε να πάρουμε. Ανάλογα με όλα τα προαναφερθέντα, θα έχουμε είτε μια προκαθορισμένη χασούρα, είτε μια οριακή νίκη κατά του πληθωρισμού, είτε ένα πραγματικό κέρδος που μπορεί και να μας αλλάξει την καθημερινότητα. Στο χέρι μας είναι τώρα που ξέρουμε τα νούμερα με ακρίβεια να επιλέξουμε τις κινήσεις μας!

Εγώ να σας ευχαριστήσω πολύ που φτάσατε έως εδώ, να ευχηθώ τα καλύτερα και τα λέμε στο επόμενο άρθρο!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: