Η τεχνολογία εμβολίων της Pfizer θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού
- 01/03/2021, 16:13
- SHARE
του Sy Mukherjee
Μόλις ανακοινώθηκε ότι η Pfizer και η BioNTech σχεδιάζουν να δοκιμάσουν μια τρίτη δόση, επιπλέον του εμβολίου δύο δόσεων που ήδη έχουν αναπτύξει, ώστε να αντιμετωπίσουν πιο δύσκολα στελέχη του κορωνοϊού όπως οι μεταλλάξεις που παρατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.
Η τεχνολογία πίσω από το εμβόλιο της Pfizer καθιστά δυνατό ένα τέτοιο σενάριο, χάρη στην ευελιξία της.
Τεχνικά μιλώντας, ο όρος «δοσολογία» έκανε την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του 1860, και μόνο στον κλάδο της Χημείας. Στην Ιατρική έγινε ευρύτερα αποδεκτός στα μέσα της δεκαετίας του 1870, αναφερόμενος στην χορήγηση συγκεκριμένων επιπέδων από ένα ιατρικό προϊόν σε έναν ασθενή, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Ήδη, βλέπουμε μια ώθηση προς καθολικότερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς ο ιός εξελίσσεται. Όπως έγραψε ο συντάκτης του Fortune, Jeremy Kahn, την περασμένη εβδομάδα: «Μέχρι τώρα, η λύση που έχουν προτείνει οι παρασκευαστές εμβολίων και οι κυβερνήσεις είναι να αρχίσουν την ανάπτυξη επικαιροποιημένων εκδοχών των υπάρχοντων εμβολίων που θα ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει αντισώματα στην τροποποιημένη πρωτεΐνη spike που εντοπίζεται στις νέες μεταλλάξεις».
Η πρωτεΐνη αυτή είναι το σημείο που χρησιμοποιεί ο ιός για να «αγκιστρωθεί» στον βιολογικό μηχανισμό του ανθρώπου. Είναι, με άλλα λόγια, η κερκόπορτα του εισβολέα. Οι αλλαγές στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα μπορούσαν να αλλάξουν πώς ένα εμβόλιο παραγωγής αντισωμάτων καταπολεμά τον εισβολέα αυτόν.
Η τεχνολογία messenger RNA (mRNA) στην καρδιά του εμβολίου της Pfizer είναι κρίσιμη ως προς το σημείο αυτό. Το εμβόλιο mRNA δεν εξαρτάται από την ανάπτυξη …ορδών αντιγόνων, και άρα υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας. Αντίθετα, το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε γενετικές πληροφορίες και, άρα, μπορεί να ξεκινήσει να δρα νωρίτερα μέσα στη διαδικασία καταπολέμησης της μόλυνσης.
Τα απαραίτητα υλικά για όλο αυτό βρίσκονται ήδη παρόντα στα κύτταρά σας, κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια. Βεβαίως, δεν πρέπει να αποκλείουμε την εμφάνιση απρόβλεπτων εμποδίων στο στάδιο της παρασκευής.
Στην περίπτωση της νέας δόσης που ετοιμάζεται από τη Pfizer με στόχο την καταπολέμηση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, η εταιρεία είπε ότι κατάφερε να αναπτύξει την προσθήκη σε μόλις 6 με 8 εβδομάδες.
«Αν ο ιός μεταλλαχθεί περαιτέρω, θα έχουμε δεδομένα ως προς τις αλλαγές στο στέλεχος και θα μπορούμε να αλλάξουμε ταχύτατα την παραγωγή» είπε στο Time ο Mikael Dolsten, επιστημονικός διευθυντής στην Pfizer. «Θα τροφοδοτήσουμε την παραγωγική διαδικασία με ένα διαφορετικό mRNA και όλα τα άλλα θα παραμείνουν ίδια».
Πηγή: fortune.com