4 στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε την οικονομική μας ελευθερία

4 στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε την οικονομική μας ελευθερία
Photo: DALL•E
4 διαφορετικές προσεγγίσεις budgeting που θα μας βοηθήσουν να βρούμε την ιδανική μέθοδο ώστε να πετύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους.

Από την Ιωάννα Φο*

Γεια σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα δούμε 4 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε τα χρήματά μας και να αποκτήσουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας! Γιατί, εάν κάποιος τρόπος budgeting ταιριάζει σ’ εμάς, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλους και όλες, οπότε πάμε να δούμε ποιος μας ταιριάζει καλύτερα από τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν.

Πρώτος τρόπος η μέθοδος 50/30/20

Αυτό που κάνουμε εδώ ουσιαστικά είναι να μοιράζουμε το εισόδημά μας, εφόσον έχουμε αφαιρέσει τους φόρους, σε τρεις κατηγορίες, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και την αποταμίευσή μας. Συγκεκριμένα το 50% του εισοδήματός μας προορίζεται για ανάγκες, όπως ενοίκιο, ρεύμα, φαγητό, τις λεγόμενες και ανελαστικές δαπάνες που δεν ζούμε χωρίς αυτές. Το 30% τώρα προορίζεται για επιθυμίες, όπως το φαγητό σ’ ένα εστιατόριο, θέατρο, ταξίδια, εκδρομές, ενώ το 20%, του εισοδήματός μας είναι αυτό που βάζουμε στην «άκρη», δηλαδή που αποταμιεύουμε και επενδύουμε. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι η σειρά έχει ως εξής: αποπληρωμή χρεών, μαξιλαράκι ασφαλείας, επενδύσεις. Πρώτα φροντίζουμε να ξεμπερδεύουμε με τα χρέη μας, μετά δημιουργούμε το οικονομικό μας μαξιλάρι για έκτακτες ανάγκες και στη συνέχεια μόνο επενδύουμε!

Δεύτερος τρόπος είναι η μέθοδος zero sum budgeting ή προϋπολογισμός μηδενικού αθροίσματος.

Ονομάζεται έτσι γιατί στόχος μας είναι τα έσοδά μας μείον τα έξοδα μας να ισούνται με μηδέν στο τέλος του μήνα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα ξοδεύουμε τα χρήματά μας δίχως αύριο. Στην ουσία, αυτό που κάνουμε με αυτή τη μέθοδο είναι να βρούμε εξαρχής συγκεκριμένη δουλειά για κάθε ευρώ μας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι παίρνουμε μισθό 1000€. Ο προγραμματισμός τότε θα κινηθεί ως εξής: για το ενοίκιο θα διαθέσουμε 400€, για τους λογαριασμούς 100€, για το σούπερ μάρκετ 300€, για προσωπικά μας έξοδα 50€, για συνδρομές 20€, για ψυχαγωγία 80€, για την αποταμίευσή μας και τις επενδύσεις μας 50€! Ωστόσο, αυτή η μέθοδος χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια συγκριτικά με άλλες μιας και πρέπει να τα γράφουμε όλα απίστευτα αναλυτικά. Όμως ταυτόχρονα είναι μια μέθοδος που μας βοηθά να μείνουμε μακριά από απρόβλεπτα έξοδα μιας και εκ των προτέρων έχουμε ορίσει τον προορισμό για το κάθε μας ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίτος τρόπος είναι η μέθοδος με βάση τις αξίες.

Πρακτικά τι κάνουμε; Γράφουμε μια λίστα με τα πράγματα εκείνα που δίνουν αξία στη ζωή μας, βάζοντάς τα σε σειρά προτεραιότητας.

Για παράδειγμα:
• Αποταμίευση για το μέλλον
• Ταξίδια
• Καλό φαγητό
• Βιβλία

Στη συνέχεια ρίχνουμε μια ματιά στις τρέχουσες δαπάνες μας, τις συγκρίνουμε με τη λίστα αξιών μας και βλέπουμε εάν αυτά τα δύο ευθυγραμμίζονται. Εάν υπάρχουν διαφορές, τσεκάρουμε από πού μπορούμε να περικόψουμε, ώστε να ξοδεύουμε περισσότερα σε όσα έχουν αξία για εμάς. Αυτή η μέθοδος ενδείκνυται όταν έχουμε την τάση να ξοδεύουμε πολλά σε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Κάνοντας τη λίστα αξιών μας, περιορίζουμε τα έξοδά μας σε όσα μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους και χαρούμενες και κάνουμε χώρο για αποταμίευση και επενδύσεις.

Τέταρτος τρόπος «πληρώνουμε τον εαυτό μας πρώτα».

Συχνά υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι θα αποταμιεύσουμε και πραγματικά το θέλουμε, αλλά τελικά δεν μένει τίποτα στο τέλος του μήνα! Και αυτό γιατί και οι οικονομικές μας υποχρεώσεις δεν έχουν τελειωμό αλλά και γιατί οκ, άνθρωποι είμαστε μπορεί να παρασυρθούμε! Κι έτσι, αποθαρρυνόμαστε, λέμε ότι τα χρήματα δεν φτάνουν τελικά για αποταμίευση ή τείνουμε να την αναβάλουμε συνεχώς. Από την άλλη, εάν εξαρχής απομονώνουμε εκείνο το ποσό που θα αποταμιεύσουμε και θα επενδύσουμε πριν προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη πληρωμή, δίνουμε προτεραιότητα στους στόχους μας, παιδιά! Και όπως είπε κάποτε και ο Warren Buffet “μην αποταμιεύεις αυτό που έμεινε μετά που ξόδεψες, αλλά ξόδεψε αυτό που έμεινε αφού αποταμίευσες».

Είδαμε, λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορούμε να οργανώσουμε το χρήμα, ώστε να περισώσουμε και το κάτι τις μας χωρίς, ωστόσο, να παραγνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες και τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα. Ναι, στην Ελλάδα ζούμε, οι μισθοί για πολύ κόσμο τελειώνουν πριν τελειώσει ο μήνας και οι προοπτικές δεν είναι θετικές. Ωστόσο, επειδή δεν μπορούμε να ευελπιστούμε ότι κάπως μαγικά αυτό θα διορθωθεί, εμείς κάνουμε την δική μας προσπάθεια με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους και κάτι καλό θα βγει στο τέλος!

Ευχαριστώ όλους και όλες που φτάσατε έως εδώ, ελπίζω κάτι να έμεινε μετά το σημερινό κείμενο και εμείς θα τα πούμε την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: