40 κολοσσοί για τον ελληνικό «μαύρο» χρυσό
- 02/07/2014, 10:27
- SHARE
Έντονο το ενδιαφέρον στο roadshow του Λονδίνου - «Ιστορική μέρα – ορόσημο για την Ελλάδα» τόνισε ο Γ. Μανιάτης.
Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η πρώτη μέρα της διήμερης παρουσίασης του προγράμματος παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νότια της Κρήτης.
Το παρόν στο Λονδίνο έδωσαν κορυφαία στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 180 στελέχη από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως Shell, Total, BP, ExxonMobil και Chevron.
Μιλώντας αποκλειστικά στη WebTV του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας. Παρουσιάζουμε τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων (σσ. το σχέδιο του διεθνούς διαγωνισμού, όπως προκύπτει μετά τις σεισμικές έρευνες, που έγιναν) περιοχών θαλάσσιων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και είναι πράγματι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 40 εταιρείες και πλέον, μεταξύ των οποίων είναι και όλες οι μεγάλες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, από την Chevron την ExxonMobil, τη ΒΒ τη Shell, μέχρι την Noble την Repsol κ.ο.».
Η Ελλάδα γυρνάει σελίδα και αρχίζει να στηρίζεται στους δικούς της πόρους
Σχετικά με την προσπάθεια που έχει καταβάλει η ελληνική πολιτεία, ο κ. Μανιάτης τόνισε: «Πράγματι αποτελεί για μας μια αναγνώριση της επίμονης και υπομονετικής προσπάθειας των τελευταίων ετών στο υπουργείο, προκειμένου να αναδείξουμε τον εθνικό μας ορυκτό πλούτο. Ταυτόχρονα, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, η οποία πια γυρνάει σελίδα και αρχίζει να αναπτύσσεται στηριζόμενη στους δικούς της πόρους».
Όπως σημείωσε, εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός: «το 2014 θα είναι το έτος της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, το 2014 μπορεί να είναι το έτος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου μεταξύ των οποίων και των υδρογονανθράκων, έτσι ώστε πράγματι να δημιουργήσουμε νέες πηγές δημοσίων εσόδων, νέες πηγές οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι η χώρα και η κοινωνία μπορεί να στέκεται όρθια μόνη της στα πόδια της. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε τη σελίδα και ο ορυκτός πλούτος με τη συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων και ταυτόχρονα των επιστημόνων της Ελλάδος, που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό να αποτελεί την μεγάλη ελπίδα του έθνους».
Για τον ρόλο που αναμένεται να παίξει η Ελλάδα στο μέλλον στον τομέα της Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε βέβαιοι ότι με την ελκυστικότητα του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, με την απόλυτη πιστότητα στα χρονοδιαγράμματα, που δίνουμε και τα οποία εφαρμόζουμε απολύτως, με τη διαφάνεια και την επικύρωση όλων των συμβάσεων από το εθνικό κοινοβούλιο σε στενή συνεργασία πάντα με τις τοπικές κοινωνίες και το γεγονός ότι ακολουθούμε τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, μας δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα αποκτά πια έναν διακριτό, πολύ συγκεκριμένο, εξαιρετικά αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα πια γίνεται πύλη εισόδου, ενεργειακών αγαθών της Ευρώπης. Η Ελλάδα γίνεται βασικός πυλώνας στήριξης της ενεργειακής ασφάλειας όλης της Ευρώπης. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να κάνουμε ακόμη πιο σημαντική τη συνεισφορά της χώρας μας στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
Διαβάστε ακόμη: