Οι 40under40 στο Business Monitor: Όταν οι ξένες αγορές και κολοσσοί όπως η Google και η IBM λένε «welcome» στο ελληνικό ταλέντο
- 25/05/2019, 14:14
- SHARE
Ένα ειδικό αφιέρωμα στη λίστα «40under40 2019» φιλοξένησε η σημερινή εκπομπή του Business Monitor στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, με τον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief του Fortunegreece.com.
Από το στούντιο της εκπομπής πέρασαν εκπρόσωποι της λίστας με τους 40 Έλληνες επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για φέτος. Η έρευνα αναδεικνύει τις εταιρείες και τους εκπροσώπους τους, που έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ιδρυτής της Welcome Pickups, Αλέξανδρος Τρίμης και Σάββας Γεωργίου, οι οποίοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια παγκόσμια τουριστική startup, με έδρα την Ελλάδα.
Επίσης από τον χώρο της τεχνολογίας, ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης της Apifon. Η εταιρεία του έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google και η IBM με την έξυπνη πλατφόρµα µαζικής αποστολής και διαχείρισης µηνυµάτων, που συνδυάζει πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας.
Τέλος η Mάγκυ Κοντού, συν-ιδρύτρια της Simple Apps, που δραστηριοποιείται στον χώρο των mobile apps και του digital marketing, μίλησε για τη διάκριση στη λίστα και για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Στο στούντιο βρέθηκαν οι Τάσος Ζάχος, Βασίλης Σαμούρκας και Μαρία Ακριβού, η ομάδα του Fortune που “έτρεξε” την έρευνα για το 2019.
Ακούστε όλη την εκπομπή:
Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Welcome Pickups, Αλέξανδρος Τρίμης, Σάββας Γεωργίου
Τι σημαίνει για εσάς η παρουσία σας στην φετινή λίστα;
Σάββας: Είναι η τρίτη φορά που βρισκόμαστε στη λίστα και αυτό είναι κάτι που με κάνει πραγματικά χαρούμενο. Την πρώτη φορά που τα καταφέραμε ήμουν 30 ετών και ουσιαστικά είναι μια επιβράβευση όλου του κόπου και της δουλειάς που κάνουμε, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα.
Αλέξανδρος: Σαφώς μια τέτοια διάκριση είναι πάρα πολύ τιμητική για εμάς και παράλληλα ένας πολύ καλός τρόπος να μας μάθει περισσότερος κόσμος στην ελληνική αγορά και να δει το έργο που κάνει η Welcome, και μέχρι πού μπορεί να φτάσει.
«Τι ακριβώς κάνει η Welcome Pickups»
Αλέξανδρος: Στην ουσία έχουμε φτιάξει το καλύτερο «pickup service» από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι, στον κόσμο. Βέβαια οι δυνατότητές μας δεν σταματούν μόνο εκεί, αλλά με αυτό το σημείο αναφοράς, προσπαθούμε να καλύψουμε ένα μεγάλο φάσμα αναγκών στη διάρκεια του ταξιδιού, είτε αυτό είναι παράδοση προϊόντων, είτε είναι δραστηριότητες με τον οδηγό μας ή διάφορες άλλες υπηρεσίες. Γενικά προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό για το τι μπορεί να κάνει κάποιος, όταν φτάσει στον προορισμό του. Πρόκειται στην ουσία για μία ολοκληρωμένη υπηρεσία, η οποία ξεκινάει από την ανάγκη του εκάστοτε πελάτη να γνωρίζει με ποιο τρόπο θα φτάσει στον προορισμό του, δηλαδή, στο ξενοδοχείο ή στο Airbnb που έχει κλείσει. Παράλληλα, συλλέγουμε δεδομένα του χρήστη και περνάμε στο επόμενο επίπεδο, το οποίο αφορά στο τι θα κάνει ο πελάτης, κατά τη διάρκεια της διαμονής του.
Σάββας: Ακριβώς. Ουσιαστικά ο οδηγός γίνεται και «welcomer». Αυτό είναι δηλαδή το μοντέλο μας, παίρνουμε έναν απλό επαγγελματία οδηγό και τον κάνουμε έναν «υποδοχέα», που πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά. Στη συνέχεια ο οδηγός περνάει από εκπαίδευση, ενώ παράλληλα τον επιβλέπουμε για να καταλάβουμε πόσο καλός «welcomer» είναι, ώστε να φτάσει να είναι ένας «πρεσβευτής» του προορισμού. Ο οδηγός παράλληλα έχει ενημερωθεί μέσω ενός ερωτηματολογίου, που έχει συμπληρώσει ο χρήστης, για το αν είναι η πρώτη του φορά στην πόλη ή πόσες ημέρες θα μείνει, και μαζί με την καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας που πρέπει να έχει, προσαρμόζει την εισαγωγή που θα του κάνει για την πόλη αυτή. Από εκεί και πέρα ο χρήστης μπορεί να προπαραγγείλει κάποια προϊόντα, όπως WiFi spots ή κάρτες sim, τα οποία ο οδηγός μπορεί να του παραδώσει στην άφιξή του, ενώ παράλληλα μπορεί να «κλείσει» τον οδηγό για κάποιες παραπάνω ώρες, ώστε να κάνει ξεναγήσεις στην πόλη που επισκέπτεται. Αυτό το κάνουμε σε 35 πόλεις, σε 14 χώρες. Στην Ελλάδα η Welcome υπάρχει σε πολλούς προορισμούς και εκτός από την Αθήνα, λειτουργεί και σε νησιά. Πολύ καλή παρουσία επίσης έχουμε σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία. Σκοπός μας φέτος είναι μέσω του fund raising ύψους 3,3 εκατ. ευρώ να επεκταθούμε σε 60 πόλεις συνολικά.
Διαβάστε περισσότερα:
Welcome Pickups: Καλώς ήρθατε σε μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία
Kωνσταντίνος Στρουμπάκης, Founder & CEO Apifon
Πώς αισθάνθηκες για τη συμμετοχή σου στη λίστα;
Κάθε διάκριση είναι σαφώς πάρα πολύ σημαντική και φυσικά η συμμετοχή στη λίστα «40under40» είναι μία σημαντική στιγμή για εμένα και την ομάδα της Apifon, η οποία βλέπει ότι εργάζεται σε ένα δυναμικό περιβάλλον και ότι η προσπάθειά αναγνωρίζεται από την υπόλοιπη αγορά.
Πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσετε και να σταθείτε στα πόδια σας, χωρίς την παρουσία κάποιου επενδυτή;
Είχαμε την τύχη στην αρχή να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία, την οποία είχε ανάγκη η αγορά. Επίσης βρήκαμε γρήγορα τον δρόμο του πώς να αναπαράγουμε αυτό το μοντέλο πολλές φορές, ώστε να δημιουργεί κερδοφορία, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταθούμε γρήγορα στα πόδια μας. Η δυσκολία στην αρχή ήταν σαφώς πάρα πολύ μεγάλη. Ξεκινήσαμε το 2012 μέσα στην κρίση και η εταιρεία μας δεν ήταν καθόλου γνωστή. Από εκεί και πέρα, περάσαμε όλες τις «ασθένειες» μία startup. Το μεγαλύτερο «όπλο» της εταιρείας ήταν ότι η αρχική ομάδα στήριξε όλο το εγχείρημα, «βάζοντας πλάτη», και με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να προχωρήσουμε.
«Είμαστε η πρώτη εταιρεία που έφερε το Business Viber στην Ελλάδα»
Είμαστε η πρώτη εταιρεία που έφερε το business Viber στην Ελλάδα και κάναμε την πρώτη συνεργασία μας με την Google. Στη συνεργασία με αυτούς τους μεγάλους οργανισμούς παίζουν ρόλο δύο πράγματα. Αρχικά, η καινοτομία και η τεχνογνωσία που φέρνει μία νέα ομάδα και δεύτερον η ταχύτητα στην εξέλιξη, διότι όταν είσαι ακόμη μικρός, είσαι και πιο ευέλικτος. Μας πίστεψαν και μας εμπιστεύτηκαν, γιατί είδαν ότι ξέρουμε τι κάνουμε και που πορευόμαστε.
Με την IBM είμαστε πλέον συνεργάτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε στο δικό τους marketplace, που σημαίνει ότι όποια εταιρεία έχει IBM συστήματα, μπορεί να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της Apifon. Από την άλλη, η Google κάνει κάτι διαφορετικό και φέρνει έναν νέο τρόπο αποστολής μηνυμάτων και SMS από Android σε Android, κάτι αντίστοιχο που γίνεται με τα κινητά της Apple. Εμείς ήμασταν η πρώτη ομάδα που συνεργαστήκαμε με την Google για να κάνει κάτι τέτοιο, με σκοπό να υλοποιήσουμε και να φέρουμε την τεχνολογία στην αγορά. Παράλληλα, κάναμε μία νέα συμφωνία με τη Vodafone group για να έχουμε παρουσία σε 16 χώρες.
Μάγκυ Κοντού, Co –founder SimpleApps
Πως αισθάνεσαι που είσαι στη λίστα 40under40;
Σίγουρα είναι μία πάρα πολύ τιμητική διάκριση να είσαι στη λίστα μαζί με άλλους 39 εξαιρετικούς νέους επιχειρηματίες οι οποίοι αφήνουν το δικό τους στίγμα στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και ουσιαστικά στον χώρο εξέλιξης των πραγμάτων στην Ελλάδα εν γένει. Ασφαλώς είναι μία πολύ σημαντική διάκριση για εμάς, διότι αποτελεί μία επιβράβευση, τόσο για εμένα όσο και για την ομάδα μου, τους ανθρώπους, δηλαδή, με τους οποίους συνεργάζομαι καθημερινά και για τους πελάτες που μας εμπιστεύονται.
Τι κάνει ακριβώς η SimpleApps;
Σαν εταιρεία αποτελούμε ένα mobile και digital marketing agency. Ουσιαστικά ασχολούμαστε με το κομμάτι της διαδικτυακής προώθησης κυρίως μέσα από social media και διαφημίσεις. Εστιάζουμε κυρίως στο κομμάτι των mobile εφαρμογών, τόσο για τα προϊόντα της εταιρείας, όσο και για τους πελάτες μας. Ξεκινήσαμε το 2013, όταν ακόμη ήμασταν φοιτητές. Πλέον, μετά από έξι χρόνια, έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με μερικά από τα μεγαλύτερα brands στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας κυρίως λύσεις και υπηρεσίες για τις ανάγκες τους. Σίγουρα η μετάβαση από μία φοιτητική ιδέα στην συνεργασία με μεγάλες εταιρίες ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά ασφαλώς είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Οι μεγάλοι όμιλοι δίνουν πλέον ευκαιρίες σε νέες εταιρείες και σε νέα, ηλικιακά, άτομα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να προκύψουν νέες συνεργασίες και νέες ενέργειες για καινούργια προϊόντα.
Είσαι ευχαριστημένη από την παρουσία των γυναικών στο ελληνικό επιχειρείν και ειδικά στον κλάδο που εσύ δραστηριοποιείσαι;
Η αλήθεια είναι ότι στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας ο αριθμός των γυναικών τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάρα πολύ περιορισμένος. Τα τελευταία όμως χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι οι γυναίκες παίρνουν πλέον πρωτοβουλίες και μάλιστα πολλές από αυτές ξεκινούν την δική τους επιχείρηση. Στο κομμάτι της τεχνολογίας, επειδή έχω ένα τεχνολογικό background και προέρχομαι από σπουδές στην πληροφορική, τολμώ να πω ότι τα πράγματα τα τελευταία οχτώ χρόνια δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Η συμμετοχή των γυναικών στις σπουδές πληροφορικής είναι στο 20%, ενώ μόλις το 15% ασχολείται με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ ενός επιτυχημένου επιχειρηματία και ποια συμβουλή θα έδινες εσύ σε κάποιον που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα;
Σίγουρα χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Το να επιχειρείς στην Ελλάδα, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, δεν είναι κάτι εύκολο. Έχουμε συνηθίσει στις γρήγορες αλλαγές των επαγγελματικών μας χώρων. Θα παρότρυνα τους νέους ανθρώπους να μην ξεχνούν ποτέ όσους τους βοήθησαν στα πρώτα τους βήματα και να είναι ανοιχτοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους νέους ανθρώπους που θα ακολουθήσουν μετά από αυτούς.
Δείτε όλη τη λίστα 40under40 για το 2019 ΕΔΩ