Όλα τα βλέμματα στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζών του Jackson Hole

Όλα τα βλέμματα στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζών του Jackson Hole
(FILES) In this file photo taken on July 27, 2022 Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference in Washington, DC. - With US inflation at a 40-year high, economists say there is no doubt about the Federal Reserve's policy course: Interest rates will continue to rise. Against the backdrop of the majestic Grand Teton mountains, Fed Chair Jerome Powell is expected to once again send a clear message at the annual gathering of central bankers in Jackson Hole, Wyoming on August 26, 2022 that the fight against inflation is not over. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP
«Πιστεύουμε ότι ο τόνος της Fed αρχίζει να αλλάζει», δήλωσε ο Thomas Costerg, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Pictet Wealth Management...

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη 25 Aυγούστου καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις εξελίξεις από τη σύνοδο κορυφής των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole.

Eιδικότερα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, +1,4%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite αυξήθηκε +1,7%. Οι αυξήσεις, μαζί με τα σταθερά κέρδη στις ασιατικές αγορές, βοήθησαν τον δείκτη FTSE All-World να κινηθεί στο +1,2%. Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,3%.

Αυτές οι εξελίξεις έλαβαν χώρα κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέι Πάουελ, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις μελλοντικές προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Η εκδήλωση, που φιλοξενείται από τον βραχίονα της Fed στο Κάνσας Σίτι, παρακολουθείται στενά από επενδυτές για «σήματα» σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση και τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.  Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Έστερ Τζορτζ, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν «υψηλό πληθωρισμό ευρείας βάσης», αλλά είναι «πολύ νωρίς» για να πούμε εάν η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο. Η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στο 3,7% έως τον Φεβρουάριο του 2023, έναντι προσδοκιών 3,3% στις αρχές Αυγούστου. Το εύρος στόχος της κεντρικής τράπεζας κυμαίνεται από 2,25% έως 2,50%.

Στο Jackson Hole, ο Πάουελ «θα αναγνωρίσει την αποδυνάμωση του κύκλου ανάπτυξης και το στενό μονοπάτι προς μια ομαλή προσγείωση», δήλωσε ο Joseph Little, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής στην HSBC Asset Management. Η έμφαση στον έλεγχο του πληθωρισμού «σημαίνει ότι η αγορά έχει δίκιο να αποτιμά ένα πρώιμο άξονα περιστροφής της Fed και να μετακινεί τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες επιτοκίων προς μια προσέγγιση… αύξηση και προβολή».

Αλλά άλλοι περιμένουν μια πιο ήπια προσέγγιση. «Πιστεύουμε ότι ο τόνος της Fed αρχίζει να αλλάζει», δήλωσε ο Thomas Costerg, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Pictet Wealth Management. «Ο Πάουελ είναι πιθανό να παραμείνει ασαφής σχετικά με τα επόμενα βήματα, αλλά εξακολουθούμε να περιμένουμε αν θα υποδείξει μείωση του ρυθμού των επιτοκίων».

Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ανέκτησαν τις απώλειες εν όψει των ομιλιών των κεντρικών τραπεζιτών για τη νομισματική πολιτική, με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ίζαμπελ Σνάμπελ επίσης να μιλήσουν στο Jackson Hole.