50-50 οι πιθανότητες για μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων της Fed μετά την άνοδο των προσλήψεων

50-50 οι πιθανότητες για μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων της Fed μετά την άνοδο των προσλήψεων
WASHINGTON D.C., UNITED STATES - MAY 22: A view from the United States Federal Reserve Building in Washington D.C., United States on May 22, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Τα στοιχεία για την αύξηση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ακόμη δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια αργότερα μέσα στον μήνα.

Οι προσλήψεις από τους εργοδότες της Αμερικής ενισχύθηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αργό ρυθμό του Ιουλίου, και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σε ένδειξη ότι η αγορά εργασίας μπορεί να ψυχραίνεται αλλά παραμένει ανθεκτική.

Οι εργοδότες πρόσθεσαν 142,000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, από μόλις 89,000 τον Ιούλιο, δήλωσε το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,2% από 4,3% τον Ιούλιο, το οποίο ήταν το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών.

Συνολικά, τα στοιχεία της Παρασκευής παρουσιάζουν μια αγορά εργασίας που επιβραδύνει μεν λόγω της πίεσης των υψηλών επιτοκίων, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται. Πολλοί εργοδότες ανταποκρίνονται στην ανθεκτικότητα των καταναλωτών, οι οποίοι αύξησαν τις δαπάνες τους τον Ιούλιο.

Με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταθερά πίσω στον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η Fed προετοιμάζεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο από τα υψηλά 23 ετών. Η ανάμεικτη αναφορά της Παρασκευής για την αγορά εργασίας θέτει το ερώτημα πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση που θα ανακοινώσει η Fed μετά τη συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τον συντελεστή κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ή κατά μισή μονάδα. Οι αναλυτές της Wall Street τώρα προβλέπουν περίπου 50-50 πιθανότητα για κάθε σενάριο, σύμφωνα με τις τιμές των futures.

Στην έκθεσή της για τις προσλήψεις του Αυγούστου, η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης δραστικά προς τα κάτω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας των δύο προηγούμενων μηνών. Η αύξηση των θέσεων εργασίας του Ιουλίου αναθεωρήθηκε από μια αρχική εκτίμηση των 114,000 σε 89,000, ενώ του Ιουνίου από 179,000 σε 118,000. Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο μέσος όρος προσλήψεων ανά μήνα είναι στις 116,000 θέσεις εργασίας μήνα, σημαντική μειωμένος από τον μέσο όρο των 211,000 πριν από ένα χρόνο.

Σε ομιλία του τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell υποδήλωσε ότι οι πολιτικοί της κεντρικής τράπεζας έχουν σχεδόν καταφέρει να ελέγξουν τον πληθωρισμό μέσω των υψηλών επιτοκίων και δεν θέλουν να δουν την αγορά εργασίας να ασθενεί περαιτέρω. Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να επιτύχει μια “μαλακή προσγείωση”, καταφέρνοντας να μειώσει τον πληθωρισμό από 9,1% το 2022 χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Ένα χαμηλότερο επιτόκιο της Fed θα οδηγήσει τελικά σε μειωμένο κόστος δανεισμού για μια σειρά από καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των υποθηκών, των δανείων αυτοκινήτου και των πιστωτικών καρτών.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτικές δαπάνες, ο κύριος κινητήριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξήθηκαν με υγιή ρυθμό τον Ιούλιο. Και η οικονομία μεγάλωσε με σταθερό ρυθμό 3% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: