500 δισ. ευρώ ως το 2020 ο νέος στόχος του «πακέτου Γιούνκερ» – Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα

500 δισ. ευρώ ως το 2020 ο νέος στόχος του «πακέτου Γιούνκερ» – Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα
epa06288009 European Parliament members vote during a session of the European Parliament in Strasbourg, France, 25 October 2017. EPA/PATRICK SEEGER

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα την επέκταση του επενδυτικού πακέτου - Στις τρεις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο η Ελλάδα. 

Την επέκταση του λεγόμενου επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ μέχρι το 2020 και την αύξηση του επενδυτικού στόχου από 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ υπερψήφισε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η τελική αυτή έγκριση ακολουθεί την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Το επενδυτικό σχέδιο έχει αποφέρει πραγματικά οφέλη σε εταιρείες σε όλη την Ευρώπη. Και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα. Ακούσαμε προσεκτικά τα σχόλια που λάβαμε για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και κάναμε ορισμένες βελτιώσεις. Κάνουμε τις επενδυτικές αποφάσεις του ΕΤΣΕ ακόμα πιο διαφανείς και παρέχουμε μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο. Το ΕΤΣΕ έχει ήδη συμβάλει στη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας – ας διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αρμόδιος για την Απασχόληση και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος παρουσίασε σήμερα ενώπιον των ευρωβουλευτών τον αντίκτυπο της εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΕΤΣΕ.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το πακέτο αναμένεται να προκαλέσει επενδύσεις ύψους 251,6 δισ. ευρώ, ενώ οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ ανέρχονται σε 49,6 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση και βρίσκονται και στα 28 κράτη-μέλη.

Ο Γ. Κατάινεν ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από το πακέτο Γιούνκερ, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών για την αύξηση της ευρυζωνικότητας στην επαρχία.

«Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός Ανατολής-Δύσης. Το πακέτο Γιούνκερ διατρέχει την Ευρώπη» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι εάν συνδυαστούν τα κεφάλαια από το επενδυτικό ταμείο με τα διαρθρωτικά ταμεία, θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο οι δυνατότητές του.

Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός για το ΕΤΣΕ 2.0 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή στη νέα του μορφή θα έχει σημαντικές βελτιώσεις, όπως είναι η αυξημένη διαφάνεια, μεγαλύτερο ποσοστό βιώσιμων έργων, μεγαλύτερη εστίαση σε μικρά έργα και περισσότερη τεχνική υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο.

«Όταν το ανακοινώσαμε για πρώτη φορά, το ΕΤΣΕ αντιμετωπίστηκε με κάποια δυσπιστία», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ, δηλώντας «υπερήφανος» για το γεγονός ότι η εμπειρογνωμοσύνη του ομίλου της ΕΤΕπ «διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ευρώπης».

Από την πλευρά τους οι εισηγητές των σχετικής έκθεσης του Ευρωκοινβουλίου, Ούντο Μπούλμαν από τους Σοσιαλδημοκράτες και Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χαρακτήρισαν το πακέτο Γιούνκερ «χρήσιμο», τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να υπάρχει στο μέλλον μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την ομάδα των εισηγητών και η ευρωβουλευτής της «Ελιάς», Εύα Καϊλή χαιρέτισε τις συστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η πρόταση για αποσύνδεση των εγγυήσεων του επενδυτικού ταμείου από τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας δεν έγινε αποδεκτή.

Τέλος, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη λαμβάνοντας το λόγο τόνισε την ανάγκη να επωφεληθούν στο μέλλον περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που είναι η τρέχουσα κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ