Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή των ΑΠΕ το 2023 – Πρώτη και με διαφορά η Κίνα
- 11/01/2024, 11:01
- SHARE
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια το 2023, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει τον κόσμο σε απόσταση αναπνοής από την επίτευξη ενός βασικού κλιματικού στόχου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η παγκόσμια ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 50% πέρυσι και ανήλθε σε 510 γιγαβάτ (GW) το 2023, το 22ο συνεχόμενο έτος που οι προσθήκες ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημείωσαν νέο ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.
Η «θεαματική» ανάπτυξη προσφέρει μια «πραγματική ευκαιρία» στις παγκόσμιες κυβερνήσεις να τηρήσουν την υπόσχεση που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες για το κλίμα στο COP28 τον Νοέμβριο για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, πρόσθεσε ο ΙΕΑ.
Η τελευταία έκθεση του ΙΕΑ διαπίστωσε ότι η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε τα τρία τέταρτα της νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εγκαταστάθηκε παγκοσμίως πέρυσι. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας νέας ηλιακής ενέργειας κατασκευάστηκε στην Κίνα, η οποία εγκατέστησε πέρυσι περισσότερη ηλιακή ενέργεια από ό,τι όλος ο κόσμος ανέθεσε το προηγούμενο έτος, παρά την περικοπή των επιδοτήσεων το 2020 και το 2021.
Όπως μετέδωσε ο Guardian, οι ρυθμοί ανάπτυξης ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία έχουν θέσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τροχιά να ξεπεράσουν τον άνθρακα ως τη μεγαλύτερη πηγή παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις αρχές του 2025, δήλωσε ο ΙΕΑ. Μέχρι το 2028, προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 42% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έως το τέλος της δεκαετίας για να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ένας από τους πέντε κύριους κλιματικούς στόχους που έχουν σχεδιαστεί για να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη, μαζί με τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και την αύξηση της χρηματοδότησης για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία: Είναι εξαιρετική είδηση η ιστορική και θεαματική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Πρόσθεσε ότι ενώ η έκθεση δείχνει ότι η παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται ήδη σε πορεία αύξησης κατά δυόμισι φορές έως το 2030, δεν αναμένεται ακόμη να επιτευχθεί ο στόχος του COP28 για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Δεν είμαστε εκεί, αλλά δεν απέχουμε ούτε ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Και οι κυβερνήσεις διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να καλύψουν το χάσμα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του IEA.
Ακόμα, ο Μπιρόλ υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι η ταχεία αύξηση του κόστους που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές αιολικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα αποτελέσει τροχοπέδη στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου. Ο συνδυασμός των υψηλότερων επιτοκίων και του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας ανάγκασε ορισμένους κατασκευαστές να ακυρώσουν μεγάλα υπεράκτια αιολικά έργα και δημιούργησε ανησυχίες για το μέλλον της τεχνολογίας.