6 μυστικά για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο

6 μυστικά για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο
Photo: pixabay.com
Έξι δοκιμασμένες μέθοδοι για να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική σας σύνδεση και να βοηθήσετε στην εξασφάλιση ενός επιτυχημένου γάμου.

Ενώ τα παραμύθια και οι ρομαντικές ταινίες συχνά τελειώνουν με το ζευγάρι να ζει «ευτυχισμένο για πάντα», η πραγματική ζωή μπορεί να απέχει πολύ από αυτό όταν η περίοδος του …μέλιτος τελειώσει. Υπάρχει όμως ελπίδα για τα ζευγάρια που στοχεύουν να εμφυσήσουν λίγη περισσότερη ευτυχία στη σχέση τους.

«Η ιδέα μιας τέλειας, χωρίς προβλήματα και αιώνιας ευτυχίας στο γάμο είναι μη ρεαλιστική. Κάθε σχέση αντιμετωπίζει προκλήσεις, συγκρούσεις και σκαμπανεβάσματα», λέει η Courtney Cope, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και υπεύθυνη κλινικών λειτουργιών στο BetterHelp, μια διαδικτυακή πλατφόρμα ψυχικής υγείας. «Η προσδοκία μιας διαρκούς κατάστασης ευδαιμονίας μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και εκνευρισμό. Η αναγνώριση ότι ένας ικανοποιητικός γάμος απαιτεί συνεχή προσπάθεια και προσαρμογή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των προσδοκιών».

Στο πλαίσιο αυτής της συνεχούς προσπάθειας, η Cope συνιστά έξι δοκιμασμένες μεθόδους για να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική σας σύνδεση και να βοηθήσετε στην εξασφάλιση ενός επιτυχημένου γάμου:

  1. Εξασφαλίστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Είτε πρόκειται για εβδομαδιαία βραδινά ραντεβού είτε για μηνιαίες αποδράσεις για ένα μακρύ Σαββατοκύριακο, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να επενδύουν σε τακτικά προγραμματισμένο χρόνο μαζί που είναι μόνο για τους δυο τους.

«Κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων της ζωής, όπως η ανατροφή των παιδιών, η φοίτηση στο σχολείο κ.λπ. και κατά τη διάρκεια διαφορετικών οικονομικών καταστάσεων, οι τρόποι με τους οποίους περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί μπορεί να φαίνονται διαφορετικοί- ωστόσο, είναι σημαντικό να βάζετε κάτι στο ημερολόγιό σας τακτικά», λέει η Cope.

  1. Εκφράστε την αγάπη και την εκτίμησή σας

«Είτε πρόκειται για λεκτική επιβεβαίωση είτε για σωματική έκφραση της αγάπης, είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να εκφράσετε τη στοργή, την επιθυμία, τη φροντίδα και την εκτίμησή σας για τον σύντροφό σας», λέει η Cope. «Δώστε του ή της συντρόφου σας να καταλάβει κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα πόσο σημαντικός ή σημαντική είναι για εσάς».

  1. Δώστε προτεραιότητα στη συναισθηματική και σωματική οικειότητα

Ενώ η σωματική οικειότητα είναι σημαντική, είναι ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσουν τα ζευγάρια ότι υπάρχουν και άλλοι ουσιαστικοί τρόποι για να είναι οικεία ο ένας με τον άλλον.

«Είναι εύκολο να αφήσετε την πολυπραγμοσύνη της εργασίας, της ανατροφής των παιδιών και της φροντίδας όλων των μικρών λεπτομερειών της ζωής να υπερισχύσει της φροντίδας της οικειότητας της σχέσης σας», εξηγεί η Cope. «Ωστόσο, είναι σημαντικό, ακόμη και αν βρίσκεστε σε μια περίοδο της ζωής σας όπου η σωματική οικειότητα δεν είναι δυνατή, λόγω ασθένειας, εγκυμοσύνης, λοχείας ή κατάθλιψης, το ζευγάρι να εξακολουθεί να καλλιεργεί τη συναισθηματική οικειότητα, μοιραζόμενο τα συναισθήματά του, δηλώνοντας τις επιθυμίες του και γνωρίζοντας βαθιά ο ένας τον άλλον».

Εάν η σωματική οικειότητα γίνεται δύσκολη λόγω προκλήσεων υγείας ή συναισθηματικών εμποδίων, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να επωφεληθείτε από τη συζήτηση με έναν σεξουαλικό θεραπευτή, έναν σεξουαλικό εκπαιδευτή ή έναν γιατρό.

  1. Ασχοληθείτε με κοινά ενδιαφέροντα

Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να επιμείνετε στα δικά σας χόμπι, το να βρείτε τρόπους να συνδεθείτε μέσω κοινών ενδιαφερόντων μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τη σχέση σας (απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν περιλαμβάνει ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το binge-watching στην τηλεόραση).

«Όταν έχετε δεσμούς που υπερβαίνουν την άδεια γάμου και τη σεξουαλική οικειότητα, αυτό επιτρέπει βαθύτερο εμπλουτισμό στη σχέση σας και στη ζωή που χτίζετε μαζί», λέει η Cope.

  1. Διαχειριστείτε εποικοδομητικά τις συγκρούσεις

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη σε κάθε σχέση, και ο γάμος δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τη διαχειρίζεστε είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.

Το να υποθέτετε θετική πρόθεση όταν ο σύντροφός σας κάνει κάτι που θεωρείτε ότι σας πληγώνει, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους περιττούς καβγάδες. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε αναστατωμένοι που ο/η σύντροφός σας άφησε μια ακαταστασία στην κουζίνα, παρόλο που του/της έχετε ζητήσει πολλές φορές να καθαρίζει τα πιάτα πριν φύγει για τη δουλειά. Στη συνέχεια, θυμάστε ότι ο σύντροφός σας έχει μια μεγάλη παρουσίαση και μπορεί να έπρεπε να βιαστεί να πάει στο γραφείο για να ολοκληρώσει την προετοιμασία για αυτήν.

«Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι ο σύντροφός σας ήταν ασεβής, απερίσκεπτος ή ξεχασιάρης, αλλά ίσως απλώς αντιμετώπιζε το δικό του άγχος, τις ανησυχίες ή τους περιορισμούς του εκείνη τη στιγμή».

Αν νιώθετε ότι απογοητεύεστε, η Cope συνιστά να κάνετε ένα time-out 20 έως 45 λεπτών σε ξεχωριστά δωμάτια και να επιστρέψετε μόλις ηρεμήσετε και οι δύο και έχετε χρόνο να σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε να πείτε. Μόλις φτάσετε εκεί, προτείνει να χρησιμοποιήσετε «προτάσεις που ξεκινάνε με ‘εγώ’» για να περάσετε την άποψή σας χωρίς να κατηγορήσετε τον σύντροφό σας.

Στο παραπάνω παράδειγμα σχετικά με τον σύντροφό σας και την ακατάστατη κουζίνα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να φωνάξετε: «Πάντα αφήνεις την κουζίνα ακατάστατη και δεν σε νοιάζουν καθόλου τα συναισθήματά μου!». Αντί γι’ αυτό, λέει η Cope, θα μπορούσατε να πείτε: «Θέλω να σου μιλήσω για κάτι σημαντικό, αν έχεις ένα λεπτό. Παρατηρώ τον εαυτό μου να αισθάνεται πραγματικά αγχωμένος και καταβεβλημένος όταν η κουζίνα είναι ακατάστατη, επειδή έχω μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα για να φτιάξω το πρωινό μου το πρωί πριν πάω και στη δουλειά. Όταν η κουζίνα μένει ακατάστατη, αυτό μερικές φορές με κάνει να αργώ στη δουλειά».

  1. Υποστηρίξτε ο ένας την ανάπτυξη και την προσωπική εξέλιξη του άλλου

Αν είστε παντρεμένοι για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα, είναι σίγουρο ότι εσείς και ο σύντροφός σας δεν είστε οι ίδιοι άνθρωποι που ήσασταν την ημέρα του γάμου σας.

«Είναι σημαντικό να υποστηρίζετε τον/τη σύντροφό σας στην εξέλιξή του να γίνει η επόμενη και καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και να του προσφέρετε τόσο χώρο όσο και εμφατική ενθάρρυνση του προσωπικού του ταξιδιού», λέει η Cope. «Όσο περισσότερο υποστηρίζετε τον σύντροφό σας στην ανακάλυψη του εαυτού του, τόσο πιο ενθουσιασμένος θα είναι να συνεχίσει το ταξίδι της ζωής του με εσάς ως βασικό ήρωα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: