Έξι τάσεις στα πολιτικά Μέσα και την κατανάλωση ειδήσεων

Έξι τάσεις στα πολιτικά Μέσα και την κατανάλωση ειδήσεων
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Τι αλλάζει στην επιδραστικότητα των media;

Του Αλκιβιάδη Σιαράβα, Marketing, Communications and Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα

Δυστυχώς είναι πια γνωστό ότι τα μέσα ενημέρωσης «παλεύουν» με την εμπιστοσύνη του κοινού εδώ και χρόνια και αυτό διαπιστώνεται μάλιστα από την πρόσφατη έρευνα της GWI. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, αφού το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ετοιμάζεται για εθνικές εκλογές φέτος και μάλιστα όλα τα βλέμματα έχουν πέσει στις εκλογές των ΗΠΑ. Οι εξελίξεις ως προς τις υποψηφιότητες είναι αμφίσημες και μένει να δούμε το αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην έρευνα και να δούμε επιγραμματικά κάποιες τάσεις. Είτε πρόκειται για επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, πολιτικά κόμματα ή εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, η κατανόηση των επικρατουσών τάσεων στα πολιτικά μέσα ενημέρωσης είναι κρίσιμη. Ας δούμε λοιπόν τις 6 κορυφαίες εξ αυτών.

1. Η τηλεόραση προηγείται των social media ως πηγή ειδήσεων… προς το παρόν
Παρά την άνοδο των social media, η τηλεόραση παραμένει ο βασιλιάς των ειδήσεων, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλότερη εμπιστοσύνη που της αποδίδουν οι θεατές.

2. Η τηλεόραση έχει τεράστια ευκαιρία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη
Ένας από τους βασικούς τρόπους για να ανακτήσει η τηλεόραση την εμπιστοσύνη είναι η παρουσίαση (άκρως) αξιόπιστων ειδήσεων και η επαλήθευση των γεγονότων. Περισσότερα αδιάψευστα γεγονότα και ποιοτική ενημέρωση!

3. Τα social media ετοιμάζονται να πάρουν την πρωτοκαθεδρία ως πηγή ειδήσεων
Παρόλο που η τηλεόραση κυριαρχεί προς το παρόν, τα social media κερδίζουν έδαφος, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενεών. Οι πλατφόρμες όπως το YouTube και το Reddit παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση πολιτικών ειδήσεων.

Στο παιχνίδι μπήκε πρόσφατα και το TikTok, χωρίς όμως να είναι τόσο επιδραστικό στην πολιτική επικοινωνία. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ευφάνταστο, δραστήριο και γεμάτο περιεχόμενο TikTok λογαριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4. Το σύντομο περιεχόμενο είναι σημαντικό, αλλά δεν αρκεί
Ενώ τα βίντεο μικρής διάρκειας (short-form videos) κερδίζουν δημοτικότητα, το μακροσκελές περιεχόμενο εξακολουθεί να έχει το κοινό του. Οι θεατές που αναζητούν πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση στρέφονται σε podcasts, διαδικτυακά σεμινάρια και βίντεο δοκιμίων.

5. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει θέση στο πολιτικό περιεχόμενο
Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη δημιουργία πλασματικού περιεχομένου (deepfakes) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί σοβαρή απειλή για την αξιοπιστία των ειδήσεων. Η «ειλικρινής χρήση» και ηθική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η επαλήθευση των γεγονότων είναι ζωτικής σημασίας.

6. Εμπιστοσύνη: χτίζεται δύσκολα, χάνεται εύκολα
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας. Η διαφάνεια, η ακρίβεια και η ειλικρίνεια αποτελούν τα θεμέλια για την αποκατάσταση της σχέσης με το κοινό.

Συνοψίζοντας, το τοπίο των πολιτικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σε ορόσημο με την τεχνολογία να πάει να αλλάξει τα δεδομένα. Η τηλεόραση διατηρεί (ακόμη) τη σπουδαιότητά της, καθώς προσελκύει το 72% των προβλεπόμενων πολιτικών διαφημιστικών δαπανών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση.

Εκεί, μπορούν να επιλέξουν την αγαπημένη τους μορφή ειδήσεων, ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί για την αξιοπιστία των πληροφοριών. Επιπλέον, το περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη δεν διευκολύνει τα πράγματα.

Η εμπιστοσύνη χτίζεται με κόπο χρόνων, ενώ καταστρέφεται σε δευτερόλεπτα και χρειάζεται ακόμα περισσότερος χρόνος για να ξαναχτιστεί. Αυτή η ανοικοδόμηση μπορεί να ξεκινήσει με ειλικρινή και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, επαλήθευση των γεγονότων και άμεση επικοινωνία με το κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: