60 χρόνια Uni Systems: Ο δρόμος προς τη δημιουργία μιας ελληνικής πολυεθνικής
- 31/03/2024, 10:13
- SHARE
Η ίδρυση της πρώτης ελληνικής εταιρείας πληροφορικής το 1964, και ακόμη περισσότερο η αδιάλειπτη, επιτυχημένη, εξελικτική της πορεία τα τελευταία εξήντα χρόνια, είναι μια διαδρομή που απαιτούσε όραμα, διορατικότητα, επιμονή, υπομονή, επαγγελματισμό, τεχνογνωσία, θάρρος, διαρκή μετασχηματισμό, αποφασιστικότητα και ήθος. Η οντότητα που ξεκίνησε ως «Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη» το 1964 από τον οραματιστή πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του μελετητικού του γραφείου, όταν οι πρώτοι υπολογιστές είχαν όγκο αντίστοιχο με ένα δωμάτιο και αποτελούνταν από λυχνίες, σήμερα είναι μια πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής, ενταγμένη στον Όμιλο Quest, που απασχολεί περισσότερους από 1.400 εργαζομένους, με δραστηριότητες σε πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Η φυσική συνέχεια της εξέλιξης
Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις που άλλαξαν θεαματικά την ανάπτυξη. Η τιθάσευση της φωτιάς, ο τροχός, η τυπογραφία, η πυξίδα, η ατμομηχανή, ο εξηλεκτρισμός, το τηλέφωνο, το αυτοκίνητο κ.λπ. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής (ΤΠ), τις τελευταίες δεκαετίες, ουσιαστικά παίζουν καταλυτικό ρόλο και με καταιγιστικούς ρυθμούς φέρνουν ριζικές αλλαγές σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας, σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στην ανθρώπινη Ιστορία.
Πλέον, η εξέλιξη και η πρόοδος απαιτούν τον αέναο μετασχηματισμό σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα και τελείως διαφορετικούς τρόπους δράσης. Μαθαίνουμε και αλλάζουμε. Όταν μια μικρή τοπική εταιρεία εξελίσσεται σε πολυεθνική που πρωταγωνιστεί στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού των ευρωπαϊκών αγορών, τότε αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
Βασική επιδίωξη η καινοτομία
Το ταξίδι μας στην Πληροφορική ξεκίνησε με διαφορετικό σκοπό και σχέδιο δράσης, και τίποτα δεν προμήνυε τη σημερινή εξέλιξη. Βασική μας, όμως, πάντα επιδίωξη ήταν να είμαστε συνεχώς στην αιχμή της τεχνολογίας και δίπλα στις ανάγκες των πελατών μας. Πάντα πιστεύουμε και εξακολουθούμε να εμπνεόμαστε από την τεράστια δύναμη μετασχηματισμού που φέρνουν οι ΤΠ. Σήμερα, τεχνολογίες όπως το Cloud και το IoT είναι μια κανονικότητα, ενώ άλλες, πιο πρόσφατες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση, δημιουργούν νέες τεράστιες προκλήσεις.
Οι ΤΠ φέρνουν μαζί τους καταλυτικές καινοτομίες, αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, μείωση κόστους, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, εκθετική αύξηση των δυνατοτήτων. Επηρεάζουν το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πώς ζούμε, μαθαίνουμε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε, εργαζόμαστε, επιχειρούμε. Από την άλλη, απαιτούν τελείως διαφορετική προσέγγιση από πλευράς διαμόρφωσης στρατηγικών και σχεδίων δράσης σε ατομικό, εταιρικό και κρατικό επίπεδο.
Η ανοδική πορεία που διανύει η Πληροφορική τα τελευταία χρόνια δεν προσφέρει απλώς εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά έχει ανάγκη και από πολλούς περισσότερους ειδικούς ΤΠΕ και μεγαλύτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση. Σύμφωνα με την περσινή μελέτη της Deloitte, υπάρχει ένα κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης περίπου 7.000-7.500 κατ’ έτος για την περίοδο 2023-2030, μόνο για την Ελλάδα.
Η εξέλιξη και η πρόοδος απαιτούν αέναο μετασχηματισμό σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα και τελείως διαφορετικούς τρόπους δράσης.
Συνέργειες που αλλάζουν την αγορά
Στη Uni Systems, με κύριους άξονες της στρατηγικής μας τους τεχνολογικούς τομείς των Data Analytics και Artificial Intelligence, Cloud, Cybersecurity, Customer Experience και Managed Services, και με σκοπό να εστιάζουμε στην αξιοποίηση των ψηφιακών λύσεων και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών ακολουθώντας τις ανάγκες των πελατών μας, σημαντικό μέρος των επενδύσεών μας στοχεύει στον ανθρώπινο παράγοντα. Οι νέες συνεργασίες όπως αυτή με την Google και την AWS για τις λύσεις Cloud, που μας καθιστούν έναν σημαντικό multicloud πάροχο, οι εξαγορές της Intelli Solutions και μικρότερων startup όπως είναι η Optechain, η δημιουργία του Uni Systems-Knowledge Technology Hub στην Πάτρα, οι συνεργασίες μας με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, για παράδειγμα αυτή με το ΕΚΕΤΑ, οι καινοτόμες προσεγγίσεις σε υφιστάμενες και νέες προκλήσεις των πελατών μας απαιτούν συνεχείς επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους. Αυτό μεταφράζεται σε δράσεις συνεχούς εκπαίδευσης των στελεχών μας, πρωτοβουλίες upskilling και re-skilling, βελτίωση συνθηκών εργασίας και, εν γένει, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια διακράτησης των ταλέντων μας και προσέλκυσης νέων, καθώς η επίτευξη του στόχου του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι σε διαρκή εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη δυναμική της Πληροφορικής θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά στο εγγύς και απώτερο μέλλον και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εστιάζονται όλοι οι οργανισμοί, ιδιωτικοί και, κυρίως, δημόσιοι.
Η ψηφιακή πορεία στο μέλλον
Ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ψηφιακός. Τα παραδοσιακά επιχειρησιακά μοντέλα στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να είναι λειτουργικά για πολύ ακόμη και οφείλουν να εκσυγχρονιστούν ψηφιακά. Η ελληνική επιχειρηματική σκηνή έχει κάνει βήματα την τελευταία πενταετία, με τα σκήπτρα της ψηφιοποίησης να κρατούν κυρίως οι τράπεζες και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, και το έχει κάνει κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα διάφορα επενδυτικά εργαλεία και προγράμματα ανταγωνιστικότητας ΕΣΠΑ που μόχλευσαν μια σχετική ρευστότητα στη συγκεκριμένη αγορά.
Ωστόσο, το «κλειδί» για την περαιτέρω στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι η υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν την περαιτέρω ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, τη μείωση της φορολογίας, τη δημιουργία κινήτρων για τις επιχειρήσεις, την απλούστευση του φορολογικού συστήματος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και τη στήριξη της περιφέρειας. Το τελευταίο είναι σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο: στην περιφέρεια έχουν την έδρα τους εξαιρετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα με πλούτο γνώσης, καταρτισμένα στελέχη και αξιόλογους αποφοίτους που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά εργασιακού δυναμικού.
Ο ρόλος των χρηματοδοτικών εργαλείων
Σαφώς, το Ταμείο Ανάκαμψης ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Χάρη σε αυτό, ο δημόσιος τομέας μπορεί −με σημαντικά και πολυαναμενόμενα έργα που είτε βρίσκονται υπό υλοποίηση είτε προκηρύσσονται αυτή την περίοδο− να κάνει το ψηφιακό άλμα. Αναγνωρίζουμε ότι η τρέχουσα είναι μια περίοδος ακμής για τον ελληνικό δημόσιο τομέα, παρ’ όλα ταύτα θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν πρόκειται να διαρκέσει εις το διηνεκές. Ήδη τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Από το 2027 και μετά θα πρέπει αυτά τα έργα να μπορούν να συντηρηθούν, και αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να βρει νέους τρόπους στήριξης και χρηματοδότησης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2024 είναι μια χρονιά ορόσημο, γιατί αφενός επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. πρόκειται να απορροφήσουν ακόμη 5 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό περίπου 2% του ΑΕΠ, αφετέρου θα καθορίσει ποια έργα θα προλάβουν να υλοποιηθούν μέχρι το 2026.
Διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον
Αν και ο ελληνικός δημόσιος τομέας εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης για όλες τις εταιρείες του κλάδου μας, στη Uni Systems συνειδητά και σταθερά επενδύουμε στην ευρωπαϊκή μας πορεία. Αυτό καταδεικνύεται και από τα πιο πρόσφατα οικονομικά μας αποτελέσματα, με τα έσοδα από τις αγορές του εξωτερικού να ανέρχονται περίπου στο 50% των συνολικών μας εσόδων, ένα ποσοστό που αυξάνεται ετησίως.
Βάσει στρατηγικού σχεδίου, τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθήσουμε να εστιάζουμε στις αγορές της Ε.Ε., στον ελληνικό δημόσιο τομέα, καθώς και στον τραπεζικό, με αιχμή του δόρατος τις ψηφιακές λύσεις και την καινοτομία με αρκετή ερευνητική δουλειά χάρη στις συνεργασίες μας με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. Από τις νεότερες δραστηριότητές μας, ειδική μνεία αξίζουν οι νέες προσεγγίσεις μας στην Έρευνα και την Καινοτομία μέσω της δημιουργίας ανοιχτών οικοσυστημάτων και εναλλακτικών προτάσεων για νέες προκλήσεις όπως είναι οι «έξυπνες» και βιώσιμες πόλεις. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε να επιδείξουμε μια μακρά πορεία η οποία χαρακτηρίζεται από συστηματικές και καινοτόμες κινήσεις, πολλές και προσεκτικές συνέργειες που ενισχύουν το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και εδραιώνουν περαιτέρω τη θέση μας στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε, μέρα με τη μέρα.
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα.