Σε ποια χώρα επιστρέφουν οι ΗΠΑ κλεμμένες αρχαιότητες

Σε ποια χώρα επιστρέφουν οι ΗΠΑ κλεμμένες αρχαιότητες
epaselect epa11456745 Artifacts are displayed during a handover ceremony at the National Museum in Phnom Penh, Cambodia, on 04 July 2024. Cambodian officials of the National Museum celebrate the repatriation of 14 looted artifacts from New York's Metropolitan Museum of Art to Cambodia which arrived in Phnom Penh the previous day on 03 July. EPA/KITH SEREY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο πλαίσιο μιας συνεχούς προσπάθειας επαναπατρισμού κλεμμένων έργων τέχνης από χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στην Ινδία περισσότερα από 1.400 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ανακοίνωση έγινε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Μανχάταν στα μέσα της εβδομάδας.

Μεταξύ των αντικειμένων που επιστράφηκαν είναι και έργα που είχαν εκτεθεί πρόσφατα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Ένα από αυτά είναι ένα πέτρινο γλυπτό ενός ουράνιου χορευτή, το οποίο είχε κλαπεί από την κεντρική Ινδία, μεταφερθεί παράνομα στο Λονδίνο και στη συνέχεια πουληθεί σε δωρητή του Μουσείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή αυτών των αντικειμένων είναι αποτέλεσμα συνεχιζόμενων ερευνών για εξάρθρωση δικτύων αρχαιοκαπηλίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων του καταδικασμένου διακινητή Σουμπχάς Καπούρ, ο οποίος είχε ηγηθεί ενός εκτεταμένου δικτύου λαθρεμπορίας μέσω της γκαλερί του στη Νέα Υόρκη. Ο Καπούρ είχε συλληφθεί το 2011 στη Γερμανία και εκκρεμεί η έκδοσή του στην Ινδία.

Η συλλογή επιστράφηκε επίσημα στην Ινδία κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο ινδικό προξενείο της Νέας Υόρκης.

Εδώ και περίπου δέκα χρόνια, έχουν επιστραφεί συνολικά 5.800 αρχαιότητες, αξίας σχεδόν 460 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δράση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων. Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε τον Ιούλιο, στοχεύει στη διευκόλυνση της επιστροφής κλεμμένων έργων τέχνης στην ασιατική χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: