Τι δεν πρέπει να κάνετε στην εργασία σας, σύμφωνα με γνωστό δισεκατομμυριούχο
- 26/11/2024, 19:15
- SHARE
Ο Μαρκ Αντρίσεν, γνωστός επενδυτής και συνιδρυτής της Andreessen Horowitz, προκάλεσε πρόσφατα συζητήσεις με τις απόψεις του σχετικά με την έννοια του «να φέρνεις τον πραγματικό εαυτό σου στη δουλειά». Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο Αντρίσεν υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αφήνουν την προσωπική τους ζωή, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τα συναισθήματά τους στο σπίτι και να ενεργούν με επαγγελματισμό στον χώρο εργασίας. Ισχυρίστηκε ότι το επαγγελματικό περιβάλλον πρέπει να παραμένει χώρος για επαγγελματισμό και όχι για προσωπική έκφραση, ιδιαίτερα σε δημόσιους ή εταιρικούς χώρους.
Οι δηλώσεις του Αντρίσεν έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εργασιακές αξίες και κανονισμοί, κυρίως όσον αφορά την ανεκτικότητα και τη συμπερίληψη, φαίνεται να αλλάζουν. Η ιδέα του να φέρνει κανείς τον «πραγματικό του εαυτό» στη δουλειά κέρδισε έδαφος τη δεκαετία του 2010, με σκοπό να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αισθάνονται ότι εκτιμάται η αξία τους. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή φαίνεται να έχει τα όριά της, καθώς πολλές επιχειρήσεις περιορίζουν τα θέματα που είναι αποδεκτά να συζητηθούν στους εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα σε σχέση με ευαίσθητα ζητήματα όπως η πολιτική.
Η Μέγκαν Ρέιτζ, συγγραφέας του βιβλίου «Speak Out, Listen Up», δήλωσε ότι η ιδέα του να φέρνουμε τον «πραγματικό μας εαυτό» στη δουλειά μπορεί να ακούγεται ωραίο, αλλά συνήθως περιορίζεται από τους εργοδότες που βάζουν όρους και προϋποθέσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με περιορισμούς, όπως η απαγόρευση της συζήτησης πολιτικών θεμάτων, όπως συνέβη με την απόλυση εργαζομένων από την Google που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες για πολιτικά ζητήματα.
Ο Αντρίσεν, ωστόσο, δεν είναι ο πρώτος που εκφράζει αυτή την άποψη. Η κουλτούρα του «bring your whole self to work» φαίνεται να υποχωρεί, ειδικά καθώς οι εργασιακές σχέσεις και οι προσδοκίες έχουν αρχίσει να επαναξιολογούνται μετά την πανδημία, με τις επιχειρήσεις να εστιάζουν περισσότερο στην παραγωγικότητα και την επαγγελματική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με την Έλα Ουάσιγκτον, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Georgetown, η έννοια της αυθεντικότητας στον εργασιακό χώρο είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που θέτουν οι επιχειρήσεις. Όπως υπογραμμίζει, ενώ είναι θετικό να προάγεται η ατοκιμότητα, οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοούν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αποδεκτό να μοιράζονται προσωπικές πολιτικές απόψεις ή να φέρνουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις στον χώρο εργασίας.