Πρώην επικεφαλής αλυσίδας fast food ο νέος πρέσβης του Τραμπ στην ΕΕ – Ποιος είναι ο Άντριου Πάζντερ

Πρώην επικεφαλής αλυσίδας fast food ο νέος πρέσβης του Τραμπ στην ΕΕ – Ποιος είναι ο Άντριου Πάζντερ
NATIONAL HARBOR, MD, USA- February 24, 2024: Donald Trump speaks at an event about his plan for defeating current President Joe Biden in November. Photo: Shutterstock
Ο 74χρονος Πάζντερ είχε προταθεί για υπουργός Εργασίας κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε  τον Άντριου Πάζντερ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της CKE Restaurants, ως την επιλογή του για πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ημέρα μετά την υπόσχεση του νέου ηγέτη των ΗΠΑ να πλήξει την ΕΕ με δασμούς.

Ο 74χρονος Πάζντερ είχε προταθεί για υπουργός Εργασίας κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Τραμπ, αλλά αποσύρθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στη Γερουσία για να επιβεβαιωθεί.

Ο Τραμπ λέει ότι η ΕΕ και άλλες χώρες είχαν ανησυχητικά εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το Reuters.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ, πολύ κακή για εμάς», δήλωσε την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε τη Δευτέρα όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

«Επομένως, θα τους επιβληθούν δασμοί. Είναι ο μόνος τρόπος … για να υπάρξει δικαιοσύνη».

«Ο Άντι θα κάνει εξαιρετική δουλειά εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του έθνους μας σε αυτή τη σημαντική περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος διορίζοντας τον Πάζντερ ως πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ.

Όταν διορίστηκε υπουργός Εργασίας κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Τραμπ, ο Πάζντερ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας δίνης αντιπαραθέσεων, καταγγελιών και πιθανών συγκρούσεων.

Είχε παραδεχθεί το 2017 ότι ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν προσλάβει ένα άτομο χωρίς χαρτιά ως οικονόμο. Αντιμετώπισε επίσης έναν καταιγισμό καταγγελιών και νομικών υποθέσεων που ασκήθηκαν από εργαζόμενους κατά της επιχείρησής του και των franchise της.

Ήταν διευθύνων σύμβουλος της CKE Restaurants, η οποία διέθετε αλυσίδες fast-food με franchising, συμπεριλαμβανομένων των Hardee’s και Carl’s Jr, από το 2000 έως το 2017.

1.500 στρατιωτικοί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν «1.500 επιπλέον στρατιωτικούς στα σύνορα» με το Μεξικό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το ζήτημα της μετανάστευσης σε άρμα μάχης του στην προεκλογική εκστρατεία του και, μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, πέρασε από τα λόγια σε πράξεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος τις πρώτες ώρες αφού ανέλαβε την εξουσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. Η αποστολή 1.500 επιπλέον στρατιωτικών στα σύνορα, που αναγγέλθηκε χθες, θα ανεβάσει τον αριθμό τους σε περίπου 4.000.

«Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για να σταλούν 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», είπε η Κάρολαϊν Λίβιτ κατά τη διάρκεια σύντομων δηλώσεών της στον Τύπο.

«Οι ενισχύσεις αυτές θα κινητοποιηθούν για να εγκαταστήσουν φυσικά εμπόδια και άλλες αποστολές στα σύνορα. Οι πρώτες επιχειρήσεις αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες 24 ως 48 ώρες», δήλωσε εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Προβλέπεται επίσης να χρησιμοποιηθούν διάφορα μέσα επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, ιδίως εναέρια, πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός θα κινητοποιηθεί επίσης για την απέλαση μεταναστών αεροπορικώς, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Σαλέσις.

«Το υπουργείο θα διαθέσει στρατιωτικά μέσα αεροπορικών μεταφορών για να βοηθήσει στις πτήσεις απέλασης που γίνονται από το DHS (σ.σ. υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας)» για την απομάκρυνση «5.000 και πλέον» μεταναστών χωρίς χαρτιά «από τους τομείς του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και του Ελ Πάσο στο Τέξας», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εξάλλου τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα που αναιρεί το δικαίωμα του εδάφους (σ.σ. αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας των ΗΠΑ οποιουδήποτε παιδιού γεννιέται στη χώρα), παρότι είναι κατοχυρωμένο με τη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Το συγκεκριμένο διάταγμα είναι δεδομένο πως θα αμφισβητηθεί στα δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: