7 μαθήματα ηγεσίας από τους Rolling Stones

7 μαθήματα ηγεσίας από τους Rolling Stones
Το κορυφαίο ροκ συγκρότημα όλων των εποχών λειτουργεί ως υπόδειγμα ηγετικών αρετών για όλους μέσα από τη διαχείριση του προβλήματος υγείας του εμβληματικού lead singer, Mick Jagger

*Του Αλκιβιάδη Σιαράβα Marketing, Communications & Corporate Citizenship Manager, KPMG στην Ελλάδα

Οι Rolling Stones, ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής, έχουν πολλά να διδάξουν στους ηγέτες του σήμερα. Από την ίδρυσή τους το 1962 στο Λονδίνο, μέχρι την τελευταία τους περιοδεία, οι Rolling Stones συνεχίζουν να είναι ένα παράδειγμα αντοχής, αφοσίωσης και καινοτομίας. Ας εξετάσουμε τα βασικά μαθήματα ηγεσίας που μπορούμε να αντλήσουμε από την πορεία τους.

Ανθεκτικότητα: η αρχή για κάθε επιτυχία

Τον Απρίλιο του 2019, οι Rolling Stones ανακοίνωσαν την αναβολή της περιοδείας τους στη Βόρεια Αμερική λόγω ενός προβλήματος υγείας του Mick Jagger. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Jagger απολογήθηκε στους θαυμαστές μέσω Facebook:

«Λυπάμαι πολύ για όλους τους θαυμαστές μας στην Αμερική και τον Καναδά που έχουν εισιτήρια. Μισώ να σας απογοητεύω έτσι. Είμαι συντετριμμένος που πρέπει να αναβάλω την περιοδεία, αλλά θα δουλέψω πολύ σκληρά για να επιστρέψω στη σκηνή το συντομότερο δυνατό. Μια φορά ακόμα, απολογούμαι σε όλους.»

Η ανθεκτικότητα του Jagger και η γρήγορη ανάρρωσή του μετά από την αντικατάσταση μιας καρδιακής βαλβίδας, αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για τους ηγέτες. Οι ηγέτες πρέπει να είναι ικανοί να ανακάμπτουν γρήγορα από τις δυσκολίες και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με θάρρος και αποφασιστικότητα. Η ανθεκτικότητα δεν σημαίνει την αγνόηση των προβλημάτων, αλλά την αναγνώρισή τους και την αποφασιστική δράση για την αντιμετώπισή τους.

Ενσυναίσθηση: κατανοώντας τις ανάγκες της ομάδας

Η παραπάνω απολογία του Jagger δεν ήταν μόνο μια τυπική ανακοίνωση. Ήταν γεμάτη συναισθήματα και ειλικρίνεια: «Λυπάμαι πολύ»… «μισώ να σας απογοητεύω»… «είμαι συντετριμμένος». Αυτές οι φράσεις δείχνουν ότι κατανοεί τα συναισθήματα των θαυμαστών, «μπαίνει στα παπούτσια τους» και μοιράζεται την απογοήτευσή τους.

Η ενσυναίσθηση είναι μια κρίσιμη ικανότητα και αρετή για τους ηγέτες. Οι ηγέτες που κατανοούν και μοιράζονται τα συναισθήματα των ομάδων τους, χτίζουν ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης και αφοσίωσης. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι οι ηγέτες τους κατανοούν και νοιάζονται για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, είναι πιο πιθανό να δείξουν αφοσίωση και δέσμευση στους στόχους του οργανισμού.

Επικοινωνία: πυξίδα εμπιστοσύνης

Η διαχείριση της κρίσης υγείας του Jagger ήταν ένα παράδειγμα άριστης επικοινωνίας. Από την αρχική ανακοίνωση της αναβολής, μέχρι τις ενημερώσεις για την πρόοδο της υγείας του και την επανεκκίνηση της περιοδείας, οι Stones κράτησαν τους θαυμαστές τους ενήμερους σε κάθε βήμα.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι απαραίτητη για την ηγεσία. Οι ηγέτες που επικοινωνούν με σαφήνεια και διαφάνεια χτίζουν εμπιστοσύνη και κατανόηση στις ομάδες τους. Η επικοινωνία δεν πρέπει να είναι μια εφάπαξ διαδικασία, αλλά μια συνεχής προσπάθεια για την ενημέρωση και την ενδυνάμωση των μελών της ομάδας.

Αφοσίωση: στοχοπροσήλωση στην πρώτη γραμμή

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, οι Rolling Stones δεν εγκατέλειψαν την περιοδεία τους. Ο Jagger και η μπάντα του ήταν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στη σκηνή και να συνεχίσουν να προσφέρουν στους θαυμαστές τους αυτό που αγαπούν: τη μουσική τους.
Η αφοσίωση στους στόχους είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ηγέτη. Οι ηγέτες που δείχνουν αφοσίωση και επιμονή, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, εμπνέουν τις ομάδες τους να κάνουν το ίδιο. Η δέσμευση στον στόχο και η συνεχής προσπάθεια για την επίτευξή του, παρά τις αντιξοότητες, είναι αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους ηγέτες από τους υπόλοιπους.

Συνεχής βελτίωση: κυνηγώντας την τελειότητα

Οι Rolling Stones δεν επαναπαύθηκαν ποτέ στις δάφνες τους. Παρά την τεράστια επιτυχία τους, πάντα επιδίωκαν να βελτιώνονται και να προσφέρουν κάτι νέο στους θαυμαστές τους. Παρότι υπήρξαν από πάντα στην κορυφή, ποτέ δεν έπαψαν να ψάχνονται καλλιτεχνικά και αυτό τους έκανε τόσο καταπληκτικούς διαχρονικά! Αυτό το πνεύμα συνεχούς βελτίωσης και καινοτομίας είναι κρίσιμο για κάθε ηγέτη.

Οι ηγέτες πρέπει να επιδιώκουν συνεχώς την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Πρέπει να ενθαρρύνουν την καινοτομία και να δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η ομάδα τους μπορεί να εξελιχθεί και να βελτιωθεί. Η συνεχής βελτίωση δεν αφορά μόνο την επίτευξη των στόχων, αλλά και την ανακάλυψη νέων τρόπων για την επίτευξή τους.

Προσαρμοστικότητα: Αντιμετωπίζοντας τις Αλλαγές με Ευελιξία

Οι Rolling Stones έχουν περάσει από πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, είτε αυτές ήταν αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας, είτε αλλαγές στη μουσική βιομηχανία. Η ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται με τις αλλαγές, είναι ένα από τα κλειδιά της μακροχρόνιας επιτυχίας τους.

Η προσαρμοστικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ηγέτη στον σημερινό συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και να καθοδηγούν τις ομάδες τους μέσα από τις αλλαγές με ευελιξία και ανοιχτό μυαλό.

Μάλιστα σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» της KPMG, ένας στους δύο εργαζόμενους έως 40 ετών θα ήθελε περισσότερη ευελιξία στις εργάσιμες ώρες και υβριδικό τρόπο εργασίας, έναντι των άνω των 51 ετών όπου μόνο ένας στους πέντε εργαζόμενους επιθυμεί κάτι αντίστοιχο. Άρα αντίστοιχα οι ηγέτες των εταιρειών χρειάζεται να αφουγκραστούν τις ανάγκες των εργαζομένων σε αυτό το νέο μοτίβο εργασίας.

Ομαδικότητα: η συνεργασία ως αιχμή του δόρατος

Παρά τις έντονες προσωπικότητες και τις διαφορές τους, οι Rolling Stones κατάφεραν να δουλέψουν μαζί ως ομάδα για πάνω από 60 χρόνια. Η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη είναι βασικά στοιχεία της επιτυχίας τους.

Το πνεύμα ομαδικότητας και η ομαδική εργασία είναι κορυφαία αξία και αρετή για τους ηγέτες του σήμερα. Οι ηγέτες πρέπει να προωθούν την συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη μέσα στην ομάδα τους. Πρέπει να δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου κάθε μέλος της ομάδας αισθάνεται πολύτιμο και εκτιμάται για τη συμβολή του.

Οι Rolling Stones δεν είναι απλώς ένα μουσικό συγκρότημα. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ηγεσίας, ανθεκτικότητας, αφοσίωσης και συνεχούς βελτίωσης. Τα μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε από την πορεία τους είναι πολύτιμα για κάθε ηγέτη που επιθυμεί να καθοδηγήσει την ομάδα του με επιτυχία και έμπνευση. Με τα μαθήματα αυτά, οι ηγέτες μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανακάμπτουν από τις δυσκολίες, να κατανοούν και να εμπνέουν τις ομάδες τους, να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να δεσμεύονται στους στόχους τους και να προσαρμόζονται στις αλλαγές. Με άλλα λόγια, να ηγούνται όπως οι Rolling Stones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: