7 Στόχοι για το 2025: Χτίζοντας ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον

7 Στόχοι για το 2025: Χτίζοντας ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον
Photo: Shutterstock
Μπορεί το νέο έτος να έχει μπει για τα καλά, ποτέ δεν είναι όμως αργά να θέσουμε νέους στόχους…

Του Χρήστου Τσούνη

Ήρθε λοιπόν η στιγμή, να θέσουμε τους οικονομικούς στόχους που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας και να εξασφαλίσουμε ένα πιο σταθερό μέλλον. Σήμερα θα δούμε 7 βασικούς οικονομικούς (και όχι μόνο) στόχους που αξίζει να θέσουμε για το 2025.

1. Δημιουργία και τήρηση προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός είναι η βάση της οικονομικής επιτυχίας. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τα χρήματά μας αν δεν γνωρίζουμε πόσα ξοδεύουμε και πού. Ξεκινάμε καταγράφοντας όλα τα έσοδα και τα έξοδά μας. Μια καλή τακτική είναι να χρησιμοποιούμε μόνο κάρτες για τις αγορές μας ώστε να μπορούμε εύκολα να βλέπουμε όλες τις συναλλαγές μας στο τέλος του μήνα.

Επιπλέον, ο κανόνας 50/30/20 μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση του προϋπολογισμού:

  • 50% για βασικά έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί, τρόφιμα).
  • 30% για προσωπικές δαπάνες και ψυχαγωγία.
  • 20% για αποταμίευση και επενδύσεις.

Αν το ποσοστό αποταμίευσης φαίνεται δύσκολο, μπορούμε να ξεκινήσουμε με 5-10% και να το αυξάνουμε σταδιακά.

2. Αποπληρωμή χρεών

Δεν γίνεται να επενδύουμε ή να αποταμιεύουμε αν παράλληλα έχουμε υψηλότοκα χρέη. Οι πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια πρέπει να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατόν, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα με το υψηλότερο επιτόκιο.

Αντίθετα, τα στεγαστικά δάνεια συνήθως έχουν χαμηλότερα επιτόκια και μπορούν να αποπληρώνονται σταδιακά. Αν έχουμε αρκετά χρέη, μπορούμε να προχωρήσουμε  πρώτα στη πληρωμή του μεγαλύτερου επιτοκίου ή στη πρώτα στη πληρωμή του μικρότερου ποσού για ψυχολογική ενίσχυση.

3. Αύξηση εισοδήματος

Όσο κι αν μειώσουμε τα έξοδά μας, αν το εισόδημα είναι χαμηλό, δύσκολα θα επιτύχουμε οικονομική ανεξαρτησία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αυξήσουμε το εισόδημά μας:

  • Διαπραγμάτευση αύξησης στη δουλειά μας.
  • Αναζήτηση μιας καλύτερα αμειβόμενης εργασίας. Η αγορά εργασίας ευνοεί το “job hopping” (αλλαγή εταιρείας για υψηλότερο μισθό).
  • Side hustles στον ελεύθερο μας χρόνο. Όπως freelancing, Airbnb experiences, ή delivery μέσω εφαρμογών.
  • Δημιουργία παθητικού εισοδήματος μέσα από επενδύσεις.

4. Προστασία της ψυχικής μας υγείας

Η οικονομική επιτυχία δεν έχει νόημα αν δεν είμαστε καλά ψυχολογικά. Πρέπει να δίνουμε σημασία στην ψυχική μας υγεία, να ξεκουραζόμαστε, να γυμναζόμαστε και να αποφεύγουμε το άγχος όσο γίνεται.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι ταμπού. Όπως πηγαίνουμε στον γιατρό για ένα σωματικό πρόβλημα, έτσι πρέπει να ζητάμε βοήθεια και για την ψυχική μας υγεία. Μια ισορροπημένη ζωή θα μας βοηθήσει να παίρνουμε καλύτερες οικονομικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5. Δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν πολλοί είναι ότι ζουν “από μισθό σε μισθό”. Ένα απρόοπτο έξοδο (π.χ. βλάβη αυτοκινήτου, απώλεια εργασίας) μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομική αναστάτωση.

Ο στόχος είναι να έχουμε στην άκρη χρήματα που θα καλύπτουν τουλάχιστον 3-6 μήνες βασικών εξόδων. Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά, βάζοντας κάθε μήνα ένα μικρό ποσό σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό.

6. Έναρξη επενδύσεων

Το 2025 πρέπει να είναι η χρονιά που θα πάρουμε στα σοβαρά τις επενδύσεις. Ο ανατοκισμός είναι πανίσχυρος, αλλά λειτουργεί μόνο όταν επενδύουμε από νωρίς.

Μια βασική επιλογή για το 2025, είναι να επενδύουμε επενδύουμε σε ETFs όπως το VUAA που ακολουθεί τον δείκτη S&P500 και επανεπενδύει αυτόματα τα μερίσματα.

Βέβαια, για τους ακόμα πιο συντηρητικούς, μπορούμε να κρατήσουμε ένα μερίδιο των σε περιουσιακά στοιχεία που λειτουργούν ως “ασφαλή καταφύγια”.

Ανεξάρτητα από τη στρατηγική μας, η συστηματική επένδυση (π.χ. κάθε μήνα ένα ποσό) είναι η καλύτερη πρακτική.

7. Αντιμετώπιση του “Lifestyle Inflation”

Πολλοί άνθρωποι αυξάνουν το εισόδημά τους, αλλά παράλληλα αυξάνουν και τα έξοδά τους. Αυτό είναι το φαινόμενο “Lifestyle Inflation” και είναι καταστροφικό για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Αντί να ξοδεύουμε περισσότερα κάθε φορά που κερδίζουμε περισσότερα, μπορούμε να:

  • Κρατάμε τις ίδιες συνήθειες και να επενδύουμε τη διαφορά.
  • Ορίζουμε ξεκάθαρους οικονομικούς στόχους (αποταμίευση για σπίτι, επενδύσεις κ.λπ.).
  • Ακολουθούμε τον κανόνα “πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου” – δηλαδή, αποταμιεύουμε και επενδύουμε ένα ποσοστό πριν ξοδέψουμε.

Το 2025 μπορεί να είναι η χρονιά που θα βάλουμε τα οικονομικά μας σε τάξη. Δεν χρειάζεται να κάνουμε όλα τα βήματα ταυτόχρονα, αλλά αν εστιάσουμε σε 2-3 από αυτά και τα τηρήσουμε με συνέπεια, θα δούμε τεράστια διαφορά.

Το κλειδί είναι η πειθαρχία, η σταθερότητα και η στρατηγική. Στο τέλος της ημέρας, το οικονομικό μας μέλλον εξαρτάται από τις αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα!

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: