8 τάσεις που διαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- 18/04/2023, 19:30
- SHARE
Η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχουν δει ποτέ τα σύγχρονα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αποκάλυψε έντονες ανισότητες και συστημικά ζητήματα, πλήττοντας πολλά συστήματα τα οποία τώρα προσπαθούν να ανακάμψουν.
Αλλά κατέδειξε επίσης την αποτελεσματικότητα των νέων τρόπων εργασίας και των ψηφιακών εργαλείων για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Επιπλέον, όπως σημειώνει το World Economic Forum, επέτρεψε την καινοτομία στην επιστήμη και την ανάπτυξη, διανομή και παράδοση φαρμάκων.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της παγκόσμιας υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα περιλαμβάνουν την επιδείνωση της ψυχικής υγείας, την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη μακροοικονομική αστάθεια. Οι πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες, το αυξανόμενο χρηματοδοτικό κενό, την έλλειψη κινήτρων για καινοτομία, τη διεύρυνση των ανισοτήτων στη υγεία και ευεξία, και την ανισομερή πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες.
Ιδού οκτώ τρέχουσες τάσεις της παγκόσμιας υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, καθώς στοχεύουμε στον μετασχηματισμό των συστημάτων ώστε να γίνουν πιο βιώσιμα, ανθεκτικά και δίκαια.
- Αύξηση των δαπανών και των επενδύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
Οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη πιστεύεται ότι έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% μεταξύ 2018 και 2022, φθάνοντας τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν επίσης φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, με την προσοχή να είναι σε τομείς όπως η γονιδιακή ανοσοθεραπεία και τα νέα εμβόλια mRNA για ασθένειες όπως η Ζίκα και η ελονοσία.
- Επιστημονικές εξελίξεις
Παράλληλα με αυτές τις επενδύσεις, βλέπουμε επίσης πρόοδο στις θεραπείες και τη διάγνωση των ασθενειών. Η ιατρική ακριβείας με βιοδείκτες χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, ενώ οι εξελίξεις στις υγρές βιοψίες, για παράδειγμα, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανιχνεύεται ο καρκίνος.
- Ψηφιακή καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη
Η πανδημία πυροδότησε την ταχεία ψηφιοποίηση σε ολόκληρη την υγειονομική περίθαλψη, όπως και σε άλλους τομείς. Και το 2021, οι ψηφιακές επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 57 δισεκατομμύρια δολάρια, με έμφαση στην τηλε-υγεία και την ψυχική υγεία. Οι εταιρείες τεχνολογίας εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις ψηφιακής υγείας αναπτύσσονται επίσης με ταχείς ρυθμούς. Επίσης, δίνεται ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στα δεδομένα – η καλύτερη συλλογή και ανάλυση δεδομένων επιτρέπει πιο τεκμηριωμένες γνώσεις και ενδεχομένως και πρόβλεψη και μοντελοποίηση ασθενειών.
Εντωμεταξύ, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την υποστήριξη τομέων όπως η διάγνωση, οι κλινικές αποφάσεις, η παρακολούθηση και η θεραπεία, και η ροή εργασιών. Η ιατρική απεικόνιση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιείται ήδη και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες διερευνούν την ανάπτυξη φαρμάκων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
- Εναλλακτικά μοντέλα περίθαλψης
Αναγνωρίζουμε όλο και περισσότερο τη σημασία και τη δύναμη της παροχής φροντίδας εκτός νοσοκομείων, σε σπίτια και κοινότητες. Στην πραγματικότητα, η αύξηση των δαπανών για την παροχή υγείας και τη φροντίδα στο σπίτι αναμένεται να ξεπεράσει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη σε όλους σχεδόν τους άλλους τομείς. Οι επενδύσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της κατ’ οίκον διάγνωσης, των συστημάτων χορήγησης φαρμάκων στο σπίτι και των συσκευών παρακολούθησης των ασθενών, για παράδειγμα.
- Διεύρυνση των ανισοτήτων
Η πανδημία ανέδειξε σημαντικές ανισότητες στην υγειονομική κάλυψη, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στις γυναίκες, τα παιδιά και τους εφήβους. Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επλήγησαν ιδιαίτερα από τις διαταραχές στις βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Η μελλοντική παροχή υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επικεντρωθεί στην κάλυψη αυτών των κενών και να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη προσιτή και προσβάσιμη σε όλους.
- Ελλείψεις και εξουθένωση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
Η πανδημία επιβάρυνε τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, προσθέτοντας βάρη σε ένα ήδη καταπονημένο και υπερφορτωμένο εργατικό δυναμικό. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η επαγγελματική εξουθένωση επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες να εγκαταλείψουν τον τομέα, και να μειωθούν οι προσλήψεις. Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος εξακολουθούν να είναι αισθητές και η επιδείνωση των πιέσεων στο σύστημα σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς.
- Επιδείνωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας
Η κακή ψυχική υγεία αποτελεί ένα επιδεινούμενο ζήτημα στην κοινωνία ευρύτερα. Τα συστήματα έχουν σε μεγάλο βαθμό υποτιμήσει τη σημασία της σε σύγκριση με τη σωματική υγεία, ενώ η συσσωρευμένη ζήτηση για υποστήριξη και οι καθυστερήσεις στην παρέμβαση επιδεινώνουν το πρόβλημα. Η εκτεταμένη απομόνωση, το άγχος και η αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια των lockdown άφησαν τα σημάδια τους σε πολλούς ανθρώπους.
- Μακροοικονομικά ζητήματα
Οι προκλήσεις που διαδραματίζονται στην παγκόσμια σκηνή διαχέονται και στα συστήματά υγειονομικής περίθαλψης. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός και τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού δημιουργούν αυξανόμενο κόστος και τριβές για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Εντωμεταξύ, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και η κλιματική κρίση επιδεινώνουν πολλές συνθήκες υγείας και τον επιπολασμό ορισμένων ασθενειών και δημιουργούν επίσης προκλήσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του τομέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: