80 χρόνια μετά: Το Άουσβιτς γίνεται σύμβολο μνήμης και προειδοποίησης
- 27/01/2025, 10:30
- SHARE
Ο κόσμος στρέφει σήμερα το βλέμμα του στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγινε σύμβολο της απόλυτης φρίκης. Στην τελετή για την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης, συμμετέχουν περίπου 50 επιζώντες, ηγέτες από όλο τον κόσμο και διεθνείς αντιπροσωπείες.
Η τελετή μνήμης και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες
Στις 16:00 τοπική ώρα, κάτω από την ιστορική πύλη του Μπιρκενάου, δεκάδες ηγέτες, όπως ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο Εμανουέλ Μακρόν, και ο Όλαφ Σολτς, θα τιμήσουν τα θύματα. Οι επιζώντες θα καταθέσουν μαρτυρίες που συνεχίζουν να προκαλούν δέος και διδάγματα. Όπως δηλώνει η Τζούλια Βάλαχ, επιζήσασα δύο χρόνων στο στρατόπεδο: «Όσο μπορώ, θα διηγούμαι τη φρίκη, για να μην ξεχαστεί».
Η τελετή, χωρίς πολιτικές ομιλίες, εστιάζει στη διατήρηση της μνήμης και στη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές. Ο φόβος των επιζώντων είναι κοινός: «Θα μας πιστεύουν όταν δεν θα είμαστε εδώ;» αναρωτιέται η εγγονή μιας επιζήσασας.
Η ιστορική σημασία και η σύγχρονη σκιά
Το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, παραμένει σύμβολο της γενοκτονίας. Ωστόσο, φέτος, η τελετή σκιάζεται από γεωπολιτικές εντάσεις. Η ρωσική αντιπροσωπεία, που παραδοσιακά συμμετείχε, αποκλείστηκε λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η φημολογία για την πιθανή συμμετοχή του Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε αντιδράσεις.
Η κληρονομιά της μνήμης
Με την αυξανόμενη απειλή του αντισημιτισμού και την άνοδο της μισαλλοδοξίας, η 80ή επέτειος είναι υπενθύμιση της ανάγκης για δράση. Όπως προειδοποιούν οι επιζώντες, «η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί αν ξεχαστεί».
Το Άουσβιτς παραμένει ζωντανός φάρος που καλεί σε εγρήγορση και ανθρωπιά.