80 χρόνια μετά: Το Άουσβιτς γίνεται σύμβολο μνήμης και προειδοποίησης

80 χρόνια μετά: Το Άουσβιτς γίνεται σύμβολο μνήμης και προειδοποίησης
A man passes under the gate with the lettering "Arbeit Macht Frei" (Work Will Set You Free) at the Memorial and Museum Auschwitz-Birkenau, a former German Nazi concentration and extermination camp, in Oswiecim, Poland, on January 26, 2025, a day before commemorations on the 80th anniversary of the camp's liberation by the Red Army. The camp was set up by Nazi German occupiers in southern Poland in 1940 and liberated by Soviet troops on January 27, 1945 -- just months before the end of the Second World War. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP) Photo: AFP
Το Άουσβιτς παραμένει ζωντανός φάρος που καλεί σε εγρήγορση και ανθρωπιά.

Ο κόσμος στρέφει σήμερα το βλέμμα του στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγινε σύμβολο της απόλυτης φρίκης. Στην τελετή για την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης, συμμετέχουν περίπου 50 επιζώντες, ηγέτες από όλο τον κόσμο και διεθνείς αντιπροσωπείες.

Η τελετή μνήμης και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Στις 16:00 τοπική ώρα, κάτω από την ιστορική πύλη του Μπιρκενάου, δεκάδες ηγέτες, όπως ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο Εμανουέλ Μακρόν, και ο Όλαφ Σολτς, θα τιμήσουν τα θύματα. Οι επιζώντες θα καταθέσουν μαρτυρίες που συνεχίζουν να προκαλούν δέος και διδάγματα. Όπως δηλώνει η Τζούλια Βάλαχ, επιζήσασα δύο χρόνων στο στρατόπεδο: «Όσο μπορώ, θα διηγούμαι τη φρίκη, για να μην ξεχαστεί».

Η τελετή, χωρίς πολιτικές ομιλίες, εστιάζει στη διατήρηση της μνήμης και στη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές. Ο φόβος των επιζώντων είναι κοινός: «Θα μας πιστεύουν όταν δεν θα είμαστε εδώ;» αναρωτιέται η εγγονή μιας επιζήσασας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορική σημασία και η σύγχρονη σκιά

Το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, παραμένει σύμβολο της γενοκτονίας. Ωστόσο, φέτος, η τελετή σκιάζεται από γεωπολιτικές εντάσεις. Η ρωσική αντιπροσωπεία, που παραδοσιακά συμμετείχε, αποκλείστηκε λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η φημολογία για την πιθανή συμμετοχή του Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε αντιδράσεις.

Η κληρονομιά της μνήμης

Με την αυξανόμενη απειλή του αντισημιτισμού και την άνοδο της μισαλλοδοξίας, η 80ή επέτειος είναι υπενθύμιση της ανάγκης για δράση. Όπως προειδοποιούν οι επιζώντες, «η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί αν ξεχαστεί».

Το Άουσβιτς παραμένει ζωντανός φάρος που καλεί σε εγρήγορση και ανθρωπιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: