840.000 Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες λένε «αντίο» στην Ελλάδα
- 04/03/2022, 09:22
- SHARE
Μια ακόμα απρόσμενη εξέλιξη έρχεται να ταράξει τα νερά του παγκόσμιου τουρισμού επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό την πορεία του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Η φράση «λογαριάζει κανείς χωρίς τον ξενοδόχο» είναι η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει. Όπερ σημαίνει ότι, ενώ η αγορά προεξοφλούσε ότι η φετινή σεζόν είχε όλα τα εχέγγυα να πλησιάσει, ή ακόμη και να αγγίξει, τα επίπεδα της προ-covid περιόδου, η απόβαση των Ρώσων στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω και μηδένισε το κοντέρ.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση της αρμόδιας τουριστικής υπηρεσίας της Ρωσίας ότι καταργεί την πώληση τουριστικών πακέτων για τις χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις, καθίσταται σαφές ότι οι Ρώσοι που έχoυν ονειρευτεί διακοπές επί ελληνικού εδάφους θα πρέπει να βρουν εναλλακτικό προορισμό. Όμως δεν είναι μόνοι οι Ρώσοι που θα λείψουν από την Ευρώπη, καθώς το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί, αποτρέπει τουρίστες εκτός της Γηραιάς Ηπείρου να την επισκεφτούν θεωρώντας ότι τα πολεμικά μέτωπα μπορεί να είναι περισσότερα του ενός.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει, ωστόσο, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούμαστε στην τουριστική βιομηχανία, συνεχίζουμε και μέσα από πανευρωπαϊκές συσκέψεις να πουλάμε τον προορισμό Ελλάδα. Μιλάμε καθημερινά με όλες τις χώρες. Μην ξεχνάτε ότι πέρσι και πρόπερσι δεν είχαμε καθόλου την αγορά της Λατινικής Αμερικής, την Αυστραλία και την Ασία, ενώ φέτος μπαίνουν και αυτές στο παιχνίδι. Η Ευρώπη είναι ένας παγκόσμιος προορισμός και κάθε χώρα κάνει αυτή τη στιγμή το δικό της κουμάντο» λέει στο Fortune Greece o Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος του Fed HATTA.
Επιχειρώντας να δώσει μια τάξη μεγέθους των απωλειών από Ρωσία και Ουκρανία, ο κ. Τσιλίδης υπενθυμίζει πως το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 580.000 Ρώσοι, νούμερο το οποίο υποχώρησε στις 67.000 το 2021 λόγω προβλημάτων με τους αερομεταφορείς και η εκτίμηση ήταν ότι το 2022 θα άγγιζαν τους 600.000 τουρίστες. Αντίστοιχα, η Ουκρανία είναι μία αγορά που εμφάνιζε δυναμική και οι τουριστικοί πράκτορες είχαν ποντάρει σε υψηλές αποδόσεις για το φετινό καλοκαίρι. Ειδικότερα, το 2019 είχαμε 85.000 Ουκρανούς τουρίστες, το 2021 ο αριθμός αυξήθηκε σε 130.000, ενώ για το 2022 η έλευση προσδιοριζόταν σε 240.000 επισκέπτες.
«Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2019 ο τζίρος από την αγορά της Ρωσίας ανερχόταν σε 415 εκατ. ευρώ. Επομένως κάνοντας τις σωστές προσθαφαιρέσεις και λαμβάνοντας υπόψη τους 840.000 τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία που χάνονται φέτος, καταλαβαίνετε για τι ποσό μιλάμε. Αυτό που αλλάζει φέτος είναι ότι θα έχουμε ευθύ ανταγωνισμό με την Ισπανία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, χώρες οι οποίες την προηγούμενη διετία αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και η Ελλάδα επωφελήθηκε παίρνοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς. Αν φτάσουμε και τρίτο καλοκαίρι με περιορισμένα έσοδα, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε αρκετά κανόνια στον κλάδο».
Ο Πρόεδρος του Fed ΗΑΤΤΑ προσθέτει πως o Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων βρίσκεται συνέχεια σε επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού και με τους συνεργάτες σε τρίτες χώρες, αφού βάσει κανονισμών, οι τουρίστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης περνάνε αποκλειστικά μέσα από γραφεία ταξιδιών. Διευκρινίζει δε πως όσοι δεν έχουν ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας PCR τεστ 72 ωρών.
Οι Ρώσοι διώχνουν και τους Αμερικάνους
Την αγωνία της μοιράζεται η Μαρία Αλιφραγκή, Ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου Signature Travel, επιβεβαιώνοντας πως έχουν ήδη έχουν ξεκινήσει ακυρώσεις από το εξωτερικό και δη από την Αμερική.
«Είχαμε αρκετά γκρουπ με γάμους για την Ανάβυσσο και μας ζητάνε να παγώσουν τις ημερομηνίες και να αλλάξουν την ακυρωτική πολιτική, να μην εξοφλήσουν δηλαδή, όπως όριζε το χρονοδιάγραμμα, σε συνέχεια της αρχικής προκαταβολής, το υπόλοιπο ποσό. Ακόμη και οι Ρώσοι τουρίστες να μην έρθουν, τα γεγονότα που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, επηρεάζουν όλο τον κόσμο διότι στις άλλες Ηπείρους νομίζουν ότι η Ουκρανία είναι δίπλα στην Ελλάδα και ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κινδυνέψει η ζωή τους. Το θέμα είναι πολύπλοκο».
Αναγνωρίζει πως οι Ευρωπαίοι, παρόλο που έχουν σχέση εγγύτητας με την Ουκρανία, προς το παρόν, διατηρούν την ψυχραιμία τους και περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας. «Υπήρξε μία ενημέρωση από την TUI ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι πτήσεις από Ρωσία προς Τουρκία και Αίγυπτο. Βέβαια ακόμη και στην TUI το 34% ελέγχεται από Ρώσους ολιγάρχες, επομένως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι κατά πόσο λένε την αλήθεια και παρουσιάζουν το πρόβλημα στην κανονική του διάσταση» καταλήγει η κα Αλιφραγκή.