ΑΑΔΕ: «Κούρεμα» χρεών προς το Δημόσιο για οφειλέτες του νόμου Κατσέλη
- 14/12/2022, 09:45
- SHARE
Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο προβλέπει για χιλιάδες υπαχθέντες στο νόμο 3869/2010 (νόμο Κατσέλη) για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ενώ με συντονισμένη παρέμβασή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούν μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.auction
Η εγκύκλιος διευκρινίζει ζητήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις που οδηγούν στην ενεργοποίηση της δυνατότητας που δίνει η νομοθεσία, ώστε ο δανειολήπτης να απαλάσσεται από το υπόλοιπο των οφειλών του μετά την παρέλευση τριετίας από τη ρύθμιση που όρισε το δικαστήριο, την οποία θα πρέπει να έχει τηρήσει με συνέπεια. Πρακτικά, σε αυτές τις περιπτώσεις το Δημόσιο αποσσύρει το δικαίωμα που έχει με βάση τη νομοθεσία σε περίπτωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας να εισπράξει το μέρος του χρέους που του αναλογεί.
Οι προϋποθέσεις για απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη στο Δημόσιο
Για να επέλθει η απαλλαγή του οφειλέτη από απαίτηση του Δημοσίου πρέπει σωρευτικά να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Να έχει περιληφθεί η απαίτηση του Δημοσίου ως πιστωτή στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών που περιλαμβάνεται στην αίτηση του οφειλέτη στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και να μην έχει εξαιρεθεί από το δικαστήριο.
- Να έχει επιδοθεί η αίτηση του οφειλέτη περί υπαγωγής των οφειλών του στον ν. 3869/2010 στο Δημόσιο
- Να έχει συμμορφωθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση των οφειλών του, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση και το νόμο, στις οριζόμενες καταβολές εντός της τριετίας, προς όλους τους πιστωτές κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 2, 4 και 5 και του άρθρου 8 του ν. 3869/2010, στις οποίες συνυπολογίζονται οι καταβολές από την κατάθεση της αίτησης έως την έκδοση της οριστικής απόφασης (βλ. παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3869/2010). Επομένως, δεν αρκεί μόνη η συμμόρφωση του οφειλέτη προς την κανονική εκτέλεση των υποχρεώσεών του έναντι ενός μόνου πιστωτή, αλλά απαιτείται η συμμόρφωσή του έναντι του συνόλου των πιστωτών. Η διαπίστωση αυτής της προϋπόθεσης γίνεται με την προσκόμιση εκ μέρους του οφειλέτη εξοφλητικών αποδείξεων.
Για να διαγραφούν οριστικά οι οφειλές του δανειολήπτη θα πρέπει: α) να έχει καταστεί αμετάκλητη η δικαστική απόφαση, β) να έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την άσκηση αίτησης έκπτωσης, δηλαδή διετία από την επέλευση της απαλλαγής, χωρίς να έχει ασκηθεί από πιστωτή αίτηση έκπτωσης ή, σε περίπτωση που έχει ασκηθεί αίτηση έκπτωσης, να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απορριπτική απόφαση, γ) να μην υφίστανται άλλοι οφειλέτες πέραν του απαλλασσόμενου οφειλέτη για τις οφειλές που υπόκεινται σε απαλλαγή και δ) εφόσον με τη δικαστική απόφαση εξαιρείται από την εκποίηση η κύρια κατοικία του οφειλέτη, να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των δόσεων που ορίζονται σε αυτή.
Οι εξαιρέσεις
Ωστόσο ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από βεβαιωμένες οφειλές που, ενώ είχαν συμπεριληφθεί στην αίτηση περί υπαγωγής τους στον ν. 3869/2010 εξαιρέθηκαν από τη δικαστική απόφαση και στην περίπτωση που δεν συμπεριλήφθηκαν από τον οφειλέτη στην αίτησή του ούτε εντάχθηκαν στη διαδικασία από το δικαστήριο.
Επίσης η απαλλαγή από το υπόλοιπο οφειλών επέρχεται μόνο υπέρ του αιτούντος οφειλέτη που υπάχθηκε στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 3869/2010 και δεν έχει καμία επίπτωση στην ευθύνη τυχόν τρίτων προσώπων που ευθύνονται αλληλεγγύως με αυτόν έναντι του Δημοσίου (π.χ. συνυπόχρεοι, εγγυητές κ.α.). Η ευθύνη των προσώπων αυτών εξακολουθεί να υφίσταται.
Οι πλειστηριασμοί
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, σε περίπτωση που κατά τον χρόνο της απαλλαγής εκκρεμεί ακόμα η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη από τον εκκαθαριστή για την ικανοποίηση των πιστωτών, η εκκρεμότητα αυτή δεν αποτελεί κώλυμα κατά τον νόμο για την επέλευση της απαλλαγής και την πιστοποίηση αυτής από το δικαστήριο.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το ποσό του «υπολοίπου οφειλής», το οποίο τελικά θα διαγραφεί, θα διαμορφωθεί υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Επιπλέον, η απαλλαγή του οφειλέτη επέρχεται ανεξαρτήτως από την τήρηση της ρύθμισης του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010 (για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του οφειλέτη), η οποία ενδέχεται να μην εξελιχθεί ομαλά. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης επιτυγχάνει μεν απαλλαγή, ενδέχεται όμως να αντιμετωπίσει την καταγγελία της ρύθμισης από τον πιστωτή και την ενεργοποίηση της διαδικασίας πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του, αν καθυστερήσει τέσσερις τουλάχιστον μηνιαίες δόσεις.
Εντωμεταξύ, 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας να ανακοπεί το κύμα πλειστηριασμών και να εξεταστεί από την κυβέρνηση πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών. Σύμφωνα με στοιχεία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία, τα τελευταία χρόνια 700.000 περίπου ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί σε funds, ήτοι ακίνητα όλων των κατηγοριών όπως κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια και οικόπεδα. Πάνω από 40.000 ακίνητα, από τα οποία το 30% είναι κατοικίες, κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.