AbbVie: Ποικιλομορφία και συμπερίληψη στην κοινωνία και στο εργασιακό περιβάλλον. Συστατικά προόδου και ευημερίας
- 18/04/2022, 14:10
- SHARE
Από την Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Relations Director της AbbVie
H πραγματικότητα της περιόδου που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ανατροπές, ανακατατάξεις, αμφισβητήσεις. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να μας αφυπνίσει, να κοιτάξουμε πέρα από τα στενά όρια της προσωπικής μας ευημερίας και από τις έως σήμερα βεβαιότητές μας. Επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, πράττουμε, εργαζόμαστε, σχετιζόμαστε. Ο επαναπροσδιορισμός πρέπει να έχει οικουμενική διάσταση και να εδράζεται σε συναντίληψη στα θεμελιώδη θέματα που αφορούν κάθε κοινωνία και σε αξίες που αποτελούν σημείο συνεννόησης και σύγκλισης.
Οι σημερινές συνθήκες στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία και την οικονομία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνία καθιστούν επείγον να παλέψουμε ώστε να εξαλείψουμε στερεότυπα, προκαταλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος που δημιουργούν δυσλειτουργίες και δυσαρμονίες. Οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες έχουν κάνει βήματα, δυστυχώς όχι επαρκή, για να εξαλείψουν στερεοτυπικές συμπεριφορές που διχάζουν, λόγω εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού. Εφόσον επιθυμούμε μία κοινωνία και ένα εργασιακό περιβάλλον που προοδεύουν, εξελίσσονται και καινοτομούν, είναι μονόδρομος να σεβαστούμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ισότιμοι, χάρη στα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους σε απόψεις, εργασιακή εμπειρία, κουλτούρα, τρόπο ζωής.
O σεβασμός και η κατανόηση της ποικιλομορφίας των ανθρώπων συμβάλλουν στην ευημερία, στην πρόοδο, στην αρμονική συνύπαρξη. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι η συμπερίληψη των ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά στο οικοσύστημά τους αποτελεί πλεονέκτημα και επένδυση. Όσες επιχειρήσεις θέλουν να καινοτομούν και να έχουν διάρκεια στον χρόνο αναζητούν και αποζητούν την ποικιλομορφία. Για να κατακτήσουμε ευρεία ισορροπία στην κοινωνία και την εργασία είναι θεμελιώδες οι επιχειρήσεις και η κοινωνία να συμβαδίζουν, προχωρώντας με τον ίδιο ρυθμό στις απαιτούμενες τομές. Αυτό είναι ευθύνη όλων μας.
Στην AbbVie, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας. Εργαζόμαστε ώστε η κουλτούρα της συμπερίληψης να διαπνέει όλον τον Οργανισμό. Επενδύουμε σε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, καταπολεμώντας τις διακρίσεις και κάθε ασυνείδητη προκατάληψη. Ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους να εκφράζονται ελεύθερα και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τους ίδιους, την ομάδα, τον κοινό στόχο. Δημιουργούμε το περιβάλλον όπου κάθε συνεργάτης μας νιώθει ασφάλεια και αναγνώριση της δουλειάς και της προσωπικότητάς του. Αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους μας όπως αυτοί είναι, σεβόμενοι κάθε πολιτισμικό, κοινωνικό, ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Ακόμα και οι open space χώροι εργασίας αντανακλούν την αίσθηση του «ανήκειν» στην ομάδα, σηματοδοτώντας την κατάργηση των «στεγανών» στο εργασιακό περιβάλλον.
Διασφαλίζουμε την αξιοκρατία και την έμφυλη ισότητα. Επιδιώκουμε την πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες για όλους τους συνεργάτες, γυναίκες και άνδρες. Υποστηρίζουμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις προσλήψεις, τις προαγωγές, την κατανομή των έργων και των ρόλων. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να εκφράζονται, να αναδεικνύουν τα ταλέντα τους, να προοδεύουν. Η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης αποτελεί πόλο ενδυνάμωσης, γιατί η ποικιλομορφία σκέψης και το πάθος τους ξεκλειδώνουν την εξεύρεση καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων και την επίτευξη επιχειρηματικών αποτελεσμάτων.
Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης επιδεικνύουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά ηγεσίας, όπως η τήρηση ξεκάθαρων δομών συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας, οι επιδέξιοι χειρισμοί και η ανθεκτικότητα υπό πίεση, η αξιοποίηση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ενσυναίσθησης στη διαχείριση θεμάτων που αφορούν στον άνθρωπο και η ενδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων που ενώνουν την ομάδα προς τον κοινό στόχο.
Παρά την αποδεδειγμένη σημασία των ίσων ευκαιριών μεταξύ των φύλων, η χώρα μας έχει δρόμο να διανύσει. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, το 2021, η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση, με βαθμολογία 52,5 στα 100. Από το 2010, αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα παραμένει στάσιμη στην έμφυλη ισότητα στους τομείς: χρόνος, χρήμα, υγεία, εξουσία, εκπαίδευση και απασχόληση. Αντίστοιχα, στον Δείκτη «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» του Georgetown Institute for Women, Peace and Security και Peace Research Institute, Όσλο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, την 45η, μεταξύ των 170 χωρών στο γκρουπ των ανεπτυγμένων χωρών.
Για να πετύχουμε όσα επιθυμούμε απαιτείται να δείξουμε επιμονή, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να προχωρήσουμε σε τομές που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της αποδοχής και του σεβασμού. Οι τομές πρέπει να ξεκινήσουν από καθέναν από εμάς, από κάθε οικογένεια, από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο συνδιαμορφώνει τους πολίτες του αύριο και τους προετοιμάζει για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και πρέπει να εργαστούμε στο παρόν με αφοσίωση και επιμονή για να τους παραδώσουμε πιο συμπεριληπτικές επαγγελματικές και κοινωνικές δομές. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας εποχής και ενός κόσμου που αλλάζει. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε προς το καλύτερο, αφήνοντας περιοριστικές πεποιθήσεις του παρελθόντος, θέτοντας τα θεμέλια για μια πιο ισότιμη και αρμονική κοινωνία του αύριο.
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα