Άχρηστα τα κουμπιά «δε μου αρέσει» και «δεν ενδιαφέρομαι» του YouTube, παραπονιούνται οι χρήστες – Τι απαντά η εταιρεία
- 21/09/2022, 17:00
- SHARE
Ακόμη και όταν οι χρήστες «λένε» στο YouTube ότι δεν ενδιαφέρονται για συγκεκριμένους τύπους βίντεο, συνεχίζουν να δέχονται παρόμοιες συστάσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Mozilla.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα προτάσεων βίντεο από περισσότερους από 20.000 χρήστες του YouTube, οι ερευνητές της Mozilla διαπίστωσαν ότι κουμπιά όπως «δεν ενδιαφέρομαι», «δε μου αρέσει», «δε θέλω προτάσεις για το συγκεκριμένο κανάλι» και «διαγραφή από το ιστορικό παρακολούθησης» είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά στην αποτροπή της σύστασης παρόμοιου περιεχομένου. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτά τα κουμπιά εξακολουθούν να επιτρέπουν την προβολή άνω των μισών παρόμοιων συστάσεων από εκείνες για τις οποίες ο χρήστης είπε ότι δεν ενδιαφέρεται, διαπίστωσε η μελέτη. Στη χειρότερη περίπτωση, τα κουμπιά δεν μπλόκαραν σχεδόν κανένα παρόμοιο βίντεο.
Για να συλλέξουν δεδομένα από πραγματικά βίντεο και χρήστες, οι ερευνητές της Mozilla στρατολόγησαν εθελοντές που χρησιμοποίησαν το RegretsReporter του ιδρύματος, μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης που έχει ένα γενικό κουμπί «διακοπής προτάσεων» στα βίντεο του YouTube που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες. Για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, οι χρήστες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες, επομένως στέλνονταν διαφορετικά σήματα στο YouTube κάθε φορά που έκαναν κλικ στο κουμπί που τοποθετούσε η Mozilla — «δε μου αρέσει», «δεν ενδιαφέρομαι», «δε θέλω προτάσεις για το συγκεκριμένο κανάλι», «διαγραφή από το ιστορικό» καθώς και μια ομάδα ελέγχου για την οποία δεν στέλνονταν σχόλια στην πλατφόρμα.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερα από 500 εκατομμύρια προτεινόμενα βίντεο, οι ερευνητές δημιούργησαν πάνω από 44.000 ζεύγη βίντεο — ένα βίντεο που «απορρίφθηκε», συν ένα βίντεο που στη συνέχεια προτάθηκε από το YouTube. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν οι ίδιοι τα ζευγάρια ή χρησιμοποίησαν μηχανική εκμάθηση για να αποφασίσουν εάν η σύσταση ήταν παρόμοια με το βίντεο που είχε απορρίψει ο χρήστης.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η αποστολή των σημάτων «δε μου αρέσει» και «δεν ενδιαφέρομαι» ήταν μόνο «οριακά αποτελεσματική» στην πρόληψη των κακών συστάσεων, αποτρέποντας το 12 τοις εκατό και το 11 τοις εκατό των κακών συστάσεων, αντίστοιχα. Τα κουμπιά «δε θέλω προτάσεις για το συγκεκριμένο κανάλι» και «διαγραφή από το ιστορικό» ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικά – απέτρεψαν το 43 τοις εκατό και το 29 τοις εκατό των κακών συστάσεων – αλλά οι ερευνητές λένε ότι τα εργαλεία που προσφέρει η πλατφόρμα εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για την απομάκρυνση του ανεπιθύμητου περιεχομένου.
«Το YouTube θα πρέπει να σέβεται τα σχόλια που μοιράζονται οι χρήστες σχετικά με την εμπειρία τους, αντιμετωπίζοντάς τα ως ουσιαστικά μηνύματα σχετικά με το πώς θέλουν οι άνθρωποι να περνούν το χρόνο τους στην πλατφόρμα», γράφουν οι ερευνητές.
Η εκπρόσωπος του YouTube, Elena Hernandez, λέει ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι σκόπιμες επειδή η πλατφόρμα δεν προσπαθεί να αποκλείσει όλο το περιεχόμενο που σχετίζεται με ένα θέμα. Ωστόσο, η Hernandez επέκρινε την έκθεση, λέγοντας ότι δεν εξετάζει τον τρόπο σχεδιασμού των εργαλείων ελέγχου του YouTube.
«Είναι σημαντικό ότι τα εργαλεία μας δεν φιλτράρουν ολόκληρα θέματα ή απόψεις, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τους χρήστες», είπε η Hernandez στο The Verge. «Καλωσορίζουμε την ακαδημαϊκή έρευνα στην πλατφόρμα μας, γι’ αυτό πρόσφατα επεκτείναμε την πρόσβαση στο Data API μέσω του Προγράμματος Ερευνητών του YouTube. Η μελέτη της Mozilla δεν λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν πραγματικά τα συστήματά μας και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο για εμάς να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες».
Η Hernandez λέει ότι ο ορισμός της Mozilla για το τι συνιστά «παρόμοιο» περιεχόμενο δεν εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος προτάσεων του YouTube. Η επιλογή «δεν ενδιαφέρομαι» αφαιρεί ένα συγκεκριμένο βίντεο και το κουμπί «δε θέλω προτάσεις για το συγκεκριμένο κανάλι» αποτρέπει τη σύσταση του καναλιού στο μέλλον, λέει η Hernandez. Η εταιρεία λέει ότι δεν επιδιώκει να σταματήσει τις συστάσεις όλου του περιεχομένου που σχετίζεται με κάποιο θέμα, γνώμη ή ομιλητή.
Εκτός από το YouTube, άλλες πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram έχουν εισαγάγει όλο και περισσότερα εργαλεία σχολίων για τους χρήστες για να εκπαιδεύσουν τον αλγόριθμο, υποτίθεται, να τους εμφανίζει σχετικό περιεχόμενο. Ωστόσο, οι χρήστες συχνά παραπονιούνται ότι ακόμη και όταν επισημαίνουν ότι δε θέλουν να δουν κάτι, λαμβάνουν παρόμοιες συστάσεις. Δεν είναι πάντα σαφές τι κάνουν στην πραγματικότητα τα διάφορα εργαλεία ελέγχου, λέει η ερευνήτρια της Mozilla, Becca Ricks, και οι πλατφόρμες δεν είναι διαφανείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια.
«Πιστεύω ότι στην περίπτωση του YouTube, η πλατφόρμα εξισορροπεί την αφοσίωση των χρηστών με την ικανοποίηση των χρηστών, κάτι που είναι τελικά μια αντιστάθμιση μεταξύ της σύστασης περιεχομένου που οδηγεί τους ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο στον ιστότοπο και του περιεχομένου που ο αλγόριθμος πιστεύει ότι θα τους αρέσει», ανέφερε η Ricks στο The Verge μέσω email. «Η πλατφόρμα έχει τη δύναμη να τροποποιεί ποια από αυτά τα σήματα έχουν το μεγαλύτερο βάρος στον αλγόριθμό της, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι τα σχόλια των χρηστών μπορεί να μην είναι πάντα τα πιο σημαντικά».
Πηγή: Fortune.com