Additive Manufacturing for Greece: Η ελληνική βιομηχανική παραγωγή μπαίνει στον κόσμο του 3D Printing
- 28/02/2022, 16:00
- SHARE
Η πρωτοβουλία «Additive Manufacturing for Greece» παρουσιάστηκε σήμερα στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, όπου από κοινού με τις FEAC Engineering, τη SIEMENS Ελλάδας και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μετάλλων (ΕΛΚΕΜΕ), ενημέρωσαν το κοινό αναφορικά με το πώς η εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία συνδέει πρωτοπόρες εταιρείες τεχνολογίας και κορυφαίους οργανισμούς, προετοιμάζει την ελληνική αγορά για την υιοθέτηση της Προσθετικής Κατασκευής (AM) / τεχνολογίας 3D Printing που αλλάζει την όψη της βιομηχανίας παγκοσμίως, εξαλείφοντας τα παραδοσιακά μοντέλα παραγωγής προς όφελος επιχειρήσεων και ανθρώπων.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος από βιομηχανίες, πανεπιστήμια και ινστιτούτα που θέλουν να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ανοίγοντας παράλληλα νέες αγορές.
Το Addtive Manufacturing for Greece στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας και των εφαρμογών της συγκεκριμένης τεχνολογίας, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εργαλείων και βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο, στο χτίσιμο ενός δίαυλου επικοινωνίας και μιας γέφυρας συνεργασίας με αντίστοιχα διεθνή δίκτυα, καθώς επίσης και στη διερεύνηση συνεργασιών μεταξύ εταιρειών, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.
Η πρόσβαση είναι ανοιχτή σε όλους και όσα στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, ερευνητές, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί γίνουν μέλη του «Additive Manufacturing», εισχωρούν αυτομάτως σε ένα ανεπτυγμένο οικοσύστημα βιομηχανικής παραγωγής, αποκτούν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο και έρχονται σε επαφή με πολυεθνικές εταιρείες που θεωρούνται πρωτοπόρες στον βιομηχανικό κλάδο, απολαμβάνουν την παροχή συμβουλευτικής και εκπαίδευσης, ενώ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πρωτότυπα προϊόντα και παραγωγή χαμηλού όγκου.
Οι τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής είναι ένα σύνολο τεχνολογιών κατασκευής φυσικών προϊόντων και η δημιουργία του τελικού αντικειμένου γίνεται στρώμα πάνω σε στρώμα (layer by layer). Οι ομιλητές παρέθεσαν συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής του ΑΜ, τονίζοντας ότι αυτή η μέθοδος παρέχει βέλτιστες λύσεις σχεδιασμού ως προς τη λειτουργία του προϊόντος το οποίο προτείνεται από το λογισμικό, ενώ γίνεται προσομοίωση της παραγωγής για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Η νέα τεχνολογία μπορεί να πετύχει την βιομηχανοποίηση της και να γίνει ευρέως διαδεδομένη μέσα από μεγάλα οικοσυστήματα. Ήδη στο Additive Manufacturing Greece έχουν μπει 140 εταιρείες. Είμαστε κοντά στα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια τεκταινόμενα. Προς το παρόν μιλάμε για μεμονωμένα υλικά και όχι για μαζική παραγωγή. Η εκτίμηση μας είναι πως σε 10 με 20 χρόνια καθένας από εμάς θα έχει στο σπίτι του έναν εκτυπωτή που θα επιδιορθώνει τυχόν ζημιές, όπως για παράδειγμα, μια βρύση που χάλασε. Επομένως πρέπει να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα και να δούμε την μεγάλη εικόνα από την επένδυση σε μία τέτοια τεχνολογία».
Οι ομιλητές πρόσθεσαν πως όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο μειώνεται ο χρόνος παραγωγής. Παράλληλα, όταν εκτυπώνουμε με ΑΜ, μικραίνουμε το βάρος του υλικού γιατί χρησιμοποιούμε τα μέρη που πραγματικά θέλουμε στην κατασκευή, άρα, μία τέτοια τεχνολογία είναι πολύ σημαντική για την βιομηχανία του διαστήματος και όχι μόνο.