Αδειάζει η κλεψύδρα για διορθώσεις στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Αδειάζει η κλεψύδρα για διορθώσεις στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις
Photo: pixabay.com
Μέχρι την 1η Ιουλίου, οι φορολογούμενοι πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο πληρωμής υψηλότερων φόρων.

Τελειώνει ο χρόνος για τους 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις έχουν προσυμπληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μέχρι την 1η Ιουλίου, πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Εάν δεν προχωρήσουν στον έλεγχο των δηλώσεών τους, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση της δήλωσης και θα εκδώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η ΑΑΔΕ προτρέπει τους φορολογούμενους με προσυμπληρωμένες δηλώσεις να ελέγξουν όλους τους κωδικούς, ειδικά τους κωδικούς των τεκμηρίων διαβίωσης. Οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ μέσω e-mail, στη θυρίδα “Τα μηνύματά μου” της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για όσους φορολογούμενους είναι δυνατή η αυτόματη υποβολή των δηλώσεών τους. Η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς των δηλώσεων και έχει εκδώσει ένα πρόχειρο εκκαθαριστικό, όπου αναγράφεται ο φόρος εισοδήματος ή η επιστροφή φόρου που αναλογεί στον υπόχρεο.

Εάν οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, καθώς η δήλωση θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Αν τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν, οι φορολογούμενοι πρέπει να τροποποιήσουν ή να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Συγκεκριμένα:

  • Μέχρι τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024, μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση.
  • Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις, η οποία επέχει θέση αρχικής δήλωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, η εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος περιλαμβάνει ειδικό ψηφιακό αρχείο με τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και το φορολογικό αποτέλεσμα (χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό).

Οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ενημερώνονται εβδομαδιαία μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει από τρίτους φορείς (π.χ. εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν αν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω της εφαρμογής, για την υποχρέωση του εξαρτώμενου μέλους να υποβάλει πρώτα τη δήλωσή του.

Εάν από τον έλεγχο διαπιστώσουν ότι έπεσαν στα τεκμήρια, θα πρέπει να καλύψουν την επιπλέον διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος, ενδεχομένως με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών ή άλλες πηγές (π.χ. δάνεια, δωρεές).

Όσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και διαπίστωσαν λάθη ή παραλείψεις μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέχρι τις 26 Ιουλίου χωρίς την επιβολή προστίμου. Στην περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα της αρχικής δήλωσης μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση, όπου μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα θα αντικαταστήσει το αρχικό και θα περιλαμβάνει το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης τόσο της αρχικής όσο και της τροποποιητικής δήλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: