Αδιέξοδο ή ανάκαμψη; Οι γαλλικές εκλογές κρατούν τις αγορές σε αγωνία – Τι βλέπουν οι αναλυτές

Αδιέξοδο ή ανάκαμψη; Οι γαλλικές εκλογές κρατούν τις αγορές σε αγωνία – Τι βλέπουν οι αναλυτές
(FILES) People work at Euronext stock exchanges market in La Defense, near Paris, on November 12, 2015. The Paris Stock Exchange fell by 6.42% in June, its worst performance since June 2022, undermined by the dissolution of the National Assembly and the uncertainty surrounding the next legislature. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Photo: AFP
Η Rabobank προειδοποιεί για οικονομικές δυσκολίες λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ η Morgan Stanley προβλέπει ανάκαμψη ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ανησυχίες για ενδεχόμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο, αλλά και ευκαιρίες για ανάκαμψη στην αγορά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Rabobank και της Morgan Stanley.

Η στρατηγική αναλύτρια της Rabobank, Τζέιν Φόλεϊ, προειδοποιεί ότι η προοπτική ενός κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία θα μπορούσε να σημάνει δημοσιονομικό αδιέξοδο για τη Γαλλία. Η Φόλεϊ τονίζει ότι η αδυναμία της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα προκαλέσει περαιτέρω δυσκολίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως καθώς η Γαλλία δεν μπορεί να τηρήσει το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ για τα ελλείμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιπλήξει τη Γαλλία και άλλες χώρες για τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων έχουν υποστεί διακυμάνσεις, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της BBVA και της Danske Bank, από την πλευρά τους τονίζουν ότι η πιθανότητα ενός κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία είναι υψηλή, ενώ μια απόλυτη πλειοψηφία του Εθνικού Συναγερμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξη η Morgan Stanley 

Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley διατηρεί μια πιο αισιόδοξη προοπτική, δίνοντας σύσταση “buy” για τις γαλλικές μετοχές. Οι αναλυτές της Morgan Stanley, Μαρίνα Ζαβολοκ και Ρετζιάνε Γιαμαναρί, υποστηρίζουν ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, η αγορά αναμένεται να ανακάμψει. Αναφέρουν ότι η αγορά ομολόγων έχει ήδη ενισχυθεί από τους πολιτικούς χειρισμούς που αποσκοπούν στην αποτροπή της απόλυτης πλειοψηφίας από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τους επενδυτές μετοχών θα ήταν μια νίκη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι εάν κερδίσει ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, η ατζέντα της οικονομικής πολιτικής του μπορεί τελικά να είναι πιο μετριοπαθής από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley συνιστούν την αγορά ευρωπαϊκών αμυντικών μετοχών, ιταλικών τραπεζών, καθώς και μετοχών γαλλικών εταιρειών όπως η BNP Paribas, η Saint-Gobain και η Veolia Environnement.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: