Αδύνατη η «πλήρης αποζημίωση» των Ευρωπαίων αγροτών
- 02/09/2014, 14:31
- SHARE
Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας προτείνει στους καταναλωτές να «τρώνε μήλα» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του εμπάργκο.
«Να δοθούν αποζημιώσεις, ναι. Όμως αποζημίωση σημαίνει πως πληρώνουμε κάτι για κάθε μήλο που δεν παραδόθηκε στη Ρωσία. Αυτό θα συμβεί, αλλά όχι πλήρως», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμιτ, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στη διάθεση των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.
«Βρίσκομαι εδώ για να πολεμήσω εναντίον της εσφαλμένης εντύπωσης ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση, αυτό δεν μπορεί να συμβεί», είπε ο Σμιτ που θα δεχθεί το απόγευμα στη Βόννη τον Γάλλο υπουργό Στεφάν Λε Φολ και τον Πολωνό Μάρεκ Σαβίκι για να μιλήσουν για τις συνέπειες που έχουν στον αγροτικό τομέα οι ρωσικές κυρώσεις, οι οποίες αποφασίσθηκαν πριν από ένα μήνα από τη Μόσχα ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των Ευρωπαίων, με υπόβαθρο την ουκρανική κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αρωγές προς τους τομείς που έχουν πληγεί, δηλαδή ορισμένα φρούτα και λαχανικά, το βούτυρο, το γάλα σε σκόνη και το τυρί.
Ο γαλακτοκομικός τομέας είναι προς το παρόν αυτός που πλήττεται περισσότερο μέσω του τυριού, το οποίο δεν μπορεί πλέον να εξάγεται στη Ρωσία. Όμως σύμφωνα με τον Σμιτ, οι ανισορροπίες οφείλονται κυρίως «σ’ αυτούς που προσπαθουν να αποκομίσουν κέρδη από ποσοτικά περιορισμένα φαινόμενα, ασκώντας πίεση επί των τιμών». Χωρίς να τον κατονομάσει, αναφερόταν στον τομέα της διανομής.
Οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών, και κυρίως μήλων, απειλούνται επίσης. Για να τους βοηθήσουμε, ο Σμιτ συνιστά «να τρώμε, οφείλετε να τρώτε, οφείλω να τρώω (…), νωρίς το πρωί, πέντε φορές την ημέρα, τελεία και παύλα». Στην Πολωνία και τη Γαλλία, οι πρωταγωνιστές του τομέα κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν πατριωτισμό αγοράζοντας φρούτα.
«Και εξάλλου η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα του κόσμου που έχει ανάγκη μήλα», δήλωσε ο συντηρητικός υπουργός κάνοντας λόγο για «μια ολόκληρη σειρά από χώρες μέσα και έξω από την Ευρώπη», εν δυνάμει πελατών, στην Ασία και τη Νότια Αμερική για παράδειγμα.
Διαβάστε ακόμη:
Αυξημένες οι εξαγωγές ροδάκινων παρά το ρωσικό εμπάργκο