«Adolescence»: Με σχεδόν 100 εκατ. θεατές, συνεχίζει να ταράσσει τα νερά για την εφηβική βία

«Adolescence»: Με σχεδόν 100 εκατ. θεατές, συνεχίζει να ταράσσει τα νερά για την εφηβική βία
Η σειρά είναι πρώτη στο παγκόσμιο Top 10 του Netflix και ηγείται των charts σχεδόν σε όλες τις χώρες που δίνει στοιχεία του Netflix.

Η σαρωτική και παγκόσμια επιτυχία της σειράς «Adolescence» του Netflix αποτυπώνεται έκδηλα στους αριθμούς, τόσο για τις προβολές στην πλατφόρμα streaming όσο και για τα μηνύματα που προσφέρει για προβληματισμό και δράσεις.

Όπως μετέδωσε το Reuters τη Δευτέρα, από την κυκλοφορία της σειράς στις στις 13 Μαρτίου, περισσότεροι από 96 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τη βρετανική σειρά τεσσάρων επεισοδίων που ξεκινά με ένοπλους αστυνομικούς να εισβάλλουν στο σπίτι ενός τρομοκρατημένου 13χρονου αγοριού που κατηγορείται για τη δολοφονία ενός νεαρού κοριτσιού και τελειώνει με μια ωμή απεικόνιση του πόνου της διαλυμένης οικογένειάς του.

Η ενδιάμεση δράση, με κάθε ωριαίο επεισόδιο γυρισμένο σε μια ιλιγγιώδη μοναδική λήψη, καταστρέφει σιγά σιγά την αρχική δυσπιστία ότι ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας θα μπορούσε να διαπράξει ένα τόσο βίαιο έγκλημα.

Απεικονίζει μια τοξική διαδικτυακή κουλτούρα, γνωστή χαλαρά ως manosphere, στην οποία οι κοινές εφηβικές ανδρικές ανασφάλειες σχετικά με την ελκυστικότητα και τη ρομαντική αποτυχία μπορούν να μετατραπούν σε μνησικακία και μίσος για το αντίθετο φύλο.

«Υπάρχουν άνθρωποι που θα το δουν και θα πουν ‘μα αυτό το αγόρι δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Το θέμα είναι ότι αυτό το αγόρι μπορεί να το κάνει», δήλωσε η Σούζι ΜακΝτόναλντ, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Tender που εκπαιδεύει παιδιά και ενήλικες σε υγιείς σχέσεις

«Ξαφνικά η πιθανότητα γίνεται φυσιολογική και έτσι αρχίζουμε να λέμε, τι στο καλό μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε αυτό να συμβεί;»

Η σειρά είναι πρώτη στο παγκόσμιο Top 10 του Netflix και ηγείται των charts σχεδόν σε όλες τις χώρες – από τη Βραζιλία έως το Μπαχρέιν – για τις οποίες η πλατφόρμα streaming παρέχει στοιχεία.

«Αν και επιφανειακά μοιάζει να είναι μια πολύ βρετανική παραγωγή … στην πραγματικότητα, τα θέματα που πραγματεύεται: τι κάνουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο, τι ακούνε … Νομίζω ότι είναι εξίσου σημαντικά στην Αμερική, στην Ινδία και στην Αυστραλία», δήλωσε στο Reuters ο κριτικός κινηματογράφου Καλίμ Αφτάμπ.

Η πορτογαλική αστυνομία δημιούργησε έναν οδηγό για τους γονείς για να εξηγήσει την κρυφή σημασία των emojis που χρησιμοποιούν οι νέοι – ένα στοιχείο της πλοκής της σειράς. Η Sydney Morning Herald παρήγαγε έναν οδηγό για το πώς να μιλάτε στα παιδιά πιο αποτελεσματικά από τους γονείς.

Η επίδραση στη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία προέτρεψε τους γονείς να αναζητούν ενδείξεις ότι το παιδί τους μπορεί να ριζοσπαστικοποιείται στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας στοιχεία που δείχνουν ότι το 60% των παραπομπών στο σύστημα πρόληψης της τρομοκρατίας προερχόταν από παιδιά ηλικίας έως 17 ετών για να αναδείξει την κλίμακα του ευρύτερου προβλήματος.

Το «Adolescence» έφτασε στο σπίτι του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, ο οποίος το παρακολούθησε με τον έφηβο γιο και την κόρη του.

«Χτύπησε άσχημα στο σπίτι», είπε ο Στάρμερ σε δήλωσή του, υποστηρίζοντας ένα σχέδιο για να γίνει η εκπομπή διαθέσιμη στα σχολεία της χώρας και ενθαρρύνοντας μια εθνική συζήτηση για τα ζητήματα που θίγει.

«Αυτή δεν είναι μια πρόκληση για την οποία οι πολιτικοί μπορούν απλώς να νομοθετήσουν. Πιστέψτε με, αν μπορούσα να τραβήξω έναν μοχλό για να το λύσω, θα το έκανα».

Ο Ματ Πίνκετ, συγγραφέας σε θέματα αρρενωπότητας και δάσκαλος, περιέγραψε πώς η εκπομπή τον άφησε να ξεχειλίζει από ιδέες για μαθήματα, αλλά δήλωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί προσεκτικά για να αποφευχθεί η περαιτέρω περιθωριοποίηση των αγοριών που ήδη κινδυνεύουν να ριζοσπαστικοποιηθούν.

Η σειρά δημιούργησε μια στιγμή που οι ακτιβιστές, η αστυνομία και οι εκπαιδευτικοί περίμεναν: ένα ευρύ κοινό έτοιμο να αποδεχτεί τη δυσάρεστη αλήθεια ότι δεν γνωρίζει τι κάνουν τα παιδιά του στο διαδίκτυο και ότι όλοι χρειάζονται βοήθεια.

«Αυτή είναι η αρχή για κάτι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως εκπαιδευτικό επάγγελμα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα το εκμεταλλευτούμε», δήλωσε ο Πέπε Ντι’Ιάσιο, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διευθυντών Σχολείων και Κολλεγίων της Βρετανίας.

Η ΜακΝτόναλντ δήλωσε ότι η Tender συνεργάζεται με το Netflix για την παραγωγή υλικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα σεναρίων και αποσπάσματα σκηνών για να προκαλέσουν ευρύτερες συζητήσεις.

«Αυτή (η σειρά ) δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά επέτρεψε σε όλους να παρατηρήσουν πραγματικά ότι υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε.

Πηγή: reuters.com