Αεροπορικά ταξίδια: Αυστηρότεροι έλεγχοι και νέοι κανόνες για τις χειραποσκευές – Όλες οι αλλαγές

Αεροπορικά ταξίδια: Αυστηρότεροι έλεγχοι και νέοι κανόνες για τις χειραποσκευές – Όλες οι αλλαγές
Photo: pixabay.com
Το Συμβούλιο Διεθνών Αερολιμένων Ευρώπης έχει χαρακτηρίσει αυτές τις αλλαγές ως σημαντική οπισθοδρόμηση τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα αεροδρόμια.

Από σήμερα, οι ταξιδιώτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια σειρά αυστηρότερων ελέγχων ασφαλείας και νέων κανόνων για τις χειραποσκευές, καθώς η ΕΕ επαναφέρει προσωρινά τους παραδοσιακούς σαρωτές ασφαλείας στα αεροδρόμια και επιβάλλει ενιαία πρότυπα για τις χειραποσκευές.

Η Κομισιόν, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των νέας γενιάς σαρωτών C3, αποφάσισε την προσωρινή επαναφορά των παλαιότερων ακτινογραφικών μηχανών, προκαλώντας πιθανές καθυστερήσεις σε ορισμένα αεροδρόμια. Οι σαρωτές C3, που επιτρέπουν στους επιβάτες να αφήνουν υγρά και ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στις αποσκευές τους κατά τον έλεγχο, δεν κρίθηκαν αξιόπιστοι για δοχεία με περιεχόμενο άνω των 330ml, σύμφωνα με τεχνική έκθεση της Επιτροπής.

Οι αλλαγές αυτές επιβάλλουν στα αεροδρόμια που είχαν επενδύσει στους νέους σαρωτές να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μεθόδους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ουρές και αυξημένο χρόνο αναμονής για τους ταξιδιώτες. Το Συμβούλιο Διεθνών Αερολιμένων Ευρώπης (ACI Europe) έχει χαρακτηρίσει αυτές τις αλλαγές ως σημαντική οπισθοδρόμηση τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα αεροδρόμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τους ελέγχους ασφαλείας, οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ επηρεάζουν και τις χειραποσκευές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να τερματίσει την ελευθερία των αεροπορικών εταιρειών να καθορίζουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με τις χειραποσκευές, επιβάλλοντας ενιαία πρότυπα. Πλέον, οι επιβάτες θα μπορούν να μεταφέρουν μία μικρή αποσκευή και μία χειραποσκευή που δεν υπερβαίνει τα 10 κιλά, με μέγιστες διαστάσεις 55 x 40 x 20cm, ενώ το προσωπικό αντικείμενο πρέπει να έχει διαστάσεις 40 x 30 x 15cm.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει αυτά τα μέτρα ως «προσωρινά», χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Ο Γενικός Διευθυντής του ACI Europe, Olivier Jankovec, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις των αλλαγών αυτών, υπογραμμίζοντας ότι τα αεροδρόμια που επένδυσαν στους σαρωτές C3 τιμωρούνται άδικα. «Πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από αυτήν την κατάσταση και να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα πιστοποίησης της ΕΕ θα παρέχει τη νομική βεβαιότητα και τη λειτουργική σταθερότητα που απαιτείται για το μέλλον», δήλωσε.

Για τους ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενες καθυστερήσεις και να φθάνουν στα αεροδρόμια με άφθονο χρόνο πριν από την αναχώρησή τους. Ο Τιμ Χέντσελ, διευθύνων σύμβουλος του HotelPlanner.com, συνιστά στους επιβάτες να ενημερώνονται για τους τελευταίους κανονισμούς και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να φθάνουν στο αεροδρόμιο νωρίτερα από τις συνήθεις τρεις ώρες πριν την πτήση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: