Αφιέρωμα της εφημερίδας «The Guardian» στη χώρα μας: Πώς η καταχρεωμένη Ελλάδα νικά τον κορωνοϊό
- 08/05/2020, 13:20
- SHARE
Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων Ελλήνων γιατρών που εργάζονται σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας κατάφερε μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία.
‘No time to eat’: how debt-ridden Greece is beating coronavirus – video https://t.co/IMNMlCLWJL
— The Guardian (@guardian) May 6, 2020
Η The Guardian αναφέρει ότι παρά το αποδεκατισμένο εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας, η νέα νόσος έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με τον αριθμό των θανάτων να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη.
Η Δρ. Γιώτα Λουρίδα, επικεφαλής της νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία» στην Αθήνα, εξηγεί πώς το τμήμα της αντιμετώπισε την κρίση, αλλά και τον αντίκτυπο που είχαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τα εν δυνάμει καταστροφικά αποτελέσματα.
Όπως τονίζει και η Δρ. Γιώτα Λουρίδα, μεγάλη σημασία έπαιξε το γεγονός πως όταν άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα μας και να ανεβαίνει η καμπύλη, τα μέτρα και τα νούμερα έπεισαν τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα.
Στο βίντεο μιλάει και η Δρ. Αντωνία Κουτσούκου που εξηγεί πως υπήρξαν στιγμές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης και πως αυτό που την έχει τραυματίσει πάρα πολύ ήταν όταν χρειάστηκε να δει ασθενείς να καταλήγουν, χωρίς να είναι οι δικοί τους δίπλα να τους αποχαιρετήσουν.
Η φυσιοθεραπεύτρια Γεωργία Κολοφωτιά, που επίσης μιλάει στην κάμερα της The Guardian, λέει πως κατά την διάρκεια της κρίσης ήταν από τις λίγες στιγμές στη ζωή της που ένιωσε φόβο αναφέροντας ένα περιστατικό κατά το οποίο μπήκε σε ένα δωμάτιο, περιμένοντας να δει έναν ηλικιωμένο ασθενή, με υποκείμενα νοσήματα, αλλά διαπίστωσε πως επρόκειτο για έναν άνδρα 50 χρονών, που δεν είχε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Είχε μια φωτογραφία στον τοίχο και ένα χαρτί που έλεγε ‘Μπαμπά, σε περιμένουμε στο σπίτι’. Εκεί ένιωσα να μου κόβονται τα πόδια», λέει.