Αφήστε το τηλέφωνο στην άκρη: Τι είναι το Phubbing και πώς να το σταματήσετε
- 08/11/2024, 11:52
- SHARE
Έχετε βρεθεί σε συζήτηση με κάποιον, μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι είναι κολλημένος στο τηλέφωνό του αντί να σας ακούει; Ή μήπως εσείς ο ίδιος έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σκρολάρει αντί να δίνει προσοχή; Το φαινόμενο αυτό έχει το όνομα phubbing (ή «phone snubbing») και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Το τηλέφωνό μου είναι πιο σημαντικό από εσένα».
Σύμφωνα με το CNBC, μελέτες δείχνουν ότι το phubbing υπονομεύει την εμπιστοσύνη, αποδυναμώνει τις σχέσεις και οδηγεί τους ανθρώπους να αισθάνονται μοναξιά και ανασφάλεια. Ο λόγος; Όταν η προσοχή μας επικεντρώνεται σε μια οθόνη, δείχνουμε στους άλλους ότι δεν είναι προτεραιότητα. Και αυτή η συνήθεια έχει γίνει τόσο αυτόματη που πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε καν ότι το κάνουμε.
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, όμως, έχουν βρει τρόπους να ξεπερνούν αυτή τη συνήθεια. Αντί να αφήνουν το τηλέφωνό τους να τραβά την προσοχή τους, εφαρμόζουν τρία αποτελεσματικά βήματα για να παραμείνουν παρόντες.
Προγραμματίζουν από πριν
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι θέτουν όρια, σχεδιάζοντας «αν-τότε» σενάρια:
– «Αν είμαι σε γεύμα, θα βάλω το τηλέφωνό μου στο αθόρυβο».
– «Αν βρίσκομαι σε συνάντηση και σκέφτομαι κάτι που πρέπει να κάνω, θα το σημειώσω για μετά».
– «Αν πρέπει να ελέγξω κάτι άμεσα, θα ενημερώσω πρώτα τον συνομιλητή μου».
Κρατούν το τηλέφωνο μακριά
Απλώς και μόνο η παρουσία του τηλεφώνου μειώνει τη συγκέντρωση. Για να διασφαλίσουν την προσοχή τους, συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι απομακρύνουν το τηλέφωνο από κοντά τους – το αφήνουν σε μια τσέπη ή σε άλλο δωμάτιο. Έτσι, μειώνουν τον κίνδυνο να εκτροχιαστούν οι συζητήσεις και οι αλληλεπιδράσεις.
Καθιερώνουν «ζώνες χωρίς τηλέφωνο»
Οι ειδοποιήσεις στο τηλέφωνο διατηρούν τον εγκέφαλό μας σε ένταση, κάνοντας δύσκολο να εστιάσουμε. Με την απενεργοποίηση των περιττών ειδοποιήσεων και τη λειτουργία «Μην ενοχλείτε» σε κοινωνικές περιστάσεις, επιτυγχάνουν αυθεντική παρουσία και ουσιαστική επαφή με τους άλλους.
Αν θέλετε να καλλιεργήσετε ουσιαστικές σχέσεις, προγραμματίστε πότε θα χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, καθορίστε όρια και περιορίστε τους περισπασμούς. Το τηλέφωνο μπορεί να περιμένει – οι στιγμές και οι άνθρωποι που βρίσκονται μπροστά σας, όχι.