Αυστραλία: Νέοι κανονισμοί για το άτμισμα – Ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο στα φαρμακεία

Αυστραλία: Νέοι κανονισμοί για το άτμισμα – Ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο στα φαρμακεία
Photo: pixabay.com
Οι πελάτες θα πρέπει να συνεννοούνται με τον φαρμακοποιό πριν από την αγορά, ενώ οι νέοι κάτω των 18 ετών θα χρειάζονται συνταγή.

Νέοι κανονισμοί για το άτμισμα και τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων τέθηκαν σήμερα σε ισχύ στην Αυστραλία. Βάσει αυτών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμίσματος θα πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση τους μεταξύ των νέων, παρά τις αντιδράσεις που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να άρει μια αυστηρότερη απαγόρευση.

Οι νόμοι, που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, απαιτούν από τους πελάτες να συνεννοούνται με τον φαρμακοποιό πριν από την αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου. Για άτομα κάτω των 18 ετών, θα απαιτείται συνταγή.

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το αρχικό του σχέδιο, το οποίο περιόριζε τις πωλήσεις μόνο σε άτομα με ιατρική συνταγή, μετά από αντιδράσεις των Πρασίνων που ανησυχούσαν για την πρόσβαση των ατόμων που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Η τρίμηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμβιβαστικής λύσης σημαίνει ότι μέχρι τον Οκτώβριο, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου άνω των 18 ετών θα χρειάζονται συνταγή. Μετά, αυτός ο περιορισμός θα αρθεί.

“Δεν έχει πολύ νόημα, ειδικά αν πρόκειται να το αλλάξουν πάλι τον Οκτώβριο. Νομίζω ότι απλώς θα στρέψει τον κόσμο προς τη μαύρη αγορά ή θα τους κάνει να τα αναζητούν μέσω φίλων ή online,” λέει η Σάρα Χάρις, κάτοικος του Σίδνεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κανονισμοί στοχεύουν τους νέους που ατμίζουν στην Αυστραλία, με το 22% των Αυστραλών ηλικίας 18-24 ετών να έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου έτους.

Εκτός από τον περιορισμό πώλησης στα φαρμακεία, οι νέοι νόμοι περιορίζουν τη συγκέντρωση νικοτίνης στα υγρά αναπλήρωσης και τις γεύσεις σε μέντα, μενθόλη ή καπνό.

Γνωστή για τους αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους και τη βαριά φορολόγηση προϊόντων καπνού, η Αυστραλία ήδη απαγόρευσε τις περισσότερες εισαγωγές ηλεκτρονικών τσιγάρων νωρίτερα φέτος. Οι εισαγωγείς πρέπει τώρα να αιτούνται άδεια από την κυβερνητική επιτροπή ελέγχου των φαρμάκων.

Ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πωλούνται ευρέως σε μικρά καταστήματα και είναι συνηθισμένο θέαμα στις παμπ και τα μπαρ, η κυβέρνηση πιστεύει ότι με το νέο μέτρο θα μειωθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι χρήστες. Τον Απρίλιο, ο υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ δήλωσε ότι η συνοριακή αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 1,5 εκατομμύριο παράνομα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: