Αυστρία: Η κυβέρνηση Νεχάμερ υπέβαλε την παραίτησή της – Τα δεδομένα για το σχηματισμό νέας

Αυστρία: Η κυβέρνηση Νεχάμερ υπέβαλε την παραίτησή της – Τα δεδομένα για το σχηματισμό νέας
Austrian Chancellor Karl Nehammer (R) and vice chancellor Werner Kogler attend the dismissal of members of the Austrian government by the Austrian President (not in picture) on October 2, 2024 in Vienna, Austria, as the President is entrusted with the continuation of administration, following general elections on September 29, 2024. (Photo by HANS KLAUS TECHT / APA / AFP) / Austria OUT Photo: AFP
Παραμένει ως υπηρεσιακή μέχρι τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ υπέβαλετ ο μεσημέρι της Τετάρτη την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος, όπως συνηθίζεται, του ανέθεσε την συνέχιση της διοίκησης, μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Φαν ντερ Μπέλεν δήλωσε ακολούθως ότι σκοπεύει από αύριο, Πέμπτη, να συναντηθεί με όλα τα κόμματα που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στο νέο Εθνικό Συμβούλιο (κάτω βουλή), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το θέμα τώρα είναι να συζητήσουμε μεταξύ μας και να βρούμε μια βιώσιμη πλειοψηφία», δήλωσε ο πρόεδρος και τόνισε ότι για τον ίδιο είναι σημαντικό να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας – το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ελευθερία των ΜΜΕ και η συμμετοχή της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται με απευθείας ψήφο των πολιτών και έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες, αναφέρθηκε στην πανδημία ως «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της γενιάς μας» και πρόσθεσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με αυτή την κρίση, αλλά και με την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής θριάμβευσε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), αφήνοντας δεύτερο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP).

Με βάση τα ποσοστά, μαθηματικά είναι εφικτοί τρεις δικομματικοί συνασπισμοί: FPÖ-ÖVP, σχήμα που έχει επαναληφθεί ήδη δύο φορές και θα είχε 108 από τις 183 έδρες· ο κλασικός «μεγάλος» συνασπισμός ÖVP-SPÖ, αλλά με μόλις 93 έδρες και πλειοψηφία μίας έδρας και ο -μάλλον απίθανος- FPÖ-SPÖ και 97 έδρες. Υπάρχει βεβαίως πιθανότητα τρικομματικού συνασπισμού, με την συμμετοχή κάποιου από τα μικρότερα κόμματα. Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα νέου συνασπισμού με το Κόμμα της Ελευθερίας, απορρίπτει όμως την συνεργασία με τον ίδιο τον Χέρμπερτ Κικλ, παρότι ο τελευταίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να γίνει «καγκελάριος του λαού», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: