Αυστρία: Η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας – Τι ζητά από την κυβέρνηση

Αυστρία: Η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας – Τι ζητά από την κυβέρνηση
Photo: pixabay.com
Μήνυμα για μια πιο αυστηρή πορεία εξυγίανσης για να είναι συμβατή με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings αναθεώρησε τις προοπτικές της Αυστρίας σε θετικές από σταθερές, επικαλούμενος τη βελτίωση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη σταθερή δημοσιονομική κατάσταση.

«Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν το ενδεχόμενο να βελτιωθεί περαιτέρω η θέση του ενεργειακού εφοδιασμού της Αυστρίας, ενώ η οικονομία της θα παραμείνει εύρωστη κατά τους επόμενους 24 μήνες», ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της αργά την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της χώρας σε ξένο και τοπικό νόμισμα AA+/A-1+.

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν επίσης τη δυνατότητα σαφούς και διακριτής δημοσιονομικής εξυγίανσης, με μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, πρόσθεσε ο οίκος, παραδίδοντας την άποψή του καθώς η κυβέρνηση της Αυστρίας προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η S&P δήλωσε ότι θεωρεί την οικονομία της Αυστρίας «σε γενικές γραμμές ανθεκτική», ακόμη και αν μια μακροχρόνια σύμβαση take-or-pay μεταξύ του μεγαλύτερου ενεργειακού προμηθευτή της Αυστρίας OMV και της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους, όταν πρόκειται να λήξει η σύμβαση διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Σημείωσε ότι, αν και η έκθεση της Αυστρίας στο ρωσικό φυσικό αέριο παραμένει σχετικά υψηλή, στο 83% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της εφοδιασμού.

Έτσι, η Αυστρία φαινόταν καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει πιθανές βραχυπρόθεσμες διαταραχές που θα προέκυπταν από τη λήξη της σύμβασης διαμετακόμισης μεταξύ της ουκρανικής Naftogaz και της Gazprom, ανέφερε η S&P.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η Αυστρία θα εμφανίσει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 3,0% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος, το οποίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, θα συρρικνωθεί στο 2,5% έως το 2027.

Η S&P σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια που θα ακολουθήσει μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα μπορούσαν να διαφέρουν από την τρέχουσα πρόβλεψή της και ίσως χρειαστεί να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή πορεία εξυγίανσης για να είναι συμβατή με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com