Tα ασύλληπτα κέρδη της παγκόσμιας αγοράς «μαϊμού» προϊόντων
- 19/04/2016, 17:03
- SHARE
Σκεφτείτε διπλά και τριπλά πριν αγοράσετε μια «ψεύτικη» τσάντα.
Οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται παραποιημένα προϊόντα έχουν διογκωθεί με την αξία της παγκόσμιας βιομηχανίας να αγγίζει τα 461 δισ. δολάρια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OΟΣΑ).
Οι πωλήσεις των απομιμήσεων αυξήθηκαν κατά 2,5% το 2013 και ισοδυναμούν με την οικονομία της Αυστρίας.
Tα παγκόσμια δεδομένα στις τελωνειακές κατασχέσεις έδειξαν ότι οι Nike, Ray Ban, Louis Vuitton και Rolex είναι οι μάρκες με τις περισσότερες απομιμήσεις. Οι καταναλωτές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στις απομιμήσεις ενδυμάτων και συσκευών, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Κίνα θεωρείται η χώρα που παρακευάζει και πουλά τα περισσότερα παραποιημένα προϊόντα, ενώ οι εισαγωγές των απομιμήσεων στην Ευρώπη σημειώνει το 5% των συνολικών εισαγωγών.
Μπορεί η αγορά μιας απομίμησης να μην φαίνεται και τόσο αβλαβής στην αγορά, ωστόσο η έκθεση τη χαρακτηρίζει ως μια σημαντική οικονομική απειλή που υπονομεύει την καινοτομία και εμποδίζει την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη.
Ακόμη, οι απομιμήσεις βλάπτουν τις επιχειρήσεις που δημιουργούν τα πρωτότυπα προϊόντα αλλά και το εμπορικό τους σήμα, ενώ πολλές φορές έχουν αποδειχθεί και βλαβερά για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.