Αυτά είναι τα σχέδια των ξένων επενδυτών για τον Αστέρα
- 12/01/2016, 12:22
- SHARE
Εκπρόσωποι του αραβικού fund μιλούν στο Fortune για το deal και αποκαλύπτουν τις επόμενες κινήσεις.
Η εκχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης σε ξένα επενδυτικά «χέρια» αποτελεί μια εξέλιξη που χρήζει πολλαπλών ερμηνειών. Για τους περισσότερους συνιστά τη θετική έκβαση μιας διαπραγμάτευσης πολλών ετών, η οποία θα συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους και θα οδηγήσει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ωστόσο, για την τοπική κοινωνία η εκμετάλλευση μιας περιοχής «φιλέτο», όπως αυτή, από ιδιώτες επενδυτές είναι «δίκοπο μαχαίρι», καθώς πρόκειται για μια θαλάσσια έκταση απείρου φυσικού κάλλους που ενδέχεται να θυσιαστεί στο «βωμό» της ξενοδοχειακής ανοικοδόμησης.
Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε την τελευταία ημέρα του έτους για να ανακοινώσει την τελική υπογραφή που έπεσε από εκπροσώπους του Jermyn Street Real Estate Fund IV LP για την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ πλέον εκκρεμεί η τελική γνωμοδότηση του ΣτΕ, το οποίο σε προηγούμενη αξιολόγηση είχε ρίξει «άκυρο».
«Το τίμημα δεν είναι υποεκτιμημένο»
Στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ εκφράζουν στο FortuneGreece.com την αισιοδοξία τους πως αυτή τη φορά το deal θα ευοδωθεί χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή, ενώ τονίζουν πως καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, όπως επίσης και το ύψος του τιμήματος, σε μια αγορά δύσκολη και αποτρεπτική για επενδύσεις. Άνθρωπος «κλειδί» που έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου της Εθνικής αναφέρει πως η αρχική από την τελική πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα δεν διαφέρουν σε βασικά πράγματα και εδώ θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο χειρισμός της υπόθεσης από το ΣτΕ, το οποίο στο παρελθόν είχε ακυρώσει την όλη διαδικασία. Η ίδια πηγή αναφέρει πως η άμεση υλοποίηση του deal θα δώσει αξία τόσο στον επενδυτή που τοποθέτησε τα χρήματά του, όσο και στην τοπική αγορά, ενώ τονίζει πως το τίμημα δεν είναι υποεκτιμημένο αφού θα δημιουργήσει μελλοντικά υπεραξία.
«Μέχρι το τέλος του ‘α εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει άλλη επιπλοκή, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα τεχνικού, περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα».
Αμείωτο το ενδιαφέρον των Αράβων για τον Αστέρα
Πηγή προσκείμενη στο Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία εμπλέκεται άμεσα στην υλοποίηση του project, εξηγεί πως ο βασικός λόγος που οι ξένοι επενδυτές δεν αποχώρησαν από τον Αστέρα και κράτησαν στα ίδια επίπεδα το αντίτιμο ήταν καθαρά και μόνο η μοναδικότητα του ακινήτου και η εξαιρετική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. «Εάν όλα λειτουργήσουν βάσει σχεδιασμού μετά τη θερινή περίοδο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του project που αφορά στη δημιουργία ενός ξενοδοχείου 7 αστέρων. Τα διαμερίσματα αυτά, για τα οποία το μέσο κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 15 και 20 εκατομμύρια ευρώ, απευθύνονται σε ανθρώπους που ανήκουν στην ανώτατη οικονομική τάξη – κυρίως Σεΐχηδες – οι οποίοι αναζητούν μέρη υψηλής αισθητικής, στα οποία να μπορούν να απομονωθούν».
Η άμεση απόσβεση του ποσού των 500 εκατ. ευρώ που θα «ρίξει» στην εγχώρια αγορά το fund δεν είναι κάτι που απασχολεί τους μετόχους του, αφού τα διαμερίσματα πρόκειται να πωληθούν σε συγγενείς και φίλους. Εκεί όμως που θα έχουν τις «κεραίες» τους ανοιχτές είναι στα ξενοδοχεία που θα βγουν στο «σφυρί» εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων. Πάντως η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει πως η διοίκηση του Jermyn Street Real Estate Fund IV LP δεν εξετάζει νέες επενδύσεις στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται πως στο Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, το οποίο λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Άραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC. Από τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται να λάβει τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς δεν ελέγχει παρά μέρος της έκτασης του συγκροτήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα λάβει το 75% του τιμήματος, ήτοι 300 εκατ.
Οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο φαίνεται να έχουν την τιμητική τους αφού αμέσως μετά το deal του Αστέρα ακολούθησε η συμφωνία μεταξύ των Σάνη ΑΕ και Ikos ΑΕ., συμφερόντων της οικογένειας Ανδρεάδη, με τις Oaktree, Goldman Sachs και Hermes. Παράγοντες του τουρισμού στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στις επόμενες κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο «ξεκλείδωσε» την διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων και αναμένεται να δώσει οριστικό τέλος στο θέμα του ΟΛΠ.