Αυτές είναι οι 10 πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα με την εταιρική ηγεσία

Αυτές είναι οι 10 πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα με την εταιρική ηγεσία
Photo: pixabay.com
Μια έρευνα της REBORRN έδωσε τον λόγο σε εργαζόμενους σε 3 διαφορετικές χώρες, ζητώντας τους να αναδείξουν τα πιο συχνά και πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις ηγεσίες των εταιρειών στις οποίες εργάζονται.

Λέγεται συχνά πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ηγετικές ομάδες των εταιρειών σήμερα είναι η προσέλκυση ταλέντου στις ομάδες τους. Κατα πόσο, όμως, γνωρίζουν τελικά οι ίδιες ηγετικές ομάδες τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από αυτές;

Φως σε αυτή την ερώτηση ήρθε να ρίξει η έρευνα που διεξήγαγε η REBORRN σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Κορέα, δίνοντας τον λόγο σε περισσότερους από 800 εργαζόμενους μεγάλων εταιρειών (<250 άτομα), ισάριθμα κατανεμημένους ανάμεσα στις τρεις αγορές. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες επέλεξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από μια λίστα 30 επιλογών, αξιολογώντας τόσο την συχνότητα όσο και την σημαντικότητά τους.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αναδείξει μια πρώτη εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, να παρέχει ένα συγκριτικό πλαίσιο ανάμεσα στις τρεις αγορές, και να αποτελέσει τροφή για σκέψη για τις ηγετικές ομάδες των εταιρειών. 

Στην Ελλάδα, οι 10 πιο συχνές επιλογές προκλήσεων που επέλεξαν οι εργαζόμενοι ήταν οι εξής:

  • Δεν αναγνωρίζεται η συνεισφορά των εργαζομένων αρκετά συχνά. (72,3%)
  • Το σκεπτικό των αποφάσεων δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. (67.7%)
  • Ακούγονται μόνο όσοι είναι πιο εξωστρεφείς. (63.1%)
  • Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στους μετόχους έναντι των εργαζομένων. (60%)
  •  Λειτουργούμε σαν όλα να είναι επείγοντα. (59.2%)
  • Δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να πειραματιστούμε με καινοτόμες λύσεις. (56.2%)
  • Οι ομάδες λειτουργούν σαν κλειστά συστήματα. Δεν υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ομάδων. (54.6%)
  • Υπάρχει έλλειψη ειλικρίνειας και άμεσης ανατροφοδότησης. (53.8%)
  • Δίνουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στις υποκειμενικές απόψεις απ’ ό,τι στα αντικειμενικά δεδομένα. (53.1%)
  •  Δίνουμε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα έργα αντί στα μακροπρόθεσμα. (51.9%)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η επιλογή «Δεν αναγνωρίζεται η συνεισφορά των εργαζομένων αρκετά συχνά» επιλέχθηκε από το 62% των ερωτηθέντων στο σύνολο του δείγματος της έρευνας, δηλαδή και στις τρεις αγορές, σχηματίζοντας έτσι την πιο συχνή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Ωστόσο, τα 2/3 των συμμετεχόντων της έρευνας που επέλεξαν αυτή την πρόκληση προέρχονται από την Ελλάδα, εγείροντας ανησυχιες και έντονους προβληματισμούς για το τρόπο που οι εταιρείες διαχειρίζονται το ταλέντο τους στην χώρα μας.  

Η Κέλλυ Παναγιωτίδου, Managing Partner της REBORRN, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στη REBORRN έχουμε δουλέψει με τις ηγετικές ομάδες 70 οργανισμών διεθνώς, στοχεύοντας στη βελτίωση των συστημάτων διοίκησής τους, με σκοπό την ευελιξία και την ανθεκτικότητα σε συνεχώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Παράλληλα με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τις τεράστιες αλλαγές που αυτή φέρνει, θεωρούμε πως υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα και τον τρόπο που οι άνθρωποι αξιοποιούν τα τεχνολογικά εργαλεία για να διοικούν τους οργανισμούς τους. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να τρέξουμε αυτή την έρευνα ως μια πρώτη προσπάθεια να σπάσουμε τα στερεότυπα που κυριαρχούν στην αγορά και που συζητούνται συχνά από τις ηγεσίες των εταιριών, και να δώσουμε τον λόγο στους ίδιους τους εργαζόμενους ώστε να αναδείξουν τις προκλήσεις που βιώνουν».

Μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που προκύπτουν από την έρευνα είναι οι εξής:

  • Οι προκλήσεις των εργαζομένων διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η κυρίαρχη επιλογή ήταν η «Έλλειψη αναγνώρισης», σε αντίθεση με τις άλλες δύο αγορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετεί πρώτη την επιλογή «Λειτουργούμε σαν όλα να είναι επείγοντα» ενώ η Νότια Κορέα την πρόκληση «Δεν είναι σαφές ποιος έχει την ευθύνη της λήψης αποφάσεων», με το κάθε δείγμα να δίνει διαφορετική προτεραιότητα στις υπάρχουσες επιλογές.
  • Οι νέοι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που προτεραιοποιούν ως πρόκλησεις τα ζητήματα στρατηγικής. Παρότι βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του, το ηλικιακό group 25-34 στο σύνολο του δείγματος επέλεξε ως βασικό προβληματισμό ένα θέμα στρατηγικής που αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Συγκεκριμένα, η επιλογή «Οι υποκειμενικές απόψεις προτεραιοποιούνται σε σχέση με τα αντικειμενικά δεδομένα» έρχεται πρώτη στην κλίμακα σημαντικότητας για τους νέους, με δείκτη 3.89/4. 
  • Οι απόψεις των εργαζομένων και της ηγεσίας των εταιρειών αναφορικά με την καινοτομία διαφέρουν. Η έρευνα ανέδειξε ότι η σημαντικότερη πρόκληση στον τομέα της καινοτομίας για τους εργαζόμενους δεν αποτελεί η «αδυναμία πειραματισμού» ή  «ο φόβος αποτυχίας», όπως συχνά πιστεύουν οι εταιρικές ηγεσίες, αλλά η «αδυναμία υλοποίησης των υφιστάμενων πλάνων» εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς προσεγγίζουν οι εταιρείες την στρατηγική καινοτομίας τους. 

Η έρευνα μαζί με μια πρώτη καταγραφή των συμπερασμάτων είναι διαθέσιμη εδώ

Μένοντας πιστή στην αξία της διαφάνειας, η REBORRN δημοσιεύει επίσης και τον δυναμικό πίνακα που περιέχει όλα τα δεδομένα και επιτρέπει την άμεση διάδραση με αυτά, καθώς και την περαιτέρω ανάλυση με βάση τις χώρες, τις βιομηχανίες και άλλες δημογραφικές μεταβλητές του δείγματος όπως το φύλο ή η ηλικία των εργαζομένων. Μέσα από την διάδραση με τον δυναμικό πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να εμβαθύνουν στα αποτελέσματα, να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους παρατηρήσεις και να αμφισβητήσουν τις υποθέσεις τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με τις ηγεσίες των εταιριών τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα πλαίσια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Δείτε το βίντεο εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: