Αυτές είναι οι πιο περιζήτητες δεξιότητες στην αγορά εργασίας

Αυτές είναι οι πιο περιζήτητες δεξιότητες στην αγορά εργασίας
Οι ειδικότητες, λοιπόν, που είναι σήμερα περιζήτητες και δεν εστιάζουν αυστηρά σε ένα επάγγελμα, αλλά μπορούν να μας εντάσσουν παντού, είναι οι εξής...

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα, μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο πανελλαδικών και τα νέα παιδιά σκέφτονται πώς θα διαμορφώσουν το μέλλον τους, θα ρίξουμε μια ματιά στην αγορά εργασίας αλλά όχι με τον κλασσικό, πατροπαράδοτο τρόπο. ΚΑΙ εννοείται πως όσα αναφέρουμε δεν αφορούν μόνο ανθρώπους που τώρα ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο, αλλά καθεμία και κάθεναν από εμάς!

Θα δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα εφόδια που σήμερα πληρώνονται καλύτερα, πώς συγκρίνονται με τις παραδοσιακές εργασίες και θέσεις αλλά και πως μπορούμε να τα αποκτήσουμε ώστε να είμαστε και εμείς περιζήτητες και περιζήτητοι στην αγορά εργασίας.

Η βασική αρχή που ορίζει τις οικονομικές απολαβές ενός επαγγέλματος είναι το πόσο θέλει κάποιος-α να πληρώσει για μια εργασία, πόσο δύσκολο είναι να βρει άνθρωπο να την κάνει και το πόσες επιλογές έχει στην αγορά.

Έτσι, αυτόματα δημιουργούνται δύο κατηγορίες χαρακτηριστικών.

Αυτά για τα οποία σπουδάζουμε, κάνουμε πρακτική, βγάζουμε άδεια άσκησης επαγγέλματος, για παράδειγμα εδώ παίρνουμε τις βασικές και απαραίτητες γνώσεις για να γίνουμε γιατροί, δάσκαλοι, δικηγόροι, μηχανικοί και πάει λέγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια χαρακτηριστικά, κάποιες ικανότητες, οι οποίες δεν αφορούν κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα, δεν διδάσκονται απαραίτητα, αλλά τις χτίζουμε και τις κουβαλάμε μέσα μας. Εδώ μπαίνει η ικανότητά μας να είμαστε καλοί και καλές στις πωλήσεις, στην διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού, στον συντονισμό ανθρώπων προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο, στην οργάνωση, στις διαδικασίες και τους αυτοματισμούς.  Η δεύτερη λοιπόν αυτή κατηγορία είναι που θα μας απασχολήσει σήμερα. Γιατί την διαδρομή της πρώτης, λίγο πολύ, την γνωρίζουμε. Πανελλήνιες, σχολή, εργασιακός στίβος.

Για την δεύτερη όμως κατηγορία,  αυτές οι ικανότητες που μπορούμε να δουλέψουμε και να αποκτήσουμε, που δεν εστιάζουν σε κάποια συγκεκριμένη εργασία, αλλά τις αποκτούμε, τις δουλεύουμε και μπορούμε να τις θέσουμε σε εφαρμογή σε διάφορες εργασίες έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Ο κύριος λόγος που έχουν ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι ικανότητες πληρώνονται καλύτερα, δεν αντικαθίστανται εύκολα και μας κάνουν πάντα περιζήτητους και περιζήτητες. Πάρτε παράδειγμα μια γιατρό που γνωρίζει πως να διαχειριστεί τους ασθενείς της και έναν γιατρό που δεν γνωρίζει και δεν το έχει δουλέψει καθόλου το θέμα με την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Αν και οι δυο γιατροί είναι εξίσου καλοί σε θέμα γνώσεων τότε η πρώτη γιατρός θα είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ περιζήτητη καθώς έχει και το επιπλέον soft skill που χρειάζεται ο ασθενής!

Οι ειδικότητες, λοιπόν, που είναι σήμερα περιζήτητες και δεν εστιάζουν αυστηρά σε ένα επάγγελμα, αλλά μπορούν να μας εντάσσουν παντού, είναι οι εξής:

  • Copywriting και συγγραφή γενικά. Το να ξέρουμε να γράφουμε σωστά είναι από μόνο του ένα απαραίτητο προσόν γενικά στην ζωή. Όταν, όμως, η συγγραφή γίνεται και πωλησιακό εργαλείο, τότε μας αναβαθμίζει. Πώς συμβαίνει αυτό στην πράξη; Μια καλή copywriter φροντίζει να μετατρέπει διάφορα κείμενα σε εργαλεία πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών. Μπορεί να γράφει e-mail με προσφορές, newsletters, κείμενα για ιστοσελίδες, περιγραφές προϊόντων και υπηρεσιών, κριτικές και πόσα άλλα. Το να πετύχουμε στο copywriting δεν απαιτεί μόνο να χειριζόμαστε σωστά την γλώσσα, αλλά και να καταλαβαίνουμε πώς σκέφτεται ο κόσμος, τι αναζητά και πώς εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε. Για παράδειγμα, σε μια περιγραφή προϊόντος, πρέπει να μάθουμε να τονίζουμε τα δυνατά του στοιχεία, την υπεροχή σε σχέση με τον ανταγωνισμό κτλ. Με αυτό το είδος συγγραφής λοιπόν ως εφόδιο μπορούμε να ενταχθούμε σε τομείς όπως η δημοσιογραφία, οι δημόσιες σχέσεις, το HR, το μάρκετινγκ, η διαφήμιση και άλλα.
  • Δεύτερη ειδικότητα που πραγματικά είναι νούμερο ένα και θα παραμείνει όπως και αν εξελιχθεί ο κόσμος είναι οι πωλήσεις. Άνθρωπος που ξέρει να πουλάει, με κάθε τρόπο, είναι πάντα περιζήτητος. Είτε μέσω Ίντερνετ, μέσω τηλεφώνου, είτε πόρτα πόρτα, αν έχουμε την ικανότητα της πώλησης, έχουμε πάντα εργασία. Και μάλιστα καλοπληρωμένη!
  • Σχεδιασμός ιστοσελίδων. Κάθε επιχείρηση ή ακόμα και άτομο που χρειάζεται επαγγελματική προβολή, οφείλει να έχει παρουσία στο Ίντερνετ. Και όποιος και όποια δεν έχει ακόμα, σύντομα θα αποκτήσει. Επομένως, αν μάθουμε να κατασκευάζουμε και να συντηρούμε ιστοσελίδες, έχουμε σίγουρη και περιζήτητη εργασία τουλάχιστον αυτό το διάστημα μέχρι να βρεθεί το επόμενο big thing!
  • Η πληροφορική με την ευρεία έννοια. Ικανότητες που αφορούν τον κλάδο αυτό, ανοίγουν για εμάς διάφορες πόρτες και εργασιακές ευκαιρίες σε τομείς όπως ΑΙ, data analysis, software engineering, web developing, machine learning κτλ. Αυτά είναι ειδικότητες και δουλειές με εξαψήφιους μισθούς στην Αμερική, αλλά και εδώ στην Ελλάδα πληρώνονται πολύ καλά, ακόμα και χωρίς κάποιο πτυχίο. Αν ξέρεις να γράφεις κώδικα που να λειτουργεί κανέναν δεν ενδιαφέρει αν έχεις πτυχίο ή όχι!
  • Δημιουργία περιεχομένου. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, αφού στην δημιουργία περιεχομένου εντάσσονται αρκετές μικρότερες εργασίες. Για να μπορέσει μία δημιουργός να βγάλει ένα βίντεο στο YouTube ή το Instagram πρέπει να βρει την ιδέα, να μελετήσει, να γράψει το σενάριο, να το γυρίσει, να το μοντάρει και έπειτα να το ανεβάσει. Αυτό είναι 4-5 διαφορετικές δουλειές, αλλά αν μάθουμε να το κάνουμε και δουλέψει, αργότερα μπορούμε να το πουλάμε και ως υπηρεσία. Σήμερα ειδικά που όλα τα social media είναι γεμάτα και περιεχόμενο παράγεται κάθε μέρα, το να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την αλυσίδα παραγωγής περιεχομένου, σίγουρα μας κάνει περιζήτητους και περιζήτητες και με πολύ καλές αμοιβές.

Τώρα, για να κάνουμε μια σύνοψη, όλα τα εφόδια που αναφέραμε μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν την βασική μας εργασία μια μέρα.

Αλλά μπορούν να κάνουν και κάτι άλλο. Να αποτελέσουν το ιδανικό side hustle. Ένα από αυτά να κάνουμε, για λίγες ώρες την εβδομάδα, μπορεί εύκολα να μας δίνει ένα ποσό της τάξης των 150-200€ τον μήνα. Και σιγά σιγά να ξεκινήσουμε την αποταμίευσή μας πρώτα, και αργότερα γιατί όχι και τις επενδύσεις μας. Και, στο απώτερο μέλλον, μπορεί αυτή μας η ασχολία ακόμα και να αποτελέσει την βασική μας εργασία!

Ευχαριστώ όσους και όσες έφτασαν έως εδώ, εύχομαι τα καλύτερα και εμείς τα λέμε την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: