Αυτές είναι οι χώρες που δεν έχουν συγχαρεί ακόμα τον Μπάιντεν
- 09/11/2020, 12:31
- SHARE
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιμένει την ανακοίνωση των «επίσημων» αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για να συγχαρεί τον νικητή, έχοντας σημειώσει την αμφισβήτηση της νίκης του νεοκλεγέντα προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον απερχόμενο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι καλύτερα να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσει.
Πάντως, για κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα σεβαστεί την επιλογή του αμερικανικού λαού, «όποια και αν είναι αυτή».
Το 2016, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν μία ώρα μετά την μετάδοση των προβλέψεων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που τον είχαν ανακηρύξει νικητή, όπως γίνεται πάντοτε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τότε δεν είχε υπάρξει δικαστική προσφυγή για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.
Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η Κίνα, η Ρωσία, το Μεξικό και η Βραζιλία δεν έχουν ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν.
Οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις επιδεινώνονται συνεχώς από όταν η Μόσχα κατηγορήθηκε για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 εις όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.
Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πούτιν αρνήθηκαν ότι το Κρεμλίνο αναμείχθηκε ενεργά στην εκλογική διαδικασία το 2016 συμβάλλοντας στην νίκη του Τραμπ, παρά τα συμπεράσματα των αμερικανικών ερευνών που οδήγησαν , άλλωστε, στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να αυξήσει την ένταση, καθώς ο πρώην πρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί ότι θα τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στην Μόσχα, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυβε τον θαυμασμό του προς τον Πούτιν.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι έτοιμος να συνεργασθεί με οποιονδήποτε αμερικανό πρόεδρο και ότι η Ρωσία ελπίζει ότι με τον «επόμενο» θα γίνει δυνατός ένας διάλογος ώστε να υπάρξει συμφωνία για τους τρόπους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων».
Το Πεκίνο απέχει από το να απευθύνει συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν
Η Κίνα απείχε από το να απευθύνει συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, με το Πεκίνο να εξηγεί σήμερα ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το οριστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Είδαμε ότι ο κ. Μπάιντεν κήρυξε τη νίκη του στις εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν. «Εξ όσων γνωρίζουμε, το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί από τους νόμους και τις διαδικασίες που ισχύουν στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος, δύο ημέρες μετά τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου, που αμφισβητείται από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και το Σάββατο υπήρξε συρροή συγχαρητηρίων, εκτός από την Κίνα και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, το Μεξικό ή η Βραζιλία, απέχουν έως τώρα από το να απευθύνουν μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν. Στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε συγχαρεί τον νικητή την επομένη των εκλογών.
Εάν η ήττα του Ρεμπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου είναι πιθανόν να προκαλέσει αίσθηση ανακούφισης στην Κίνα, που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε η Ουάσινγκτον το 2018, ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι το Πεκίνο μπορεί να φοβάται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα του ασκήσει περισσότερες πιέσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ερωτηθείς επ’ αυτού, ο Κινέζος εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την «κυριαρχία της, την ασφάλειά της και την ανάπτυξή της». «Ελπίζουμε ότι η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα επιδείξει προθυμία συμφιλίωσης», είπε.
Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες αναφορικά με διαμάχες που σχετίζονται με σειρά θεμάτων, από την τεχνολογία και το εμπόριο έως το Χονγκ Κονγκ και τον κορωνοϊό, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει μπαράζ κυρώσεων σε βάρος του Πεκίνου.
«Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να βελτιώσουν την επικοινωνία και τον διάλογο, να διαχειριστούν τις διαφορές τους επί τη βάσει του αμοιβαίου σεβασμού, να διευρύνουν την συνεργασία τους επί τη βάσει των αμοιβαίων συμφερόντων και να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Γουάνγκ.