Αυτές είναι οι επτά χώρες με τους περισσότερους εκατομμυριούχους
- 18/06/2022, 18:00
- SHARE
της Megan Leonhardt
Οι τάξεις των πλούσιων Αμερικανών συνέχισαν να διογκώνονται πέρυσι – και η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία βοήθησε σίγουρα τους πλούσιους να συνεχίσουν να γίνονται πλουσιότεροι.
Ο αριθμός των εκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε από 6,6 εκατομμύρια το 2020 σε 7,5 εκατομμύρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση 13,5%, σύμφωνα με την έκθεση World Wealth Report 2022 της Capgemini. Όχι μόνο περισσότεροι Αμερικανοί εισήλθαν στις ελίτ του πληθυσμού με μεγάλο πλούτο (ή περιουσία – high net worth) το 2021, αλλά οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, με την καθαρή τους περιουσία να αυξάνεται κατά περίπου 14%. Η αύξηση προήλθε κυρίως από επενδύσεις στο χρηματιστήριο, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τεχνολογίας.
Για να θεωρηθούν τα άτομα μεγάλης περιουσίας πρέπει η αξία της περιουσίας τους να είναι άνω του 1 εκατ. δολαρίων, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας τους καθώς και περιουσιακών στοιχείων όπως συλλεκτικά αντικείμενα και αυτοκίνητα.
Σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, ο πληθυσμός με μεγάλη περιουσία αυξήθηκε κατά 13,2%. Συνολικά, η Βόρεια Αμερική είχε την υψηλότερη αύξηση τόσο όσον αφορά τον πληθυσμό με μεγάλο πλούτο όσο και την αύξηση του πλούτου – βοηθώντας την αγορά να κατακτήσει την πρώτη θέση ως προς τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούσιων ατόμων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθυσμός των ατόμων με περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων αυξήθηκε κατά περίπου 8%. Μαζί με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Κίνα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία, αντίστοιχα, συμπλήρωσαν τις επτά πρώτες χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεγάλου πλούτου.
Ωστόσο, η Capgemini προειδοποιεί ότι ενώ το 2021 ήταν ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης, το 2022 θα μπορούσαν να παρατηρηθούν διαφορετικές τάσεις. «Ο υψηλός πληθωρισμός από τις αρχές του 2022 και οι συζητήσεις για αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν ωθήσει τις διορθώσεις των χρηματιστηρίων που επιταχύνονται», γράφουν οι ερευνητές.
Αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις, ιδίως δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης που παρατηρήθηκε πέρυσι βασίστηκε στις επιδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς – και πολλά από αυτά τα πλούσια άτομα έχουν μεγάλα τμήματα του πλούτου τους δεσμευμένα σε μετοχές. Στη Βόρεια Αμερική, το 32% των συνολικών επενδύσεων των εκατομμυριούχων είναι σε μετοχές, σε σύγκριση με μόλις το 29% του παγκόσμιου μέσου όρου.
Η Capgemini εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου, ο παγκόσμιος πλούτος μεταξύ των ατόμων με μεγάλη περιουσία είχε ήδη μειωθεί κατά περίπου 4% από τα επίπεδα του 2021. «Λόγω της υψηλής έκθεσης σε μετοχές, ο πλούτος τους στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο και ακολουθεί η Ευρώπη, η οποία επίσης αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις», γράφουν οι ερευνητές.
Πηγή: Fortune.com