Αυτές είναι οι επτά πληγές των capital controls
- 21/10/2015, 16:16
- SHARE
Οι στρεβλώσεις που έχουν επιφέρει τα capital controls σε οικονομία και επιχειρείν.
Επτά στρεβλώσεις που έχουν επιφέρει τα capital controls στην πραγματική οικονομία και στο επιχειρείν επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή που απέστειλε προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για να υπάρξει διέξοδος πριν οι καταστροφικές συνέπειες γίνουν ανεπανόρθωτες.
Στην επιστολή η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να οριστεί συνάντηση με τη διοίκηση της ΤτΕ, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των αρμόδιων υπηρεσιακών αρχών η οποία όπως αναφέρεται και θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου.
Η καταγραφή των στρεβλώσεων έγινε από το ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, έπειτα από εκτεταμένο διάλογο που προκάλεσε με τα μέλη και τους φορείς που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ παράλληλα επεξεργάστηκε προτάσεις για τη διαδικασία αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
Οι επτά στρεβλώσεις όπως αναφέρονται στην επιστολή είναι οι εξής:
– Τα ποσοστά προμήθειας για τις συναλλαγές μέσω POS και καρτών παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, υψηλότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ.
– Το κόστος συνδρομής και το επιτόκιο δανεισμού που αφορά στη χρήση πιστωτικών καρτών για τους καταναλωτές είναι πολύ υψηλό.
– Τα κόστη για τη μεταφορά εμβασμάτων μεταξύ εγχώριων τραπεζών είναι πολύ υψηλά και θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο και να εξαλειφθούν οι χρεώσεις που αφορούν κινήσεις λογαριασμών εντός επαγγελματικών πλαισίων.
– Τα κόστη για ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι πολύ υψηλά. Όλες οι προμήθειες που σχετίζονται με τη μεταφορά εμβασμάτων από το διαδίκτυο θα πρέπει να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά. Ουσιαστικά, αποθαρρύνεται τόσο η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όσο και η εξοικείωση του πληθυσμού με τις ηλεκτρονικές τραπεζικές διαδικασίες.
– Έχει δημιουργηθεί ένα στρεβλό πλαίσιο διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων επιταγών, καθώς από τη μια υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν να πληρώσουν, και άλλες που κερδίζουν ρευστότητα και οδηγούν άλλους κλάδους σε ασφυξία.
– Επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανότητα κατάσχεσης από το δημόσιο και τις τράπεζες, κεφαλαίων που υπάρχουν στον εταιρικό λογαριασμό, και προορίζονται για την κάλυψη αναγκών της επιχείρησης. Θα πρέπει να καθιερωθεί ένας μοναδικός ακατάσχετος εταιρικός λογαριασμός, μέσα από τον οποίο θα εξυπηρετούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα δέσμευσης κεφαλαίων.
– Έχει επιδεινωθεί ο δείκτης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, καθώς τόσο οι μειωμένοι τζίροι όσο και οι αναβαλλόμενες απαιτήσεις από πελάτες/προμηθευτές (επιταγές, καθυστερήσεις πληρωμών) έχουν μειώσει τη ρευστότητα και τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Η διευθέτηση των κόκκινων δανείων με σύγχρονα εργαλεία πληροφόρησης και αντικειμενικής αξιολόγησης των οικονομικών δυνατοτήτων των χρεωστών είναι σημαντικός όρος επανεκκίνησης της οικονομίας, σε συνάρτηση ασφαλώς με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
Στο α’ εξάμηνο του 2016 «βλέπει» άρση των capital controls o Χουλιαράκης